Prezentare – Corsair Obsidian 1000D

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 10 May, 2018.

Analiza interioara

 
Iata ca am ajuns la partea cea mai interesanta (pentru mine) a oricarei carcase si anume interiorul. Sa disecam, deci, un Corsair Obsidian 1000D si sa vedem ce surprize ne ofera aceasta!

Cei care achizitioneaza o astfel de carcasa o fac de obicei pentru a monta in ea un sistem de racire cu lichid, performant si aratos. De aceea, carcasa trebuie sa le asigure destule optiuni, atat calitative cat si cantitative, iar in acest aspect Obsidian 1000D nu dezamageste.

Zona din interiorul carcasei in care se monteaza placa de baza este o adevarata caverna. Observam din primul moment spatiul mai mult decat generos disponibil in partea de sus, care permite montarea unui radiator de 60 mm grosime cu ventilatoare in push-pull, oferirea unui spatiu de manevra vertical de 110 mm nefiind deloc o problema. Spatiul frontal alocat radiatoarelor si ventilatoarelor este putin mai mic, permitand totusi montarea radiatoarelor de 60 mm grosime si a unui singur set de ventilatoare in push sau pull.

Sistemul de montare al radiatoarelor si ventilatoarelor este deosabit de elegant, echipa de design de la Corsair intrecandu-se pe sine in acest aspect. In partea de sus avem un suport in care se potriveste un radiator de 420 mm sau fratii sai mai mici de 140-280 mm. Acesta gliseaza usor inspre exterior pe sine, permitand instalarea si mentenanta cu usurinta ale radiatorului si ventilatoarelor montate acolo. Similar, in partea frontala avem un panou dublu, care permite instalarea a doua radiatoare de 120, 240, 360 si 480mm. Acesta gliseaza inspre exterior ca uns, cu ajutorul unui sistem telescopic. Ambele sisteme de glisare sunt blocate in timpul utilizarii de un opritor rotativ blocat la randul lui cu un surub prevazut cu cap special pentru strangere sau desfacere manuala.

In timpul testelor am remarcat ca strangerea manuala a acestui surub este suficienta pentru a tine intregul sistem in pozitia blocat, nefiind nevoie de surubelnita.

Intregul sistem de ventilatie ar fi fost incomplet si nerecomandat fara prezenta unor filtre bine puse la punct. Evident, Corsair este o companie cu larga experienta si nu au omis acest important aspect, Obsidian 1000D oferindu-ne un sistem de filtrare excelent, cu filtre full-size cu magneti care gliseaza independent inspre exterior, putand fi scoase complet si curatate cu usurinta. Pot spune cu mana pe inima ca investigarea acestui sistem de suport pentru racire a fost o experienta minunata. Jos palaria, Corsair!

Pe partea opusa a carcasei intalnim o alta mare surpriza: niste usite (un eufemism: acestea au dimensiuni apropiate de cele ale unei carcase mid-tower!) a caror deschidere releva o zona aglomerata… din punct de vedere al functionalitatilor. Sa le luam pe rand…

Pe partea interioara a usitelor se afla cate trei locasuri pentru montarea de SSD-uri, putand astfel sa montam un total de 6 SSD-uri. In partea de jos observam zona HDD-urilor, in care putem monta 5 astfel de sisteme de stocare. Nu am fost impresionat de tavitele pentru montarea HDD-urilor, acestea fiind niste modele din plastic ieftin, care se indoaie foarte usor si ies greu din locasul lor. Desigur, odata montat un HDD in tavita, aceasta nu se mai indoaie, dar suportul anti-vibratii este limitat. Nu sunt sigur cum s-ar auzi 5 HDD-uri in seek…

In zona centrala se afla marea suspriza (placuta!) a carcasei: Un Corsair Commander Pro marcat “Obsidian 1000D” care de-abia asteapta sa controleze intregul sistem de racire, cu ajutorul celor 5 fan controller-e, 4 senzori de temperatura si 2 suporturi pentru LED-uri RGB. Putem spune ca acesta este un accesoriu necesar si esential pentru orice sistem cu racire cu lichid de inalta complexitate, includerea sa gratuita fiind un mare avantaj.

Merita sa mentionam si suportul extins pentru managementul cablurilor si al tubing-ului pentru sistemul de racire, acestea putand fi petrecute cu usurinta prin partea din spate a carcasei, prin oricare dintre cele nu mai putin de 12 grommet-uri cauciucate si 4 gauri ovale frontale din interiorul carcasei. Construind generosul spatiu interior pentru stocare si management al cablurilor, designer-ii Corsair au putut sa pastreze neatinsa o parte a interiorului carcasei, aceasta neavand aspectul de “ciuruit” pe care l-am remarcat in cazul altor carcase super-tower.
 

 

 

 

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: