Rasurbo Real&Power RAPM-650 – Test practic

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 21 June, 2011.


.

Sistem de test

.

.

Nu avem in dotare un aparat destinat testarii de surse dar in schimb am folosit o configuratie puternica, potrivita pentru a  utiliza toata puterea care poate fi furnizata de catre sursa. Procesorul Intel Core i7 980X a fost lasat la frecventa default (3.33GHz) pe toata durata testelor, iar memoriile A-Data XPG Plus+ DDR3 1866MHz+ CL8 au fost tactate la 1866MHz, folosind latentele 8-8-8-24 1T. Placa de baza folosita a fost ASUS Rampage III Black Edition, de racirea procesorului s-a ocupat cooler-ul BOX de tip tower cu ventilatorul setat in modul Performance.

Platforma a fost testata in regim open-air, folosind o masa de teste Dimastech Benchtable Easy v2.5. Evident, responsabila cu cel mai mare stres pentru sursa a fost placa video ASUS ARES o solutie dual-GPU inca de temut. Planuisem sa testez in prima faza cu placa video la frecvente si voltaje default, urmand in etapa a 2-a sa cresc pana cand ajungeam cu sursa la OCP. Nu a fost cazul pentru etapa a 2-a si veti vedea pe pagina urmatoare de ce.

Am masurat consumul la priza al intregului sistem folosind un aparat Voltcraft Energy Check 3000, in timp ce tensiunile furnizate de sursa au fost monitorizate cu un multimetru Voltcraft VC-10. La ce consum ne asteptam sa avem de la un asemea sistem acuratetea sa este destul de buna, marja de eroare intre 400 si 1400W fiind de aproximativ 5%. Pentru a simula cat mai bine incarcarea careia sursa va trebui sa ii faca fata in utilizarea zilnica, am masurat atat consumul in IDLE cat si in LOAD.

Pentru a analiza puterea maxima pe care este capabila sa o ofere sursa, am rulat simultan FURMark 1.9.0 si LinX x64 la setarile pe care le puteti vedea in tabelul de mai sus. Nu in ultimul rand, am masurat voltajul pe rail-urile de +12v si +5v, pentru a vedea diferenta intre IDLE si LOAD (ideal cat mai mica). Pentru +12v, am masurat voltajul in mai multe puncte, corespunzatoare cate unui rail diferit.

La final, tinand cont de modul in care s-au comportat un esalon mai mare de surse, precum si de certificarea 80PLUS, am estimat consumul real prin inmultirea consumului la priza cu un factor de eficienta cat mai apropiat de ce este aceasta sursa capabila sa ofere in sarcina maxima (84% pentru IDLE si 80% pentru LOAD).

Comentarii

8 comentarii la: Rasurbo Real&Power RAPM-650 – Test practic

  1. Dashu a scris pe:

    Pagina 4, typo “am masurat atat consumul in LOAD cat si in LOAD.”

  2. matose Post author a scris pe:

    Am corectat, multumim pentru atentionare!

  3. al a scris pe:

    Super articolul. Vreau mai multe teste de surse! Si ieftine 150-200 ron si pe la pragul de 400 ron. Super.

  4. Daniel a scris pe:

    Felicitari pt articol.
    Este binevenit si foarte util.
    Va rog sa mai publicati teste si cu alte surse. Ar merita un test si pt sursele RECOM. Au un pret foarte bun si unele modele sunt certificate 80 plus bronze.De exemplu Sursa Recom Pro Engine A600 – 600W. Vrem sa vedem daca si merita.

  5. matose Post author a scris pe:

    Noi testam ce ni se trimite, daca Recom trimite o sursa la test cu siguranta o sa v-o prezentam

  6. Mihailescu Andrei a scris pe:

    am o sursa raidmax de 500w pe un sistem amd phenom ii 955 la 3.2 ghz si un 6950, cateodata mi se da restart la calculator in jocuri sa fie din cauza sursei ?

  7. matose Post author a scris pe:

    Sunt toate sansele sa fie de la sursa, Raidmax-ul ala nu are mai mult de 300W reali 🙂

  8. Păcat că vedem “etichete optimiste” şi pe surse nemţeşti care se vor a fi respectate…

Lasa-ne un comentariu: