Haswell – Partea I – Intel Core i7 4770K Review

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 1 June, 2013.


 
A mai trecut un an? Pai atunci haideti sa discutam despre o noua arhitectura Intel… Haswell nu mai reprezinta o noutate pentru voi – v-am povestit despre schimbarile pe care noua arhitectura le aduce inca de la IDF 2012, ati putut vedea diverse rezultate pe net in ultimele luni, ba chiar v-am si aratat un arsenal intreg de placi de baza destinate noului socket, LGA 1150. Mai mult decat atat, orice pasionat dotat cu simt de observatie stie deja la ce sa se astepte, in conditiile in care sporul de performanta de la o generatie Intel la alta in ultimii ani este oarecum similar.

Exista trei puncte de vedere din care putem privi problema, de la nivel macro pana la un nivel punctual. In primul rand putem discuta despre strategia Intel pe termen lung, strategie care incepe sa targeteze din ce in ce mai mult zona mobile, de la notebook-uri si ultrabook-uri si pana la tablete si telefoane mobile. Fiecare pas pe care gigantul american il face in ultimii ani duce la o integrare cat mai eficienta a componentelor in pastila procesorului, la o eficienta cat mai ridicata si intr-un final la un produs modular, scalabil, care poate lua diverse forme de la chipset-uri cu performanta cat mai ridicata si consum cat mai mic (telefoane mobile) la procesoare cat mai puternice pentru desktop si servere.

Al doilea punct de vedere din care putem privi problema este cel al home-user-ului, mai precis ce inseamna Haswell pentru un utilizator obisnuit si de ce ar face trecerea la un produs bazat pe aceasta arhitectura (platforma desktop sau mobile). Desi pare greu de crezut pentru entuziasti, solutia grafica integrata in procesor capata o importanta din ce in ce mai mare de la an la an. Si asta deoarece jocuri precum League of Legends, World of Warcraft, DoTA sau Starcraft 2 au probabil mai multi utilzatori impreuna decat marea majoritate a jocurilor “serioase” din industrie la un loc. Iar acest tip de jocuri nu sunt neaparat cele mai gurmande cand vine vorba de resurse. Daca luam in calcul si gamerii “neseriosi” (Farmville & Co), ne dam seama ca entuziastii raman o fractiune din totalul de clienti adresati in momentul lansarii unei noi arhitecturi.

Ce inseamna asta? Inseamna ca Haswell aduce imbunatatiri mult mai mari pe partea de grafica decat strict pe partea de procesor, asa cum veti vedea in articolul colegului meu Matei. In conditiile in care cel mai utilizat tip de solutie grafica, conform Steam Survey, este Intel HD3000, urmat de GTX 560Ti si Intel HD4000, putem concluziona ca imbunatatirile pe care Haswell le aduce la acest capitol se vor simti din plin si vor avea un impact major la nivel macro.

Nu in ultimul rand, al treilea punct de vedere din care putem privi problema este cel al entuziastilor, respectiv al celor care au nevoie de o unealta cat mai puternica pentru lucru. Pentru cei din prima categorie, orice spor de performanta conteaza. Daca avem de-a face si cu un comportament mai bun in regim de overclocking, este clar ca multi dintre voi vor schimba platforma in curand. Pentru cei din cea de-a doua categorie, orice spor de performanta inseamna timp economisit, iar daca acest lucru se intampla reducand eventual consumul de energie, cu atat mai bine.

In articolul de fata, asa cum v-am obisnuit pana acum, vom vedea cum se comporta cel mai nou procesor Intel prin comparatie cu inaintasii sai Sandy Bridge si Ivy Bridge si vom analiza potentialul de overclocking pe aer. Colegul meu Matose va analiza comportamentul solutiei grafice integrate, iar ceva mai incolo veti putea citi si un articol dedicat overclocking-ului extrem, atat din punct de vedere al procesorului cat si al placilor de baza destinate acestor activitati.

 

CPU

 

Comentarii

27 comentarii la: Haswell – Partea I – Intel Core i7 4770K Review

  1. Eugen a scris pe:

    Bine ca a aparut, ajunge 2500k 500 lei. 🙂

  2. rage fuury a scris pe:

    ups… a aparut review-ul la Haswell, mai ca uitasem…Din pacate, din cauza schimbarii chipsetului trebuie luat in calcul si schimbarea placii de baza – costuri suplimentare, etc. (multi or sa zic pas, me included) dar multumim pentru munca depusa oricum!

  3. DeMons a scris pe:

    Yep pas.. nu se merita pentru egalitate sau 5/6 fps in plus..

  4. ionut a scris pe:

    superb articol! bv baieti!

  5. DeMons a scris pe:

    Am uitat:D, HD 4600 se descurca destul de bine, dar nu suficent.
    Frumos atricol Monstrule!

  6. Ticleanu Cosmin a scris pe:

    Foarte interesanta prezentarea, multumim pentru munca depusa pentru a ajunge la noi informatia corecta si completa.

    Multi vor zice pas, ca si mine. Eu tot zic pas de la Core2Quad :)) deoarece nu am nevoie de mai mult. Platforma mobile este acum la putere si in cotinuu creste in timp ce desktopul are o cerere tot mai scazuta. De aici si orienatarea companiei INTEL pe piata mobila.

    Bafta!

  7. Fubu a scris pe:

    Pentru mine este o reusita! Desi nu e ceea ce m-am asteptat… 4.6 Ghz cu 1.1V si temperaturi ok, pacat de mizeria de sub IHS… pentru mine a devenit o insulta marca intel!

  8. Ciupearca a scris pe:

    Frumos cadou de 1 Iunie, multumesc Lab501
    “La Multi Ani tuturor !!!”

  9. CalinTM a scris pe:

    Deci inca mai are pasta sub IHS ? Cam praf, pacat… iar chestia cu voltaj mic vs. frevcenta buna nu prea e batuta in cuie, depinde de ce chip primesti si ce placa de baza ai.

  10. Alin a scris pe:

    Super. Acum ne putem continua viata. Deci anul asta upgrade de monitor.

  11. Monstru Post author a scris pe:

    Pasta aia est suficienta pana la 5GHz pe aer? Sa inteleg ca sunteti mai extremi de atat? No problem pe azot oricum nu conteaza 🙂

  12. Vlan Morfy a scris pe:

    O intrebare am si eu, faza cu 5ghz la 0.88 v e foarte rara sau ati primit un chip nu prea bun?

  13. Ghiţă a scris pe:

    Dar pentru cine vrea să aleagă intre i7 4700K şi vechiul i7 3930K ce ne recomanzi Monstrule? Să compenseze puterea six core consumul scăzut şi egalitatea aproximativă a celor două CPU uri? In aplicaţii multicore real life e mare diferenţa dintre cele două?

  14. Ghiţă a scris pe:

    Dar pentru cine vrea să aleagă intre i7 4700K şi vechiul i7 3930K ce ne recomanzi Monstrule? Să compenseze puterea six core consumul scăzut şi egalitatea aproximativă a celor două CPU uri in jocuri? In aplicaţii multicore real life e mare diferenţa dintre cele două?

  15. Monstru Post author a scris pe:

    V Morfy – eu nu prea am vazut asa ceva iar chip-ul pe care il avem noi e destul de ok.

    Ghita – 4770K fara discutii, sunt doua generatii diferenta intre ele…

  16. GreuHip a scris pe:

    Cand apare la evomag?

  17. Monstru Post author a scris pe:

    In mod normal Luni sau Marti.

  18. Vlan Morfy a scris pe:

    Scuzele mele, se pare ca pe unlele placi de baza MSI se citea prost voltajul: https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/223163_573400446034206_730219521_n.png

  19. ionutzu71 a scris pe:

    Super articol ! Se vede clar ca poarta sigla 501 ( ma refer aici la densitatea informatiilor). Am gasit aici tot ce am vrut sa aflu despre Haswell. Momentan o sa zic pas la upgrade . O sa-mi upgradez (cpu/platforma) atunci cand Intel o sa lanseze un cpu care sa fie clar cu cel putin 40% mai sus ca SB. Multumesc Monstru pentru ca mi-ai oferit posibilitatea de a citi acest review si scuze pentru micile (asa le socotesc eu) “tamponari” de pe forum!

  20. liviu a scris pe:

    Neinteresant, tot quad core, sporul de performanta mic fata de generatia anterioara, costuri suplimentare pentru a schimba platforma. In concluzie zero motive pentru upgrade. In rest, asteptam amd steamroller.

  21. Alex a scris pe:

    Coolerul de la 1155 este compatibil cu 1150?

  22. Monstru Post author a scris pe:

    Da, gaurile au ramas la fel.

  23. Alonewolf a scris pe:

    Inca o lansare ,inca o deceptie!
    De aproape doi ani,la fiecare aparitie de nou processor sper sa am motive sa-mi schimb vechea platforma SB,dar se pare ca vor mai trece inca pe atata tot fara nici o sansa, pe mine industria IT sigur m-a pierdut de mustereu.
    Baieti articolul e OK,dar de ce nu suflati un cuvintel (comentariu)despre schimbarea shocketului,care mi se pare cea mai mare magarie a Intelului;cici pini puteau fi plantati chiar si inactiv.

  24. Monstru Post author a scris pe:

    Intel schimba socket-urile intr-o veselie din 2008 incoace. Reprezinta asta o noutate???

  25. Alonewoulf a scris pe:

    Nu,dar cand Intel a facut pass cu 1155 la doua lansari consecutive de procesor am sperat ca n-o sa mai cumparam MB-uri ;intr-o veselie;!

  26. Monstru Post author a scris pe:

    Nehalem/Gulftown – 1366

    Lynfield/Clarkdale – 1156

    Sandy/Ivy – LGA1155

    SB-E/Ivy-E – LGA 2011

    Haswell/Broadwell – LGA 1150 (cel putin teoretic)

    Este acelasi pas, doua generatii pe acelasi socket, din 2008 incoace… nu vad unde este noutatea…

  27. overburn a scris pe:

    Nu stiu pe cine ar deranja lipsa unei solutii grafice puternice integrate pe un pprocesor. Daca dai 1500ROn pe un 4770K oricum e irosit fara un gpu dedicat.

Lasa-ne un comentariu: