Interviu – Christian Morales, vicepresedinte Intel

Scris de: , in categoria: Editoriale, in 23 March, 2010.

Cu ocazia CeBIT 2010 am avut ocazia sa stam de vorba cu domnul Christian Morales, vicepresedinte al Intel si General Manager al Intel pe zona EMEA (Europa, Estul mijlociu si Africa), si am pus cateva intrebari in special pentru cititorii lab501.

lab501: 2009 a fost un an greu din punct de vedere economic, AMD a introdus linia completa de produse Phenom II,  recuperand cateva procente pe piata desktop, Nvidia a incercat sa muste putin din piata high-performance computing iar Qualcomm Snapdragon s-a aratat un competitor foarte serios pe segmentul Atom-ului. S-a resimtit perioada ca una deosebit de dificila din acest punct de vedere, al amenintarilor care au aparut ?

C. Morales: As spune ca 2009 a fost cu siguranta un an foarte competitiv, asa ca am luat noi masuri: am accelerat dezvoltarea in timpul regresiunii economice, concentrandu-ne in principal pe procesul de 32nm, am introdus in jur de 25 procesoare din familia Core i3, Core i5 si Core i7, si am reusit sa inchidem 2009 intr-o forma mai buna decat l-am inceput. A trebuit sa fim foarte atenti la capacitatea de productie, pentru ca in al 4-lea semestru am vandut cu 40% mai multe unitati decat in primul semestru, asa ca a trebuit sa luam in calcul multa flexibilitate; la inceput nu stiam cum va fi a doua jumatate a lui 2009 si am pastrat destula capacitate de productie disponibila, ca sa putem reactiona cererii, ceea ce s-a si intamplat. Asa ca da, a fost un an foarte competitiv, dar am pastrat investitiile strategice critice la acelasi nivel sau chiar le-am marit, si consideram ca am incheiat 2009 la un nivel mai bun decat l-am inceput.

lab501: Intel a trebuit sa plateasca o suma consistenta companiei rivale AMD. Ce impact are acest fapt asupra atitudinii de vanzari si marketing a Intel, veti deveni mai precauti ? Nu e prima data cand Intel e chemat in judecata de catre AMD si acestia obtin venituri in acest fel.  Anul acesta au avut in sfarsit un semestru pozitiv dupa 13 semestre negative, datorat partial si banilor primiti de la Intel; credeti ca acest lucru se va intampla in continuare atat timp cat piata e impartita atat de mult in favoarea Intel ?

C. Morales: In experienta mea de 30 de ani in aceasta companie, am invatat ca atunci cand ai cel mai bun produs castigi cota de piata, iar cand nu ai cel mai bun produs pierzi cota de piata; deasemenea, pana la urma clientii cumpara ceea ce le place mai mult. Cat despre suma de bani platita, tot ce pot sa spun este ca a fost o intelegere in tribunal intre cele doua companii si acum totul e in regula.

lab501: Care credeti ca vor fi segmentele de piata cu cea mai mare crestere sau revenire dupa situatia economica mondiala prin care trecem ?

C. Morales: Desi piata de desktop-uri per total va fi intr-o usoara scadere, zona de sisteme foarte performante va creste,  deasemenea sistemele net-top sau all-in-one se vor vinde din ce in ce mai bine. Ca numar de unitati insa, laptop-urile vor avea cea mai mare crestere, iar vanzarile modelelor cu procesoare puternice vor urca foarte repede. Laptop-urile aduc inovatii in software, hardware, in design, devin obiecte din ce in ce mai “la moda”, personale, si asta este de fapt vectorul numarul 1 al cresterii la nivel mondial. Deasemenea vom vedea din ce in ce mai multe aparate electronice interactive conectate la internet, vom avea smartphone-urile ce aduc internetul in buzunarul fiecarui utilizator, precum si sistemele de navigatie de noua generatie. Si apoi mai exista un segment unde inca este nevoie de multa standardizare, si anume “embedded internet”; vedem o multime de aplicatii dependente de conexiunea la internet, avem nevoie de conexiune la internet pentru orice aparat, si aici avem o propunere valoroasa bazata pe experienta si leadership tehnologic.

lab501: Intel este o companie foarte importanta si de obicei, cand adoptati o tehnologie, multi va vor urma; care vor fi principalele puncte de interes pentru Intel in urmatorii 3-5 ani ?

C. Morales: Conform modelului nostru tick-tock, anul acesta am introdus procesul de fabricatie pe 32nm care merge foarte bine, urmatorul pas va fi arhitectura Sandy Bridge, care va fi o realizare foarte importanta din punct de vedere al arhitecturii. Vom vedea un val urias de promovare a platformelor software, si ne vom pastra ritmul de dezvoltare al tehnologiei, avand convingerea ca acesta este unul din cele mai importante avantaje ale Intel. Pe segmentul smarthpone-urilor suntem lideri din punct de vedere al performantei insa avem o problema cu consumul de energie; credem ca in urmatorul an vom fi competitivi si din acest punct de vedere.

Comentarii

2 comentarii la: Interviu – Christian Morales, vicepresedinte Intel

  1. Intradevar anul 2009 a fost un an greu dar 2010 si mai greu ..

  2. Intel, imi plac produsele lor… sunt preferatele mele…

Lasa-ne un comentariu: