Centrul de Excelenta NIHAM – peste o mie de procesoare in slujba stiintei

Scris de: , in categoria: Diverse, in 26 May, 2009.

Centrul de Excelenta NIHAM ( Nuclear Interactions and Hadronic Matter)

.

In cadrul Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” din Magurele, se afla Centrul de Excelenta NIHAM, condus de Profesor doctor Mihai Petrovici, cercetator stiintific gradul I. Cercetatorii nostrii sunt implicati activ in proiectul ALICE, dar si in alte proiecte dezvoltate de-a lungul timpului, cum ar fi ATLAS sau LHCB. Un procent semnificativ din detectorii TRD (Transition Radiation Detector) folositi de catre ALICE au fost construiti in laboratorul de aici (~ 25%). Rolul acestor detectori este acela de a identifica speciile de particule rezultate in urma ciocnirii ionilor grei. Procesorul dedicat culegerii datelor citite de catre fiecare senzor a fost proiectat de catre Dr Vasile Catanescu, cercetator stiintific II, membru al echipei de cercetatori care activeaza in centrul NIHAM. De asemenea, 6% din puterea de calcul a GRID-ului international care se ocupa cu colectarea si analiza datelor rezultate in urma acestui experiment este livrata de structura de calcul distribuit a centrului de date NIHAM.

Evident, cand am auzit despre puterea de calcul folosita de catre acest proiect, dar mai ales despre faptul ca GRID-ul NIHAM este aproape complet, urmand a ajunge la capacitate maxima in cursul acestei veri, mi-am dorit imediat sa vad despre ce este vorba. Astfel incat, pentru a intelege mai bine activitatea cercetatorilor romani implicati in proiectul ALICE, am pornit inspre Magurele intr-o zi insorita de primavara, impreuna cu colegul meu Razvan. Am fost intampinati de catre domnul Viorel Duta, cercetator stiintific II, care ne-a oferit un tur complet al facilitatii, explicandu-ne pe indelete fiecare aspect al acestui proiect. Am vizitat mai intai laboratorul in care au fost construiti cei 130 de detectori (~180 m², ~300.000 celule de detectie ) TRD folositi in cadrul proiectului ALICE. Am avut astfel privilegiul de a intra in unele dintre cele mai curate camere din Romania, mediul fiind complet controlat, cu ajutorul unui sistem complex de aerisire si tratare a aerului din aceste incaperi. Pe langa mentinerea temperaturii si umiditatii in anumite limite, corespunzatoare necesitatilor proiectului, cu ajutorul sistemului de filtrare cantitatea de praf din aer este extrem de redusa. Daca intr-un mediu normal (sa zicem o casa sau un birou), aceasta cantitate ajunge in mod normal la cinci milioane de particule, in corpul principal al laboratorului aceasta cantitate este mentinuta sub valoarea de 100000 de particule. In camera in care se realizeaza asamblarea finala a detectorilor, aceasta cantitate este mentinuta sub valoarea de 10000 de particule, existand si o a treia camera, unde numarul de particule de praf nu depaseste 1000 de unitati. Inainte de a incepe asamblarea unui senzor, cercetatorii verifica lipsa prafului cu ajutorul unei lampe cu ultra-violete. Ca sa intelegeti mai bine despre ce este vorba, priviti acest calculator obisnuit, care nu a mai fost curatat de mai bine de un an, folosit intr-una din aceste incaperi.

.

.

Daca cifrele nu m-au ajutat sa inteleg pe deplin despre ce este vorba, in momentul in care ochii mi-au cazut asupra acestui banal PC am fost complet intrigat, iar in momentul in care am aflat de cand nu a mai fost curatat am ramas mut de uimire.

Dincolo de mediul aproape perfect creeat in acest laborator, am avut ocazia de a vedea toate ustensilele folosite in constructia detectorilor TRD. La o prima privire, un profan ca mine nu va intelege exact despre ce este vorba, insa cu ajutorul indicatiilor primite am inteles gradul de rigoare implicat in actiunile intreprinse acolo. Astfel, am vazut rama unuia dintre detectorii respectivi, dotata cu o serie de fire de wolfram aurit, fire atat de subtiri, incat le-am observat de-abia in momentul in care am privit dintr-un anumit unghi. Vorbim despre diametre de ordinul zecilor de microni. Ei bine, mii de astfel de fire au fost folosite in constructia detectorilor, cu ajutorul unei masini de bobinat speciale, dar si a unui intreg arsenal de unelte proiectate si construite “in house”. De asemenea, am admirat de la distanta materialul radioactiv folosit pentru a testa detectorii.
.

..

Conditiile de lucru create aici, precum si nivelul de perfectiune atins in realizarea detectorilor construiti, au atras aprecieri pozitive din partea colaboratorilor din strainatate, NIHAM-ul preluand chiar din sarcinile altor centre similare din Europa de Vest ( au fost construiti mai multi detectori decat fusesera alocati initial institutului din Romania).

Ne-am dezechipat si am parasit laboratorul, pentru a porni spre subsol, unde ne asteptau alte lucruri interesante. Am vizitat mai intai “Bonding Room”, un spatiu dedicat conectarii pastilei de siliciu a unui procesor pe PCB. Aici am putut vedea cum arata procesoarele despre care am vorbit mai sus, proiectate de catre cercetatorul roman.

.

Comentarii

13 comentarii la: Centrul de Excelenta NIHAM – peste o mie de procesoare in slujba stiintei

  1. Awesome!
    Cand mai vezi cate o chestie din asta parca incepi sa te simti mandru ca esti roman.

  2. Intr-adevar, impresionant.
    Or face angajari?:))

  3. Nu stim daca fac angajari, dar stim ca oamenii calificati sa lucreze acolo sunt foarte putini :).

  4. Andrei M a scris pe:

    Un articol foarte bun, interesant. Pacat ca astfel de subiecte nu sunt mai mediatizate, de fapt ele nu prea exista deloc. Cu atat mai mult apreciez acest articol. Felicitari!

  5. andrei cum nu a fost mediatizat?
    la un moment dat subiectul intrecuse toate babele violate de la protv

  6. Andrei M a scris pe:

    Se prea poate ca eu sa fi prins doar faza cu Partidul Conservator care avertizau si ei iminenta gaura neagra creata in Europa 🙂

  7. Punctul culminant al acestui experiment, am inteles ca va fi prin 2012. Cred ca este unul dintre cele mai interesante proiecte si care a starnit atat panica cat si curiozitatea in randul cetatenilor.

  8. Din pacate au trecere stirile cu babe violate

  9. 1000 de procesoare oare ce scor scot in future mark 2009 ;)) ?

  10. E-nigma a scris pe:

    Inca un motiv de mandrie! Un roman de-al nostru (sau.. de-al lor :D) este cel care a proiectat si dezvoltat placa hardware care se ocupa de prelucrarea datelor de retea, in cadrul unei teze de doctorat UPB-CERN. Iata aici rezumatul in romana (desi lucrurile interesante sunt in lucrarea in engleza) oferita pe pagina lui. Respect acestor oameni, multumiri lab501 pt privirea aruncata in acel centru atat de interesant.

  11. E-nigma a scris pe:

    http://ciobota.web.cern.ch/ciobota/phd/matei_ciobotaru_summary.pdf , se pare ca HTML-ul a fost filtrat..

  12. Felicitari pentru articol! Si eu sunt de parere ca cifrele nu mint…deci nu o sa avem gauri negre…

  13. Sunt destul de rare motivele care te fac sa te simti mandru ca esti roman. Acesta este unul din ele…

Lasa-ne un comentariu: