Overclocking la Computex 2014

Scris de: , in categoria: Editoriale, Featured Articles, in 25 June, 2014.

Imi amintesc cand puneam bazele LAB501 si multi producatori obisnuiau sa ne spuna ca scriem pentru un segment de nisa, ca audienta nu va fi niciodata destul de mare pentru ca noi sa supravietuim crizei care incepea sa-si arate fata sumbra in industria IT. De asemenea imi amintesc cand oamenii de pe forumurile IT obisnuiau sa se uite la overclocking-ul extrem ca la o curiozitate stupida, iar oamenii care il realizau erau vazuti ca niste tocilari care nu aveau nimic mai bun de facut cu timpul si banii lor…

Si pe buna dreptate, poate ca in acel moment aveau dreptate si acest lucru nu era menit sa fie ceva de viitor. In orice caz, pentru multi dintre oamenii implicati atunci in overclocking-ul extrem, nu a fost niciodata vorba despre bani sau despre glorie. Era o pasiune care te consuma, pe care indrageai sa o imparti cu prietenii tai din celelalte colturi ale lumii. Si da, era vorba de multe nopti pierdute si mult prea multi bani investiti in solutii de racire si in hardware – dar… cand reuseai sa obtii primul loc in 2k1 sau Pi 1M… merita.

Apoi a venit 2008, si ca sa vezi… Doi dintre cei mai mari producatori de placi de baza din lume au inceput sa organizeze campionate mondiale de overclocking. Ma refer la MSI, cu MOA (Master Overclocking Arena) si GIGABYTE cu GOOC (GIGABYTE Open Overclocking Championship). Ambele evenimente au inceput in 2008 si au fost organizate dupa modelul calificare locala / finala regionala / finala mondiala. Sute de overclockeri din toata lumea au participat, finalele regionale si cea mondiala fiind crancene si spectaculoase, iar overclocking-ul a inceput sa primeasca mai multa atentie din partea industriei IT.

Marile show-uri IT din toata lumea (CeBIT, Computex) au inceput sa fie asaltate de overclock-eri. Puteai sa vezi tipi ciudati cu LN2 si inainte, dar acum devenise ceva comun – orice companie producatoare de placi de baza care vroia sa fie luata in serios avea o demosntatie de overclocking cu LN2 la standul lor. Iar pentru noi overclock-erii era grozav – aveam o noua oportunitate de a intalni overclockeri. Si multe lucruri s-au intamplat de atunci, multe evenimente locale, multe evenimente mai mici (AOOC, GOC), multe comunicate de presa care contineau cuvantul overclocking…

Dar cand GIGABYTE a intrerupt GOOC iar MSI a abordat o metoda mai ieftina cu MOA (calificari online), se parea ca gurile rele aveau in sfarsit dreptate – acesta era inceputul sfarsitului. Si atunci s-a intamplat ceva minunat – in momentul in care unii producatori de placi de baza incepeau sa isi reduca investitiile in evenimentele live, alti producatori au venit sa salveze fenomenul – ma refer la producatorii de memorii precum Kingston si GSkill, si desigur cel mai important producator dintre toti, Intel. Si nu numai ca overclocking-ul o duce bine mersi in continuare, dar acest an s-a dovedit a fi mai important ca niciodata. Asta deoarece Computex 2014 a fost plin cu evenimente de overclocking – cred ca a fost show-ul IT cu cele mai multe evenimente de overclocking organizate pana acum si nu imi amintesc sa fi vazut atat de multi overclock-eri la un loc din vremurile bune ale MOA si GOOC!
 

Intro

Comentarii

7 comentarii la: Overclocking la Computex 2014

  1. Ciupearca a scris pe:

    Frumoasă e lumea oc-ului…simplul fapt că am urcat puțin frecvența la procesor sau placa video mă face să citesc aceste articole despre OC ca pe niște povești de basme precum un copil mic

  2. ghiţ@ă a scris pe:

    se face muşchi din OC Monstrule?….căci am văzut la pagina 4 unu’ numa’ fibră făcând OC….sau tre să ai muşchi să faci OC?….Explică ne….!?….

  3. Monstru Post author a scris pe:

    Nu se fac muschi din OC dar sunt mai multi musculosi pasionati de oc decat iti inchipui. Unii dintre ei chiar buni 🙂

  4. Puscasu Mircea a scris pe:

    Superb!Iti multumesc pentru acest articol.

  5. Lupu Nicoleta a scris pe:

    multumesc pentru acest articol.Asa ma mai documentez si eu ,aflu multe lucruri care chiar imi sunt utile

  6. Robert a scris pe:

    Superb <3.

  7. AMD a scris pe:

    Am citit articolul si mi-am adus si eu aminte de primele procesoare overclockate de mine,un amarat de AMD la 1700 pe nucleu palomino si am obtinut un spor de performanta de 20% si ce mare lucru era,biosul placii de atunci nu te ajuta la mare lucru,doar multiplicator(procesoarele AMD nu aveau multiplicatorul blocat,doar cateva modele mai noi),si din FSB.
    Acum totul pare o joaca avand suportul producatorului placii de baza.
    Foarte bun articolul,cred ca sunteti singura publicatie online romaneasca care stimuleaza overcloking-ul.

Lasa-ne un comentariu: