Corsair Professional Gold AX650 – Test practic

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 26 January, 2012.


.

Sistem de test

.

.

Nu avem in dotare un aparat destinat testarii de surse dar in schimb am folosit o configuratie puternica, potrivita pentru a  utiliza toata puterea care poate fi furnizata de catre sursa. Procesorul Intel Core i7 980X a fost lasat tactat la frecventa de 4GHz pentru primul test fiind apoi urcat la 4.2GHz pentru cel de-al doilea, in timp ce memoriile Exceleram Grand cu capacitatea de 24GB (3x8GB) au fost tactate la 1333MHz, folosind latentele 9-9-9-24 1T. Placa de baza folosita a fost ASUS Rampage III Black Edition, de racirea procesorului s-a ocupat cooler-ul BOX de tip tower cu ventilatorul setat in modul Performance.

Platforma a fost testata in regim open-air, folosind o masa de teste Dimastech Benchtable Easy v2.5. Evident, responsabila cu cel mai mare stres pentru sursa a fost placa video AMD Radeon HD 6990 o solutie dual-GPU de temut din punct de vedere al consumului. Am testat in prima faza cu placa video la frecvente si voltaje default, urmand in etapa a 2-a sa cresc frecventele pana la 950MHz / 1400MHz si tensiunea de alimentare la 1.25v.

Am masurat consumul la priza al intregului sistem folosind un aparat Voltcraft Energy Check 3000, in timp ce tensiunile furnizate de sursa au fost monitorizate cu un multimetru Voltcraft VC-10. La ce consum ne asteptam sa avem de la un asemea sistem acuratetea sa este destul de buna, marja de eroare intre 400 si 1400 W fiind de aproximativ 5%. Pentru a simula cat mai bine incarcarea careia sursa va trebui sa ii faca fata in utilizarea zilnica, am masurat atat consumul in IDLE cat si in LOAD.

Pentru a analiza puterea maxima pe care este capabila sa o ofere sursa, am rulat simultan FURMark 1.9.2 si Prime95 Blend versiunea pe 64 biti la setarile amintite mai devreme, avand grija sa obtinem un stres maxim alocand toata memoria RAM. Nu in ultimul rand, am masurat voltajul pe rail-urile de +12v si +5v, pentru a vedea diferenta intre IDLE si LOAD (ideal cat mai mica). Pentru +12v, am masurat voltajul in mai multe puncte, facand apoi media aritmetica a tensiunilor care alimenteaza CPU (8-pini + 4-pini) cat si GPU (cele 2 mufe PCI-Express).

La final, tinand cont de modul in care s-au comportat un esalon mai mare de surse, precum si de certificarea 80PLUS, am estimat consumul real prin inmultirea consumului la priza cu un factor de eficienta cat mai apropiat de ce este aceasta sursa capabila sa ofere in sarcina maxima (89% atat pentru IDLE cat si pentru LOAD).

Comentarii

12 comentarii la: Corsair Professional Gold AX650 – Test practic

  1. Mihai a scris pe:

    Am aceasta sursa cam de o luna si pot sa confirm ca este la inaltime… am luat-o intr-o zi de black friday de la marketonline la un pret de 585 Lei. Este silentioasa si stabila. Din pacate nu am o priza schuko unde o alimentez si intrebarea mea este daca pana rezolv problema cu priza pot folosi calculatorul in aceste conditii. Multumesc

  2. Vivio a scris pe:

    Multumim Matose pentru prezentare!

    @Mihai, important este ca priza sa aiba impamantare, lucru care nu e prezent la multe prize, fiele shucko ori ba.

    Folosesc de ceva ani PC-ul fara impamantare si nu am avut probleme din acesta cauza. Se simte uneori faptul ca nu am impamantare atunci cand ating cu doul palmei partie metalice nevopsite ale carcasei.

  3. mie imi plac gentutele astea pe care le primesti mai nou la sursele misto

  4. teo morar a scris pe:

    nu inteleg de ce anume nu ati suflat si voi o vorba despre ALIENWARE x 51?????????????????…

  5. Monstru a scris pe:

    In legatura cu sursa prezentata, sau cum?

  6. Foarte tare, stiam ca sursele Corsair sunt de calitate, chiar strang bani sa-mi iau si eu una dar de 850W, si chiar nu ma asteptam de la o sursa de 650W sa reziste la puterea aceea.

  7. Lucian a scris pe:

    Foarte simplu si frumos prezentat review-ul, mai ales partea cu consumul AC vs DC ptr a verifica eficienta si deci daca sursa respecta ratingul 80 Plus.

    Ar fi bine sa fie incluse si temperatura interna a sursei in cele 4 teste din tabelul tau.

    Totodata, cand testati si Seasonic X-850 ? Luandu-ma dupa trendul de pana acum sa inteleg ca aceasta sursa poate face fata si la sarcini de peste 1 kW ? 🙂

  8. Lucian a scris pe:

    …sa fie “inclusa” temperatura…(greseala mea :))
    Nu de alta dar sunt curios daca ventilatorul porneste exact cand sursa atinge 25 de gr C asa cum scrie pe cutie respectiv cat de tare se incinge in momentul cand depasesti ratingul ei.

  9. Jimmy Hoffa a scris pe:

    Foarte bun review-ul! Felicitari! O singura mentiune as avea de facut: Corsair AX650 foloseste aceeasi revizie a PCB-ului ca si Seasonic X-660. Puteti sa faceti o comparatie intre poza voastra cu PCB-ul lui AX650 si poza cu PCB-ul lui X-660 facuta de HardOCP: http://goo.gl/bklwn

    Versiunea veche de PCB (X-650) o puteti vedea aici: http://goo.gl/42vms

    Avand in vedere ca AX650 si X-660 sunt surori gemene, AX650 are cablurile mai aspectuoase (toate negre + sleeving mai bun) si ca AX650 beneficiaza de o garantie de 7 ani, fata de 5 cat are X-660, alegerea e simpla. Corsair AX650 FTW! 🙂

  10. Jimmy Hoffa a scris pe:

    Ca tot am laudat-o asa mult… Am cumparat una bucata si na belea: coil whine! :(( Ptiii!!

  11. Adrian Petrescu a scris pe:

    salut

    pana in prezent exista vreun test in care una din surse sa fie destinata unui mediu de lucru mai umed, gen spa sau piscina?

  12. Monstru a scris pe:

    Salut Adrian,

    pana in momentul de fata nu stiu sa fi primit o sursa special construita pentru a functiona in spatii cu umiditate mare. Pe de alta parte, in functie de nevoi, poti gasi un sistem cu un consum redus de curent, care sa fie alimentat cu o sursa externa (adaptor gen notebook) si care sa poata functiona in astfel de medii.

Lasa-ne un comentariu: