Fractal Design Define R3 Black Pearl

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 16 February, 2011.


.

Partea frontala a carcasei este eleganta si sobra, fiind acoperita cu o masca frontala din aluminiu slefuit. Sistemul de inchidere este magnetic, accesul la unitatea optica fiind facil. In spatele mastii din aluminiu, R3 dispune de doua usi, cate una pentru fiecare ventilator de 120mm montat in partea din fata a carcasei. Fiecare ventilator dispune de filtrul sau de praf, demontarea si curatarea acestuia realizandu-se cu ajutorul acestor usite de care vorbeam mai sus. La nevoie, masca frontala se demontaza cu usurinta, fiind prinsa in 6 butoane din plastic, insa acest lucru este practic inutil, atata timp cat accesul la filtrele de praf si la ventilatoare de poate face printr-o simpla apasare.
.


.

Comentarii

32 comentarii la: Fractal Design Define R3 Black Pearl

  1. Viorel a scris pe:

    …si pina la urma, citeva cuvinte despre carcasa aia…?

  2. Monstru Post author a scris pe:

    Care carcasa domnule? 🙂

  3. meseriasugt a scris pe:

    In ziua de astazi poti numara pe degetele de la o mana carcasele in care sa ai spatiu cu adevarat si sa simti ca iti respira componentele , pacat de acest model ca arata excelent din toate punctele de vedere mai putin la dimensiuni, cu te ajuta daca nu poti monta placi video si de baza Hi-end.

  4. Razvan a scris pe:

    Cage-ul hard-urilor se poate scoate?

    Ma gandesc ca in sloturile de 5.25″ se pot monta 1-2 HDDuri si inlaturand cage-ul de 3.5″ se imbuntatteste airflow-ul si se pot monta placi video foarte lungi.

  5. Laurentiu a scris pe:

    Faina carcasa, buna prezentarea!

  6. Monstru Post author a scris pe:

    meseriasugt – singura placa video care nu incape este HD5970. Singurele placi de baza care nu incap, si nu incap de altfel in nici o carcasa normala, sunt UD9 si orice alt XL-ATX, care necesita carcase speciale (Define XL de exemplu).

    Razvan – din pacate cage-ul HDD-urilor nu se poate scoate, dar nu vad de ce as renunta la 8 HDD-uri pentru un 5970, in conditiile in care sunt deja doua modele mult mai puternice gata sa apara.

  7. Laurentiu a scris pe:

    Gama Arc vad ca are si USB3 frontal, deci cred ca o noua revizie de R3 va avea, de asemenea, USB3 frontal.

  8. Monstru Post author a scris pe:

    Da, asta mi-au comunicat si cei de la Fractal Design, dar cred ca inainte o sa apara un Arc mai mare sau ceva de genul :

  9. Laurentiu a scris pe:

    Pai Arc Midi Tower e la nivelul lui R2/R3 deja, la interior singura diferenta fiind modularitatea 1/2 a rack-ului ptr. HDD (ca la fratiorul Mini).

    Apropos: sa ma bata norocul daca-mi dau seama care-i diferenta intre R2 si R3! La o privire superficiala, par identice, atat intern cat si extern!

  10. Monstru Post author a scris pe:

    M-am uitat si eu pe site-ul lor acum…nu ma prind de faza cu R2/R3…cred ca ori ne scapa noua ceva, ori le scapa lor =))

    Legat de ARC, diferentele sunt la exterior, modelul Arc fiind mult mai “ciuruit” ca sa spun asa. Personal prefer R3-ul, in gama midi. Pentru full tower, dihania de XL arata chiar bine. Oricum, am in plan sa testez ceva in genul asta cat de curand.

  11. Laurentiu a scris pe:

    XL-ul e chiar tare cu 2×140 pe fata, 140 pe spate, 140 pe lateral si 180 top!

  12. Dinu a scris pe:

    Tare simpatică carcasa, numai că eu personal nu înţeleg de ce toate carcasele midle si full tower au aceste uşi pe care eu nu le pot suferi şi chiar nu le văd utilitatea. Tare chestia cu decupajul în dreptul soket-ului.

  13. nutu a scris pe:

    principale diferente R3 fata de R2:
    -ventilatoarele au RPM crescut de la 900 la 1300 pentru un airflow mai bun
    -materialul absorbant impachetat cu panza ca sa arate mai bine
    -au inlocuit garniturile de cauciuc (care se pare ca aveau un miros neplacut)
    -a aparut butonul de reset
    -vopsea mai buna
    -si alte imbunatatiri minore (deschizatura backplate marita, etc.)

  14. Monstru Post author a scris pe:

    Sunt eu chior sau nu vad butonul de reset pe asta prezentata de mine nicaieri…hmm…

  15. nutu a scris pe:

    In general carcasa este foarte bine gandita, cu raport buna calitate/pret. Reducerile de cost se vad, totusi, la calitatea materialelor folosita
    -tabla panourilor laterale si a celui frontal mai ales este destul de subtire, la fel tavitele HDD – in comparatie cu un Antec oarecare ti se pare ca se pot indoi foarte usor
    -ventilatoarele par destul de fragile; sunt silentioase dar nu stralucesc la airflow
    Desi consider un avantaj ca poti pune pe ea 8 harduri si asta a fost un criteriu de alegere esti totusi limitat cu numai 2 tray-uri de 5.25. Eu de ex am intr-unul unitatea de DVD si celalalt e ocupat cu modulul de USB 3 de la Asus P8P67 Deluxe (ca sa acopar unul din lipsurile mentuionate ale carcasei) Mi-ar fi placut macar un slot suplimentar pentru un fan controller mai serios.
    In plus putea sa fie o idee mai spatioasa 🙂
    Una peste alta, insa isi atinge scopul – estompeaza binisor zgomotul fanurilor si HDD-urilor (eu am vreo 7 hardiskuri montate)- mai ales daca o tii sub birou. Pana la urma, cu putin efort poti sa ai liniste si un airflow bunicel in acelasi timp. Si arata chiar bine cu aspectul ala sobru, clasic

  16. nutu a scris pe:

    Butonul se reset e ascuns dupa usita, undeva pe la mijloc! :)) E mic si nu il poti actiona decat cu un varf de pix/agrafa, dar isi face treaba

  17. Monstru Post author a scris pe:

    Sincer sa fiu am doua carcase Antec in casa in acest moment, si nici o secunda nu mi s-a parut tabla de la Define R3 mai subtire, din contra, panourile laterale sunt mult mai grele decat cele de la Solo de exemplu. Ventilatoarele sunt clar peste ce am vazut in alte carcase. Nu cred ca straluceste la airflow nici un ventilator care este cu adevarat silent 🙂

  18. Spawn a scris pe:

    mijloc dreapta, sub masca frontala

  19. nutu a scris pe:

    Panourile laterale sunt intr-adevar (foarte) grele, dar asta datorita materialului izolator. Eu am un Antec NSK6000 mai vechi si tabla e clar mai groasa, in general pare mult mai solid construita.

    Uite ce zice si nenea Mike de la pcreview, intr-un review pentru R2:

    <>

    Link http://www.silentpcreview.com/article1034-page3.html

    In ce priveste ventilatoarele eu am facut comparatia cu un Scythe S-Flex 120 de 1200RPM – deci care teoretic se invart ceva mai incet – si sufla clar mai mult aer.

    N-as vrea insa sa se inteleaga ca critic carcasa, de fapt imi place foarte mult si o consider una dintre cele mai bune alternative de pe piata – m-am documentat destul de mult pana am ales-o

  20. nutu a scris pe:

    Sorry, vad ca nu a aparut si citatul:
    One noticeable area where the Define R2 falls short compared to the P180 is the thickness of the panels. They are only 0.7~0.8 mm thick and aren’t as nearly as sturdy as the frame of the case. The thick bitumen sheet however makes it deceptively heavy

  21. Monstru Post author a scris pe:

    nutu – NSK6000 este o carcasa din alta vremuri, am avut-o si mi-a placut foarte mult la vremea ei. Problema in comparatia celor de la SPCR este ca P180/182/183 etc, concureaza cu Define XL, nu cu R3, R3 o poti compara cu Solo de eemplu, din motive evidente de dimensiune, arhitectura interna, etc.

    Oricum, urmatoarea carcasa la rand este P183 V3, deci vom vedea curand cum se prezinta cea mai updatata carcasa silent de la Antec 🙂

  22. colanusus a scris pe:

    Carcasa este sobra, clasica de acord. Dar este cat de cat silentioasa doar cu ventilatoarele pe low. La partea de racire a procesorului e cam varza, fiind “depasita” doar de BitFenix Colossus.
    http://www.bit-tech.net/hardware/cases/2010/11/19/fractal-design-define-xl-review/3
    Poate un al treilea ventilator sus la driver-urile de 5.25″ ar ajuta putin.
    Eu am un Antec P180 si astept cu nerabdare P183 V3 si daca nu e OK atunci ma apuc singur sa-i fac moding la cea existenta :).

  23. Monstru Post author a scris pe:

    Daca nu iti plac ventilatoarele, le schimbi cu ce consideri tu silentios. Nu inteleg conceptul de “varza”. In raport cu ce? Cu TwelveHundred? Cu LanBoy Air? Este o carcasa pentru silent computing. Asta inseamna cat mai putine fan-uri, cat mai putin zgomot. Cu ce este mai buna o SOLO sa zicem, unde trebuie sa pui 92mm la intake, fata de 120mm pe R3 decat R3?

    Si eu astept cu nerabdare P183 V3, carcasa a plecat spre mine sper sa apuc sa va prezint articolul inainte de CeBit (ar fi chiar primul review). Singura chestie care nu imi place absolut deloc la P183 V3 este ventilatorul de exhaust de pe partea superioara a carcasei, montat din fabrica. Asta este o reteta sigura pentru zgomot, partea superioara ar trebui inchisa dupa parerea mea, doar cu optiunea de a monta ventilator daca nu te intereseaza silentiozitatea.

  24. colanusus a scris pe:

    Am vrut sa spun “varza” in comparatie cu celelalte 12 carcase din review nu cu Solo. In review sunt si carcase silentioase si chiar si Define R3. Fiind aproape la felca R3 ma gandesc ca din cauza marimii in zona procesorului nu mai ajunge aer rece. Poti schimba ventilatoarele pe orice carcasa pentru a obtine diferite rezultate dar din pacate review-urile sunt realizate pe configuaratia stock.

    Ventilatorul de sus, sau mai bine zis spatiul deschis, este cea mai importanta sursa de zgomot atunci cand ai carsa jos, langa sau sub birou. La carcase ce se doresc a fi foarte silentioase ar trebui sa nu existe deloc.

  25. Monstru Post author a scris pe:

    Pai in conditiile in care baietii aia au testat vs Dark Fleet si Twelve Hundred…lol, alea numai carcase de silent nu sunt.

    Un sistem silent se construieste cu 120mm @ 500rpm intake, 120 @ 500rpm exhaust, pe o carcasa gen R3, Solo, etc. Evident, nu o sa ti i920 la 4GHz daca vrei dead silent 🙂

  26. nutu a scris pe:

    Airflowul e, de fapt, destul de bun. Eu am mai montat un s-flex frontal, sus, pentru ca sa ajut intake-ul si am inlocuit ventul din spate cu alt s-flex. Le tin pe la 900RPM si zgomotul produs e foarte ok, o aud mai mult noaptea cand dispar alte surse de zgomote.
    Sunt si eu de acord ca nu e recomandabil (daca vrei liniste) sa-i pui fanuri deasupra, dar daca vrei sa mai racesti placa poti sa adaugi un fan in panoul lateral.
    Eu deocamdata am temperaturi foarte rezonabile pe un i5 2500k cu un overclock “mild” de 4.5 Ghz si un Radeon 6850 (care e drept e rece by default). Acum, daca vrei mai mult, sigur ca tre sa te orientezi catre alta carcasa

  27. colanusus a scris pe:

    un 2600k la 4.8Ghz 24/7 + GTX580 cu Accelero Extreme Plus 🙂 ; define XL iese oricum din calcul datorita placii video; raman la batranul P180 🙂 + fan controler + antifonare + acoperit vent sus; vedem ce iese…

  28. Buna carcasa.

  29. E superba, minimalista…totusi as merge tot pe bitfenix colossus pentru impact maxim si airflow 🙂

    http://pc-coolers.ro/carcase/carcasa-bitfenix-colossus-black-red-blue-led—2220

  30. sober a scris pe:

    salut
    sincer nu am avut rabdare sa citesc review-ul, pana si concluzia mi s-a parut mult prea lunga.
    Am totusi niste intrebari:
    1. temperaturile la HDD cum sunt? am citit ca ar fi cam mari la aceasta carcasa.
    2. ce culoare este cea din poza, titan?

    multumesc anticipat 🙂

  31. Monstru Post author a scris pe:

    Temperaturile HDD-urilor nu pun probleme, sunt bine ventilate chiar daca montantul este transversal.

    Pentru acest test eu am ales versiunea Black, versiunea Titan prezinta aceeasi culoare ca front-panel-ul si pe restul partilor componente ale carcasei.

  32. Florin a scris pe:

    Am carcasa respectiva si urmatoarele chestii in ea :

    – 7 HDD-uri (2 Samsung F3 1 TB, restul green-uri de 2 TB)
    – I5 2500k + Scythe Ninja 3
    – Asus GTX 570 Direct CU II.

    Temperaturile in idle nu depasesc 38 de grade , nici la procesor , nici la placa video. Hdd-urile stau toate undeva pe la 34 de grade, cu 2 venturi in intake in fata.

    Am avut initial 2 venturi front, 1 spate . Am mai montat inca 3 (2 sus, unul jos) de 140 MM tot de la Fractal si temperaturile au scazut in full load cam cu 4 grade (toate venturile pe minim). Carcasa are un airflow excelent cu venturile ei standard si este dead silent (cand sunt pe turatia minima, la maxim se aud ).

    O carcasa serioasa, silentioasa si potential de racire de exceptie.

Lasa-ne un comentariu: