Seasonic X-560 – Test practic

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 24 January, 2012.

.
Electronica prezenta in X-560 este bazata pe o platforma dezvoltata in-house de Seasonic, ajunsa in prezent la cea de-a doua revizie. Putem observa ventilatorul de calitate folosit: 9S1212F404 (2200 rpm), fabricat de Sanyo Denki. Pana la o incarcare de ~20% a sursei ventilatorul nu functioneaza, dar chiar si atunci cand functioneaza este practic imperceptibil chiar si in aer liber stand la 10 cm de el. Singurul moment cand am putut auzi ventilatorul a fost dupa ce am stresat cateva zeci de minute sursa, tragand o putere mai mare decat cea de pe eticheta.

De mentionat faptul ca Seasonic a sacrificat un pic temperaturile de functionare ale sursei pentru a obtine silentiozitate, dupa ceva timp de functionare spatele lui X-560 frigea iar ventilatorul nu dadea doi bani pe chestia asta. Un alt lucru ce trebuie mentionat este faptul daca revenim in IDLE dupa ce incingem bine sursa, chiar daca consumul este sub 20% ventilatorul nu se opreste imediat ci dupa ce aduce sursa la temperatura recomandata.

.

.

La orice sursa pe care o desfacem, prima data evaluam 2 lucruri: calitatea condensatorilor din primar si secundar precum si aspectul general (calitatea asamblarii, grija la detalii). Condensatorii din primar si secundar sunt de provenienta japoneza (Nippon-Chemicon), cu mentiunea ca majoritatea celor folositi in secundar sunt solizi.

Complexitatea PCB, precum si grija cu care sunt asezate piesele pe acesta fac parte din segmentul premium remarcand totodata aspectul aerisit al interiorului. Pentru a creste eficienta si stabilitatea tensiunilor, X-560 are rail-urile de 3.3v si 5v derivate din rail-ul de 12v (tehnologie DC to DC). Cele 2 astfel de VRM-uri sunt situate pe panoul cu mufe modulare, in poza de mai sus putand identifica cele 2 bobine bobinele precum si cateva condensatoare solide intre PCB-ul modular si panoul din spate al sursei.

De remarcat filtrul de retea integrat in mufa de curent AC, precum intalnim la sursele cu pret mult peste cel al lui X-560. Mai jos putem vedea si partea din spate a PCB-ului modular cu controller-ul APW7159 si cele 8 tranzistoare MOSFET necesare conversiei DC-to-DC, cate 4 pentru fiecare rail (3.3v si 5v).

.

Comentarii

10 comentarii la: Seasonic X-560 – Test practic

  1. unacomn a scris pe:

    Dupa ce mi-a crapat un OCZ 650W, chiar cautam un inlocuitor fiabil. Bun articol.

  2. cosminmcm a scris pe:

    Este cam scumpa totusi, chiar daca e certificata gold. Cam toate sursele Seasonic sunt asa, din pacate.

  3. dan ionescu a scris pe:

    In unele magazine online preturile pentru X560 incep de la 503 lei,iar pentru X660 de la 562 de lei,ultima varianta fiind mai rentabila.E adevarat,e cam scumpa dar reprezinta un brand puternic si comparativ cu Apple,de exemplu,raportul calitate/pret este mult mai bun si mai corect

  4. Eu am un fetis pentru Thermaltake. Am avut una 8 ani de zile, OPT ANI!!! si a mers perfect in tot acest timp. Azi mi-am cumparat una noua, aveam nevoie de ceva mai multa putere.

  5. Dinu a scris pe:

    Care apple ??

  6. dan ionescu a scris pe:

    @ Dinu:Era o chestie generalista,stiu ca Apple nu fac surse :);ma refeream strict la raportul brand/performanta/pret

  7. Detin un X-650. Nu am avut deloc problema cu sursa, nu scoate nici un fel de galagie, este foarte fiabila. Un lucru pe care il am de intrebat este: de ce atunci cand se ia curentul si incepe UPS-ul meu sa bage curent(Mustek PowerMust 1590) sursa incepe sa bazaie. Este normal ?

    Un alt lucru care m-a dezamagit sursa este cablurile cu care vine echipata, nu imi plac deloc, trebuiau sa fie acoperite de un cauciuc negru la culoare nu de o panza transparenta. Iar cablul de 8-pin catre CPU, abea imi ajunge la placa de baza(alimentarea placii fiind sus in stanga, iar carcasa care o am e un haf 932).Puteau sa puna vreo doua cabluri care au doar o conexiune catre SATA, ce fac eu cu un cablu care are 3 iesiri SATA ? Ultima iesire o folosesc iar cele doua le tin in PC aiurea, si arata si urat asa cu ele atarnate, daca vreau sa leg hdd-ul cu a doua conexiune de pe acelasi cablu nu ajunge, si trebuie sa folosesc alt cablu. Deci folosesc doua cabluri SATA, care au in total 6 porturi SATA, dar folosesc doar 2, restul stau atarnate.

    Doresc sa schimb tot PC-ul, nu as mai vrea sa re-cumpar aceasta sursa(cu toate ca dpdv.electronic e excelenta) as dori alta sursa cu un 80Plus Gold, dar cu o electronica la fel de buna, dar fara acele minusuri semnalate de mine mai sus in legatura cu cablurile.

  8. S3k@ a scris pe:

    Calin, daca prostia si analfabetismul ar durea, doamneeeee ce putini am fi pe pamant.

  9. Daniel Ciupercă a scris pe:

    Pentru Călin: Chiar te deranjează cablurile? PC-ul îl foloseşti cumva ca şi piesă de muzeu, să o admire lumea? Există bride de prindere, dacă nu îţi ajung cele cu care vine sursa, poţi cumpăra din comerţ şi ai rezolvat problema. Desfaci capacul unităţii atât de des încât să te ‘jeneze’ în vreun fel acele cabluri? Hai să fim serioşi…

  10. required a scris pe:

    @calin:
    UPS-ul tau probabil da tensiune alternativa dreptunghiulara sau trapezoidala, nu sinusoidala asa cum e cea de la priza (aproximativ), si dupa cum stii, forma de unda dreptunghiulara aproximeaza forma de unda sinusoidala plus toate armonicile suprapuse pe ea. In mod normal curentul de 220 V AC e redresat in sursa inainte de a fi transformat in continuare (facut DC), deci ce biziie in sursa ar putea fi un mic transformator AC-AC. Nu ar trebui sa faca probleme, oricum dupa el tensiunea e stabilizata de mosfet-uri la valori destul de precise.

Lasa-ne un comentariu: