SunMoon SM-5500ATE – Metodologie testare surse 2017

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, Featured Articles, in 23 August, 2017.

Echipamentul folosit

 

Protagonistul este fara doar si poate testerul SunMoon SM-5500ATE, echipat cu 10 module de sarcina distincte: 6 x 12V, 5V, 3.3V, 5VSB si -12V. Desi specificatiile ne indica o incarcare maxima de 1200W, limita pe fiecare rail de +12V este setata la 300W, asadar doar pe acest rail avem o putere maxima de 1800W. In total, SunMoon SM-5500ATE poate incarca peste 2000W, ceea ce ar trebui sa fie mai mult decat suficient pentru testele noastre de surse.

 

 

Aparatul este calibrat, incarcarea pe fiecare rail se poate seta in amperi din meniul de programare, aceasta fiind mentinuta indiferent de ceea ce se intampla. Pentru a nu forta conectorii si cablurile surselor, incarcarea pe rail-ul de +12v va fi impartita pe mai multe module interne ale aparatului, fiecare fiind alocat unui grup de conectori. De exemplu +12V1 este rezervata mufei de 24pini si conectorilor MOLEX, +12V2 pentru mufa EPS cu 8 pini a CPU-ului si un conector PCI-Express, +12V3 pentru un al doilea conector EPS cu 8 pini si o alta mufa PCI-Express in timp ce +12V4, +12V5 si +12V6 sunt dedicate pentru 3 mufe PCI-Express cu 8 pini. Tensiunile de +3.3V, -12V si +5VSB sunt incarcate strict prin conectorul ATX de 24 pini in timp ce rail-ul +5V este incarcat atat prin mufa de 24 pini cat si prin cele 3 MOLEX-uri prezente pe placuta cu conectori. Conectorul SATA este prezent doar pentru monitorizare, prin el nu se aplica nici un LOAD.

 

 

Daca puterea debitata de sursa se poate calcula usor intern prin aplicarea formulei P = U * I, pentru calculul eficientei si factorului de putere, SunMoon SM-5500ATE integreaza si un analizor de putere AC destul de precis. Pentru ca stabilitatea tensiunilor nu este singurul lucru care defineste calitatea unei surse, am folosit unul dintre cele mai performante osciloscoape USB (Stingray DS1M12) de pe piata pentru a monitoriza zgomotul tensiunilor (ripple). Conectarea lui s-a facut cu un cablu BNC direct la SunMoon SM-5500ATE, acesta avand o iesire dedicata, care contine filtrul necesar masurarii zgomotului conform standardului ATX.

 

 

Comentarii

2 comentarii la: SunMoon SM-5500ATE – Metodologie testare surse 2017

  1. koss a scris pe:

    Misto jucaria !! 🙂

  2. Alex a scris pe:

    Bravo baieti! Felicitari pentru jucarie, sa o stapaniti sanatosi si sa testati cat mai multe surse cu ea. De fapt asta e jucaria care va lipsea voua pentru testarea surselor “echipamentul specializat necesar pentru testarea surselor” adica fraza pe care o vedeam in fiecare articol al surselor care din fericire de acum nu va mai fi. 🙂

Lasa-ne un comentariu: