Computex 2010 – La final

Scris de: , in categoria: Editoriale, in 16 June, 2010.


.

Taipei

.

Nu ar fi politicos sa incheiem saga Computex fara a exprima cateva pareri in legatura cu orasul care a gazduit acest eveniment. Nu mica mi-a fost mirarea atunci cand, documentandu-ma inainte de calatorie, am descoperit faptul ca Taipei-ul are o populatie similara cu cea a Bucurestiului (2,5-3 milioane de locuitori, exceptand zona metropolitana de 6 milioane de locuitori), precum si o suprafata similara cu cea a capitalei noastre. Iata deci ca am avut ocazia sa vizitez o capitala straina comparabila ca populatie si dimensiuni cu Bucurestiul, spre deosebire de marile metropole europene. Dar vai, similitudinile se opresc aici, nimic din ceea ce am intalnit in Taipei nefiind similar Bucurestiului (ma rog, nimic in afara de trafic).

Am descoperit un oras cu o infrastructura care ar face multe alte capitale sa fie invidioase, cu autostrazi si poduri suspendate de inspiratie americana (ca multe alte lucruri in Taiwan, de altfel), cu o retea de metrou la care mai visez si acum, unde statiile sunt anuntate si in limba engleza (lucru pe care personal nu l-am mai intalnit pana acum nicaieri in Europa) si poti sa te descurci ca turist fara nici un fel de problema, unde oamenii au un mare respect pentru lege si ordine (atat in statiile de metrou cat si in statiile de autobuze sunt trasate pe jos linii de-a lungul carora se asteapta civilizat sa coboare calatorii, inainte de imbarcarea in mijlocul de transport in comun), unde taximestristii iti dau restul pana la ultimul banut si nici o cursa nu costa mai mult de 8 Euro, si unde traficul se datoreaza numarului foarte mare de rezidenti din zona metropolitana care fac naveta, nu infrastructurii (ca in cazul nostru). Da, in traficul lor am ajuns sa fac 30-45 de minute pana la o anumita destinatie, dar totusi se merge, iar numarul de masini de pe sosele este enorm comparat cu ceea ce avem noi. Blocajele de produc tocmai datorita acestui numar enorm de masini, nu stradutelor ante-belice, ca in cazul Bucurestiului. Deh, taxele pe care le platesc ei chiar se duc unde trebuie.

De asemenea, am fost uimit sa vad cat de multi taiwanezi sunt la curent cu situatia economica din Romania, framantarile politico-sociale de aici fiind atent studiate de catre cei care desfasoara afaceri in zona. Paradoxal, nu am auzit niciodata cuvintele “criza mondiala”, ci doar intrebarea “cum mai merge treaba la voi, am auzit ca aveti probleme cu guvernul vostru si acum este foarte rau”. Lucru lesne de inteles in conditiile in care piata mondiala inregistreaza cresteri semnificative, in timp ce piata romaneasca sucomba datorita masurilor celor care ne guverneaza.

In paginile urmatoare puteti vedea o serie de instantanee din Taipei, iar daca sunteti mai putin interesati de capitala Taiwan-ului, puteti sari direct la concluzii, unde vorbim despre hardware, Computex si lab501.
.

Comentarii

6 comentarii la: Computex 2010 – La final

  1. Cel mai interesant mi s-a părut tablet-ul ASUS. Un echipament super practic la preț decent.

  2. Foarte interesant articolul, continuati sa postati articole de genul acesta.

  3. mult succes in ceea ce postati…ca ajuta mult si documenteaza lumea interesata de domeniul IT 😉

  4. mult succes in ceea ce postati…

  5. Cifrele sunt impresionante!! Mi-ar fi placut sa fiu acolo sa surprind “furnicarul”

  6. Mult succes in continuare !

Lasa-ne un comentariu: