Fractal Design Define R5 – Prezentare

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 15 June, 2015.

Analiza interioara

 
Nu “testam” efectiv carcasele decat in cazuri foarte speciale deoarece eu personal cred in metodologii bine puse la punct, prin care se creeaza un sistem de referinta echilibrat cu ajutorul caruia analizam toate obiectele comparate la fel. Acest lucru ar fi imposibil pentru carcase deoarece o platforma de test isi pierde usor relevanta in timp si nu am putea compara R5 cu R3 de exemplu daca in primul am fi montat un Haswell si in cel de-al doilea un Sandy Bridge (ma refer la temperaturi, nivel de zgomot, etc).

Prin urmare, modul in care preentam noi carcasele se bazeaza mai mult pe analiza optiunilor oferite de acestea, pe calitatea materialelor sau a finisajelor s.a.m.d. Prin urmare, in momentul in care ma apuc sa fotografiez o carcasa stiu in general ce caut si cam cat va dura procedura…

Fractal Design Define R5 a tinut insa sa ma contrazica deoarece mi-am dat seama cand am deschis carcasa ca sunt multe aspecte de urmarit si abordat in cazul acestei prezentari. De ce spun asta? Pentru ca aproape orice se poate demonta!

Incepem prin demontarea panourilor laterale, acoperite cu un material fonoabsorbant dens si greu. Evident nu mai reprezinta o noutate capacul pentru ventilatorul lateral, acesta fiind prezent inca de pe vremea lui R3.

 
Interior-1-01
 
Pe de alta parte, cand vine vorba de cele doua cage-uri pentru hard-disk-uri (5 in cel de sus si 3 in cel de jos) ne dam seama ca ambele pot fi demontate. Mai mult decat atat, si lacasul in care putem monta doua unitati optice poate fi demontat.

Astfel, daca dorim putem pozitiona cage-ul de jos inspre mijlocul laturii inferioare, sau putem pozitiona cage-ul de sus in locul lacasurilor unitatilor optice, de exemplu. Accentul este clar pus pe modularitate si functionalitate.
 

Interior-1-02

Interior-1-03

Interior-1-04

Interior-1-05

 

 

Comentarii

9 comentarii la: Fractal Design Define R5 – Prezentare

  1. Gicusan a scris pe:

    Buna treaba, Monstrule.
    Ce parere ai de filtrarea pe fata-sus? Mie mi se pare ca exista zone prin care aerul se va strecura nefiltrat in carcasa in acea zona. Altfel o carcasa excelenta. Prefer varianta S3 pentru ca nu ma intereseaza silentiozitatea insa are un airflow sensibil mai bun pentru ca au renuntat complet la cage-uri. Chiar acum sovai intre S3 si Nzxt N450. La S3 nu imi place ca nu are fan controler cu control prin motherboard si N540-ul e cam fistichiu.

  2. Monstru Post author a scris pe:

    De ce crezi ca ar intra aer nefiltrat prin partea din fata sus?

  3. Gicusan a scris pe:

    N-am vazut R5-ul cu ochii mei inca, dar mi se pare ca fata este ventilata pana sus insa filtrul nu acopera decat 2/3 si va intra aer inauntru prin spatele usitelor de 5.25. Mai ales daca ai o presiune negativa in carcasa si un cooler puternic pe procesor care sa traga tare in partea de sus a carcasei. Deasemeni, daca folosesti ventilatie in tavan, prin moduvents, si pui un vent de 120-140, vei avea spatiu neventilat, o problema mai ales pe presiune negativa sau cand computerul doarme si praful se depune. In Bucurestiul asta prafos, parca nu e bine. In rest este o carcasa exceleta.

  4. Monstru Post author a scris pe:

    Fata nu este ventilata pana sus, ai doua lacase cu doua ventilatoare. Poti monta un radiator de 360 dare doar daca renunti la cage-ul de 5.25 si oricum nu ai fante de intake sus. In schimb poti scoate cele doua capacele de 5.25 si pune filtre de praf in locul lor.

  5. Gicusan a scris pe:

    Monstrule, scuze pentru insistenta, dar eu ma uit si vad fantele laterale de intake (acelea mici si multe mergand pana sus. Le vad in fata filtrului primele 2/3 si apoi dispar in spatele capacelelor de 5.25. Asta inseamna ca prin ultimele aprox 12 fantute, pe fiecare parte aerul poate intra in carcasa complet nefiltrat.

    Mai nici un reviewer de pe net nu pomeneste de aceasta problema cu o exceptie pe care am gasit-o incercand sa ma clarific (intre minutele 2:30 si 4.30):

    https://www.youtube.com/watch?v=q7FVSLNyJsw

    Sunt eu nebun si/sau exagerez?

  6. colanusus a scris pe:

    Dimensiunea plăcilor de baza trebuie să fie standard ATX? Mi se pare că lăcașul plăcii de bază este adâncit…are o margine ridicata.

  7. Monstru Post author a scris pe:

    Gicusan – daca te uiti la ultimele doua poze de pe pagina 6 o sa vezi ca da, ai dreptate, dar practic singurul spatiu din dreptul fanetlor in partea de sus sunt sloturile de 5.25. In momentul in care ai ventilator imediat sub tragand aerul nu cred ca va intra foarte mult pe acolo.

    Colonassus – pot fi si atx, matx, mitx etc

  8. colanusus a scris pe:

    Monstru mă refeream la faptul că în r4 puteai să pui e-atx chiar dacă oficial nu suporta, fiind plană suprafața. În cazul r5 nu mai poți face acest lucru pt că boardplate-ul este concav…într-un fel.

  9. Mihnea a scris pe:

    Cum de ii faceti review la 6 luni de la aparitie? Cand netul e plin cu informatii despre aceata carcasa. E bun, folositor, dar a venit mult prea tarziu. Deja unii isi cumpara a doua carcasa R5 si voi abia acum o prezentati? Prezentati si voi cand apare, cand utilizatorul nu stie nimic despre produs si se intereseaza in vederea cumpararii. Daca prezentarea apare dupa ce multi au cumparat-o deja si dupa ce netul e plin de articole si video-uri despre aceasta carcasa, la ce mai ajuta? Actiunea este laudabila, bravo. Dar timmingul a fost ales gresit. 🙁

Lasa-ne un comentariu: