PC Power & Cooling Silencer Mk III 1200W – Test practic

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 22 August, 2012.

 

 

Ventilatorul folosit este un HA1425M12B-Z produs de Ong Hua. Acesta foloseste un lagar cu rulmenti, o solutie mult mai longeviva decat lagarul cu bucsa, factor crucial pentru o sursa, cu dezavantajul unui zgomot de motor mai mult sau mai putin perceptibil. Cu un consum specificat de 0.36A la 12V, ventilatorul are o turatie maxima de 2000rpm, desi nu am vazut sa se invarta atat de repede nici chiar in full load.

 

 

 

Deci asa arata o sursa de 1200W certificata 80Plus Platinum… Faptul ca cei de la PCP&C au reusit sa inghesuie o sursa de 1.2kW intr-o carcasa relativ scurta inseamna ca spatiul interior este un lux nepermis. Fata de alte design-uri, acesta e mult mai aglomerat, atat datorita numarului si marimilor componentelor (uitati-va de exemplu la transformatorul principal), cat si a numarului firelor prezente la interior. Radiatoarele insa ocupa destul de putin spatiu, beneficiind fara dubiu de pe urma eficientei ridicate a sursei. Ramane de vazut daca un astfel de design se preteaza unei surse de putere mare, fie ea si din categoria Platinum.

Partea de filtrare arata bine, continand patru condensatori Y, doi condensatori X si doua bobine, precum si obisnuitul varistor pe baza de oxid de metal. Aceste componente au rol in a prelua varfurile de tensiune ce pot aparea in reteaua electrica protejand astfel atat sursa cat si restul componentelor alimentate iar sursa PCP&C puncteaza bine la acest capitol.

 

 

PCP&C a luat decizii inspirate in ceea ce priveste selectia componentelor, aspect critic intr-o sursa de putere si eficienta mare. Atat cei doi electrolitici din primar (cu o capacitate cumulata de 1240uF) cat si cei din secundar sunt produsi de Nippon-Chemicon, companie japoneza recunoscuta pentru calitatea condensatorilor produsi. In ceea ce priveste cei doi condensatori din primar, este interesanta asimetria lor: cel de 680uF provine din seria KMR, in timp ce al doilea, de 560uF, face parte din seria KMQ.

 

 

 

Comentarii

8 comentarii la: PC Power & Cooling Silencer Mk III 1200W – Test practic

  1. dani a scris pe:

    “…iar GreenMe puncteaza bine la acest capitol.”- s-a copiat de la review-ul sursei anterioare, aici nu e vorba de GreenMe.

  2. Ihlades Post author a scris pe:

    Am corectat, merci. 🙂

  3. Radu a scris pe:

    Sunteti mult prea departe de cum se face o testare de sursa PC. Suntem in 2012 cand un oscilocop digital si un clampmetru nu mai sunt chiar atat de inaccesibile. Nu zic sa fie testate la fel ca la hardwaresecrets, dar un clampmetru(ptr masurare consum DC) si un osciloscop(ptr masurare zgomot sursa)(Ripple) puteati folosi.

  4. Monstru a scris pe:

    Am mai explicat odata ce si cum, poti citi aici…

    http://lab501.ro/carcase-surse/vizita-la-enermax-in-laborator-naxn-450w-revo87-850w-si-lepa-g1600-testate

  5. Radu a scris pe:

    Daca tot folositi Volcrat ex de preturi:
    VOLTCRAFT VDO-2072A 70 Mhz/1GS/s 540Euro inclusiv TVA
    VOLTCRAFT VC-605 1000A(DC) 100Euro inclusiv TVA
    Se poate folosi orice alt tip de aparate
    Pana la 300.000Euro este cale lunga…
    Cat despre sarcina artificiala se poate construi de catre orice electronist (atx dummy load) la preturi destul de accesibile, eu am facut acasa asa ceva si m-am speriat cand am vazut performantele la sursele de sub 300lei, majoritatea au 100-150W (curati restul este pe eticheta)

  6. Monstru a scris pe:

    Suna simplu dar nu este, sarcina artificiala este problema aici, avem osciloscop ceva mai bun decat ce ai zis tu mai sus (masoara Ramiro etajele de alimentare la placile video cu el), avem clamp metru Fluke, dar sunt inutile fara o sarcina artificiala construita cum trebuie (gen ce vezi in link-ul de mai sus). Nu, 5 rezistente legate la sursa nu sunt o sarcina artificiala pe care sa o folosesti in teste profi, mai bine testez practic decat asa…

  7. Radu a scris pe:

    Sarcina artificiala(Dummy load) se poate face din cateva sute de reziste de 10W (conectate paralel+serie pentru a atinge puterea necesara) dispuse pe o placa A4 sau A3 de cablaj, impreuna cu cateva vetilatoare de 12V, nu arta profi dar lucraza foarte bine. Mufele sunt problema, pe care eu le-am recuperat dupa placi de baza si HDD

  8. Radu a scris pe:

    Exemplu de calcul sarcina ptr 500W(42A/12V)
    Se folosesc 100 rezistente de 1,8ohm de 10W fiecare.
    Acestea se conecteza in serie 4 rezistente si fiecare serie se conectateaza in pararel de 25 de serii. Valoare tolala 1,8*4/25=0,288ohm (adica un consum de 42A cand sunt incarcate cu 12V)
    Legat de putere, fiecare rezistenta disipa 10W in urmatoarele conditii 20 grade temp aer si 250 grade temp corp rezistor, de acea au nevoie de ventilare fortata (cu un ventilator)

Lasa-ne un comentariu: