Fractal Design Define R5 – Prezentare

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 15 June, 2015.

Concluzii

 

Am ajuns la finalul acestui articol si imi dau seama ca sunt cat se poate de fericit pentru ca am ales sa tratez aceasta carcasa personal. In ultimii ani carcasele au evoluat foarte mult, iar dotari cum ar fi motherboard tray-ul decupat, tavite pentru hard-disk-uri, posibilitatea de a monta SSD-uri, porturi frontale USB 3.0 si lacasuri protejate cu cauciuc pentru trecerea firelor sunt deja dotari pe care le intalnim pe mai toate carcasele cu pretentii.

Pe de alta parte, cei de la Fractal Design au pus intotdeuna accentul pe silentiozitate si eleganta, deci nu ne mai mira faptul ca materialul fonoabsorbant solid este prezent din abundenta, ca lacasurile unde am putea monta ventilatoare pe laterala sau pe latura superioara sunt la randul lor acoperite cu placi imbracate in acelasi material fonoansborbant si ca in general calitatea materialelor si a contructiei este la un alt nivel.

Carcasele au evoluat, iar cei de la Fractal au evoluat odata cu piata, pastrandu-si insa trasaturile definitorii. Aspectul care merita cu adevarat admirat si care detaseaza Fractal Design Define R5 de alte carcase din aceeasi categorie nu este dat insa de ceea ce am spus mai sus ci de modul in care unii producatori stiu uneori sa fie inaintea pietei, inaintea trendurilor.

Posibilitatile de racire pe care Fractal Design Define R5 le ofera sunt cu atat mai mult iesite din comun in conditiile in care acestia au ramas credinciosi ideii de eleganta si simplitate. Nu ne mira ca putem monta 9 ventilatoare sau 3 radiatoare intr-o carcasa viu colorata, gaurita pe toate partile. Insa in momentul in care poti face asta intr-o carcasa sobra si eleganta care poate functiona la fel de bine si doar cu un ventilator fata jos si un ventilator spate sus (incluse de altfel in fabrica) iti dai seama ca ai de-a face cu un produs cu adevarat special.

Din punctul meu de vedere, in momentul de fata Fractal Design Define R5 este una dintre cele mai bine gandite si echilibrate carcase disponibile pe piata, care ofera posibilitati foarte variate de customizare in functie de nevoile cumparatorului. Si in conditiile in care carcasa costa ~550 RON in magazinele din Romania ne dam seama ca avem de-a face cu una dintre cele mai complete carcase produse vreodata. In fond, nu degeaba a castigat premiul European Hardware Awards pentru cea mai buna carcasa ATX in 2015 !

 
Interior-1-02

19.-Best-micro-ATX-case-LR

Comentarii

9 comentarii la: Fractal Design Define R5 – Prezentare

  1. Gicusan a scris pe:

    Buna treaba, Monstrule.
    Ce parere ai de filtrarea pe fata-sus? Mie mi se pare ca exista zone prin care aerul se va strecura nefiltrat in carcasa in acea zona. Altfel o carcasa excelenta. Prefer varianta S3 pentru ca nu ma intereseaza silentiozitatea insa are un airflow sensibil mai bun pentru ca au renuntat complet la cage-uri. Chiar acum sovai intre S3 si Nzxt N450. La S3 nu imi place ca nu are fan controler cu control prin motherboard si N540-ul e cam fistichiu.

  2. Monstru Post author a scris pe:

    De ce crezi ca ar intra aer nefiltrat prin partea din fata sus?

  3. Gicusan a scris pe:

    N-am vazut R5-ul cu ochii mei inca, dar mi se pare ca fata este ventilata pana sus insa filtrul nu acopera decat 2/3 si va intra aer inauntru prin spatele usitelor de 5.25. Mai ales daca ai o presiune negativa in carcasa si un cooler puternic pe procesor care sa traga tare in partea de sus a carcasei. Deasemeni, daca folosesti ventilatie in tavan, prin moduvents, si pui un vent de 120-140, vei avea spatiu neventilat, o problema mai ales pe presiune negativa sau cand computerul doarme si praful se depune. In Bucurestiul asta prafos, parca nu e bine. In rest este o carcasa exceleta.

  4. Monstru Post author a scris pe:

    Fata nu este ventilata pana sus, ai doua lacase cu doua ventilatoare. Poti monta un radiator de 360 dare doar daca renunti la cage-ul de 5.25 si oricum nu ai fante de intake sus. In schimb poti scoate cele doua capacele de 5.25 si pune filtre de praf in locul lor.

  5. Gicusan a scris pe:

    Monstrule, scuze pentru insistenta, dar eu ma uit si vad fantele laterale de intake (acelea mici si multe mergand pana sus. Le vad in fata filtrului primele 2/3 si apoi dispar in spatele capacelelor de 5.25. Asta inseamna ca prin ultimele aprox 12 fantute, pe fiecare parte aerul poate intra in carcasa complet nefiltrat.

    Mai nici un reviewer de pe net nu pomeneste de aceasta problema cu o exceptie pe care am gasit-o incercand sa ma clarific (intre minutele 2:30 si 4.30):

    https://www.youtube.com/watch?v=q7FVSLNyJsw

    Sunt eu nebun si/sau exagerez?

  6. colanusus a scris pe:

    Dimensiunea plăcilor de baza trebuie să fie standard ATX? Mi se pare că lăcașul plăcii de bază este adâncit…are o margine ridicata.

  7. Monstru Post author a scris pe:

    Gicusan – daca te uiti la ultimele doua poze de pe pagina 6 o sa vezi ca da, ai dreptate, dar practic singurul spatiu din dreptul fanetlor in partea de sus sunt sloturile de 5.25. In momentul in care ai ventilator imediat sub tragand aerul nu cred ca va intra foarte mult pe acolo.

    Colonassus – pot fi si atx, matx, mitx etc

  8. colanusus a scris pe:

    Monstru mă refeream la faptul că în r4 puteai să pui e-atx chiar dacă oficial nu suporta, fiind plană suprafața. În cazul r5 nu mai poți face acest lucru pt că boardplate-ul este concav…într-un fel.

  9. Mihnea a scris pe:

    Cum de ii faceti review la 6 luni de la aparitie? Cand netul e plin cu informatii despre aceata carcasa. E bun, folositor, dar a venit mult prea tarziu. Deja unii isi cumpara a doua carcasa R5 si voi abia acum o prezentati? Prezentati si voi cand apare, cand utilizatorul nu stie nimic despre produs si se intereseaza in vederea cumpararii. Daca prezentarea apare dupa ce multi au cumparat-o deja si dupa ce netul e plin de articole si video-uri despre aceasta carcasa, la ce mai ajuta? Actiunea este laudabila, bravo. Dar timmingul a fost ales gresit. 🙁

Lasa-ne un comentariu: