12 coolere VGA in test

Scris de: , in categoria: Racire, in 25 December, 2008.

Desi ne aflam in plina iarna iar temperaturile diverselor componente din interiorul PC-ului nostru nu mai ating temperaturi critice Mos Craciun soseste la Lab501 cu un round-up care include nu mai putin de 12 coolere destinate placii video. Dupa cum bine stiti, placile video lansate in ultima vreme disipa puteri de peste 200W necesitand solutii de racire din ce in ce mai masive si mai zgomotoase. Oare care va fi cooler-ul care-si va adjudeca coroana performantei? Aceasta este intrebarea la care incercam sa raspundem in articolul de astazi.

Cand mi-a venit ideea acestui round-up prima alegere pe care a trebuit s-o fac a fost alegerea placii video pe care se va desfasura testul. Imi trebuia o placa video fierbinte, cu un TDP mare, care sa scoata in evidenta calitatile dar si defectele concurentilor de astazi. Placa “‘castigatoare” a fost Connect3D HD 4870 bazata pe GPU-ul ATI Radeon HD 4870 avand un TDP de ~160W. Pentru a obtine o putere disipata ceva mai mare am overclockat nucleul RV770 de la 750MHz la 800MHz.

Toate coolerele prezente in testul de astazi se bazeaza pe heatpipe-uri. Acestea sunt niste conducte din cupru ce contin un agent termic, si sunt folosite pentru a transfera cat mai repede caldura de la o sursa calda (baza coolerului) catre o sursa mai rece (lamelele coolerului). Agentul termic se vaporizeaza in puntul cu temperatura maxima si se condenseaza pe peretii heatpipe-ului in zona rece, intorcandu-se din nou in zona calda datorita actiunii fortelor de adeziune intermoleculara (fenomenul de capilaritate).

Inainte de a trece mai departe catre descrierea celor 12 competitori de astazi trebuie sa mentionez cateva aspecte generale referitoare la coolere in general. Strict ca performanta termica cuprul preia mult mai rapid caldura decat aluminiul si, ajutat de un ventilator cu flux de aer mare, o disipa mai repede. Aluminiul este mai ieftin si e mai eficient atunci cand este folosit impreuna cu ventilatoare cu flux scazut de aer sau chiar fara ventilator. Cu cat un cooler are lamelele mai distantate cu atat acel cooler este mai potrivit pentru ventilatoare cu flux mic de aer sau pentru functionare fanless (fara ventilator). Aceste coolere nu vor scala foarte mult o data ce se mareste fluxul de aer. De cealalta parte, coolerele cu lamele aproapiate vor avea potentialul maxim odata ce sunt imperecheate cu ventilatoare cu un flux considerabil de aer.

Comentarii

8 comentarii la: 12 coolere VGA in test

  1. mariano1 a scris pe:

    Din nou aţi facut un test perfect.Ma bucur ca am luat GFXChilla pentru cross,vad ca este singurul care ocupa doua sloturi si se pot pune conectorii pentru cross,iar temperatura este decenta,60 grade in Fur.

  2. mamutu a scris pe:

    Am luat Zalman VF1000Led si nu sunt multumit de el,acum inteleg de ce,vent-ul este pus aiurea,pacat,chiar nu si-au dat seama inginerii de la Zalman ?Vorba ta Matose,sa-l fi facut centrifugal.Sunteti cei mai tari,sarbatori fericite!

  3. Moraru a scris pe:

    Foarte bun acest test,a picat cum nu se poate mai bine pentru ca vreau sa schimb racirea de pe un HD4870 si eram in dubii cu alegerea.
    Multumesc si un AN Nou fericit!!

  4. bogdan a scris pe:

    Am luat si eu Zerotherm Huricane HC 92, pe un Galaxy 9800GTX+ 512DDR( pcb custom, mai scurt, consuma maxim 88w) am 60 grade in FULL, in FUR dupa 60 minute… pe low, si in overclocker mode, fara masca, la frecvente 740/1836/2200.La minim nu il auzi absolut deloc, finisaje f bune, calitate ok, montare super usoara. Merge si pe GTS250 Galaxy, e identica cu Galaxy 9800GTX+ la pcb, la tot.

    Thanks Matose.

  5. dark a scris pe:

    Faceti si voi un test Thermaltake SOrb. In rest e super review-ul la toate coolerele.

  6. dodysher a scris pe:

    Frumos review-ul! Felicitari! Insa mi-ar fi placut sa faceti test si pe o placa de la nvidia. Poate data viitoare…

  7. dodysher a scris pe:

    Poate in urmatoarele teste puneti in teste si ceva coolere de la Thermaltake.

  8. Foarte tare testul ,
    acum ar trebui sa ma intereseze mai mult si ce tip de cooler am

Lasa-ne un comentariu: