High Power Element Bronze 600W – Test practic

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 30 September, 2011.


.

Sistem de test

.

.

Nu avem in dotare un aparat destinat testarii de surse dar in schimb am folosit o configuratie puternica, potrivita pentru a  utiliza toata puterea care poate fi furnizata de catre sursa. Procesorul Intel Core i7 980X a fost lasat la frecventa default (3.33GHz) pentru primul test fiind apoi urcat la 4GHz pentru cel de-al doilea, in timp ce memoriile A-Data XPG Plus+ DDR3 1866MHz+ CL8 au fost tactate la 1866MHz, folosind latentele 8-8-8-24 1T. Placa de baza folosita a fost ASUS Rampage III Black Edition, de racirea procesorului s-a ocupat cooler-ul BOX de tip tower cu ventilatorul setat in modul Performance.

.

.

Platforma a fost testata in regim open-air, folosind o masa de teste Dimastech Benchtable Easy v2.5. Evident, responsabila cu cel mai mare stres pentru sursa a fost placa video AMD Radeon HD 6990 o solutie dual-GPU de temut din punct de vedere al consumului. Am testat in prima faza cu placa video la frecvente si voltaje default, urmand in etapa a 2-a sa cresc frecventele pana la 900MHz / 1300MHz si tensiunea de alimentare la 1.18v.

Am masurat consumul la priza al intregului sistem folosind un aparat Voltcraft Energy Check 3000, in timp ce tensiunile furnizate de sursa au fost monitorizate cu un multimetru Voltcraft VC-10. La ce consum ne asteptam sa avem de la un asemea sistem acuratetea sa este destul de buna, marja de eroare intre 400 si 1400W fiind de aproximativ 5%. Pentru a simula cat mai bine incarcarea careia sursa va trebui sa ii faca fata in utilizarea zilnica, am masurat atat consumul in IDLE cat si in LOAD.

Pentru a analiza puterea maxima pe care este capabila sa o ofere sursa, am rulat simultan FURMark 1.9.0 si LinX x64 la setarile pe care le puteti vedea in tabelele de mai sus. Nu in ultimul rand, am masurat voltajul pe rail-urile de +12v si +5v, pentru a vedea diferenta intre IDLE si LOAD (ideal cat mai mica). Pentru +12v, am masurat voltajul in mai multe puncte, facand apoi media aritmetica a tensiunilor care alimenteaza CPU (8-pini + 4-pini) cat si GPU (cele 2 mufe PCI-Express).

La final, tinand cont de modul in care s-au comportat un esalon mai mare de surse, precum si de certificarea 80PLUS, am estimat consumul real prin inmultirea consumului la priza cu un factor de eficienta cat mai apropiat de ce este aceasta sursa capabila sa ofere in sarcina maxima (82% atat pentru IDLE cat si pentru LOAD).

Comentarii

8 comentarii la: High Power Element Bronze 600W – Test practic

  1. Alex a scris pe:

    Felicitari pt review, din categoria asta isi cumpara multi surse si cum la High Power cam lipsesc, prinde bine.
    Cat despre sursa, s-a comportat mai bine decat ma asteptam; nu credeam sa dea mai mult mult decat valorile de pe eticheta, mai ales la o variatie ok a rail-urilor.

  2. Alin a scris pe:

    Eu, personal am optat pt OCZ StealthXStream v2 600W OCZ600SXS2 la un pret de 290 RON si am citit review-uri externe si poate duce in jur de 720W.
    Felicitari pt review si tine-ti tot asa!

  3. ZEE a scris pe:

    Pacat ca n-are mufele slevuite era prea frumos la banii astia.

  4. sober a scris pe:

    Salut,

    In ultima vreme am avut experiente neplacute cu sursele, veneau cu coil noise. Din cate am putut sa deduc coil noiseul era produs de transformatorul mic.

    Din poze vad la aceasta sursa doar un transformator mare, nu are un al doilea transformator mai mic?

  5. matose Post author a scris pe:

    Coil noise-ul vine de obicei de la bobine si nu de la transformator. Sunetul produs de transformator este un bazait constant

  6. Nu recomand surse de la sirtec, am avut tot felul de probleme cu ele.

  7. Andrei a scris pe:

    Mie mi s-a ars fix dupa 6 zile. Nu vreau sa generalizez, dar acum stau cu frica. MMi-a fost inlocuita pe garantie, dar o saptamana m-a lasat fara PC. Si cand se iintampla o data, te astepti sa o patesti si a doua oara. Sper totusi ca nu.

  8. mihai a scris pe:

    fratilor sursa este pocnitoare zice ca este certificata bronze(adica 85+) dar dupa rezulatatul de consum nu se incadreaza nici in 80+.
    Faceti calculul simplu daca in load sau idlle stock are diferenta intre consumul AC si consumul DC de 22%(din 100% eficienta) adica 78% efienta reala poate fi o mica marja 1-2%plus-minus dar nesemnificativ.

Lasa-ne un comentariu: