Fractal Design Define R4 – Review

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 6 September, 2012.

 

Fata carcasei poseda acelasi design sobru, simplu, usa fiind construita dintr-o singura bucata de aluminiu care se intinde pe intreaga suprafata. Aerisirea este asigura de cate o fanta pe fiecare parte a carcasei care se intinde de sus pana jos, solutie pe care am mai vazut-o de nenumarate ori si care functioneaza foarte bine. Deschizand usa, se observa imediat ca Define R4 nu ofera decat doua bay-uri de 5.25″ pentru unitatile optice (un contrast foarte puternic cu ultima carcasa la care ne-am uitat, Cougar Evolution). Cei cu ochiul ager vor vedea imediat inca o mica adaugire fata de R3 in partea din sus-dreapta: comutatorul cu trei pozitii pentru viteza ventilatoarelor. Adaugire mica dar foarte importanta pentru un sistem care se vrea a fi cat mai silent.

 

 

 

Partea din spate gazduieste 7 sloturi de expansiune PCI, facand imposibil de instalat o configuratie quad-VGA. Acest lucru se datoreaza foarte probabil datorita inaltimii relativ reduse a carcasei. Pentru cei care vor sa foloseasca un bracket cu porturi USB, SATA, sau mai stiu eu ce, Fractal Design a inclus si un al optulea slot PCI, dispus vertical. In partea de sus se gaseste ventilatorul de 140mm care vine cu carcasa.

 

 

Sistemul de racire permite instalarea unui numar suficient de ventilatoare, dar nu reprezinta ceva special pe piata carcaselor. In configuratia standard as spune ca performantele acestuia sunt slabe chiar. Se pot instala un numar rezonabil de ventilatoare: doua de 120mm/140mm in fata, doua de 120mm/140mm in tavan, unul de 120mm/140mm in spate, unul de 120mm/140mm si inca unul de 120mm/140mm in panoul lateral, dar Define R4 nu vine decat cu doua ventilatoare instalate: unul in fata si unul in spate, lucru care se va reflecta fara niciun dubiu in temperaturile sistemului. Solutia este bineinteles simpla – sa se achizitioneze inca vreo doua ventilatoare impreuna cu carcasa – dar pretul total creste simtitor pentru cine se va orienta inspre niste ventilatoare silent, de calitate. Partea buna in legatura cu sistemul de racire il reprezinta filtrele de praf instalate la intake-uri (in fata si in podea), desi acestea se regasesc pe un numar din ce in ce mai mare de carcase.

 

 

Comentarii

4 comentarii la: Fractal Design Define R4 – Review

  1. MundoX a scris pe:

    Din pacate tot pe la 500 RON va fi, dar merita.
    R3 se gaseste deja la 400RON. (likidare stok)

  2. gigell68 a scris pe:

    ei bine şefu’ vreau să-mi iau următorul sistem:
    -procesor i7 [email protected]
    -placă de bază: asus p8z77-v deluxe
    -memorie ram: corsair venegeance 16 gb 2133Mhz
    -carcasă: thermaltake level 10 gt lgs chas
    sis
    -placi video: două gainward phantom gtx 670 2gb
    -cooler procesor: liquid cpu cooling Bigwater 850 gt
    -cooler: Corsair hx 850 watt modular
    80+ silver
    Acuma vreau să aflu dacă mi se ventilează bine procesorul tactat la 5.05 Ghz cu coolerul cpu de mai sus şi mai ales daca coolerul şi carcasa de mai sus pot răci eficient plăcile video gainward ştiind că sunt printre cele mai “fierbinţi ” şi eu am de gând să cam folosesc foarte des acest sistem pe jocuri.
    Mulţumesc

  3. vladozaurus a scris pe:

    Mai are vreo sansa carcasa asta sa apara in magazinele noastre?Are 1 an de cand a fost lansata si nu a adus-o niciun retailer in stoc.Pe ebay.de costa aproximativ 95 de euro+20 transportul dar eu as vrea totusi sa o cumpar din Romania ca nu am mai luat nimic de pe ebay pana acum si nu prea am incredere,mai ales in ceea ce priveste transportul.

  4. cor a scris pe:

    @ MundoX – unde ai văzut R3 la 400? din câte vad eu acum(Aug.2013) la distribuitor e la 490 lei – îmi imaginez că la reseller e mai scumpă puţin…, oricum şi eu aş fi interesat de un Define R4, dar din câte văd nu e de gasit în RO; îmi place mult design-ul sobru îi dă o notă de „professional”

Lasa-ne un comentariu: