Fenomenul SSD: round-up Kingston SSDNow V, V+, M si E

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 11 December, 2009.

Cum tehnologia a avansat iar chipurile MLC NAND litografiate pe 50nm au devenit istorie, Intel a scos pe piata cea de-a doau versiune a lui X25-M. Aceasta foloseste chipuri Intel 34nm si un controller revizuit cu suport TRIM. Densitatea mai mare a chipurilor au permis din start un pret cu aproximativ 40-50% mai mic decat al primei variante, deci totul de bine pana acum. Modelul Kingston SSDNow M bazat pe cea de-a doua generatie a Intel X25-M nu a intarziat sa apara si a ajuns in premiera pe bancul nostru de test.

IMG_8828

Cutia cred ca va este binecunoscuta si v-ati cam saturat sa o vedeti, am dreptate?

IMG_8832

IMG_8841

IMG_8866

Culoarea a trecut de la negru la argintiu pentru ca presupun ca e mai ieftina tabla nevopsita decat cea vopsita, iar rama de plastic confera un aspect ieftin atat calitativ cat si estetic. Scaderea de pret s-a reflectat si in calitatea constructie dar totusi pe mine ma intereseaza mai mult performanta cat si pretul mult mai scazut.

IMG_8852

IMG_8864

In interior putem admira memoria Intel pe 34nm care acum ocupa o singura fata a PCB-ului datorita densitatii care este dublata. De asemenea putem observa controller-ul Intel imbunatatit precum si memoria cache care si-a schimbat producatorul de la Samsung la ISSI (inca o usoara reducere a costurilor). Dupa cum se observa a disparut si pasta prezenta in cazul primei generatii care poate avea 2 explicatii: reducerea suplimentara a costurilor sau redundanta ei tinand cont de greutate redusa a ansamblului datorita complexitatii mai mici. Totul este mai mic si mai ieftin dar cu performanta cum stam? Teoretic ar trebui sa fie imbunatatita, practic veti vedea citind in continuare…

Comentarii

11 comentarii la: Fenomenul SSD: round-up Kingston SSDNow V, V+, M si E

  1. Nicu Straton a scris pe:

    un review bun te face sa te decizi ce anume sa-ti cumperi fara sa regreti mai apoi. Pot spune ca acesta este un articol foarte bun, pentru ca ofera mai mult decat ar fi nevoie pentru a-ti face o simpla parere de achizitie. 😀 Felicitari Matose!

  2. DanD a scris pe:

    2 la pachet nu ar fi rau. si asa caut ceva interesant pt boot. nu ai idee cum se comporta cu un raid0 pe un SB nvidia? am win7 – oare trece trim, de fapt oricum nu trece daca le ai in raid, sau e doar la intel faza?

  3. Matose Post author a scris pe:

    Din nefericire pe o placa de baza cu chipset NVIDIA sunt probleme mari de performanta chiar si cu un singur SSD. Nu vreau sa ma gandesc ce ar insemna un RAID 0 pe un astfel de chipset :).

    Din pacate TRIM nu va merge nici in RAID nici in single drive pe un chipset NVIDIA…

  4. DanD a scris pe:

    oh COCK! si eram un nvidia fan boy declarat, vroiam sa imi fac si tatuaj cu sli. 🙂

    oricum – raid0 cu harduri imi merge de minune, am facut si cu 2 si cu 3 hdd [3was stripe0]

    deci raman la hdd mecanice – bummer 🙁

  5. In xtrempc, ultimul nr parca, au facut o analiza a drive-urilor ssd si concluzia lor era ca in loc de un ssd low end mai bine cumperi un velociraptor.

  6. endluzerul a scris pe:

    xtrempc? analiza? aaa…zau?

  7. Kingston SSDNow V+ e cu SAMSUNG si aparent stie TRIM deci informatia cum ca SAMSUNG inca nu stie TRIM dar lucreaza la ea nu e ok: la momentul review-ului SAMSUNG avea deja TRIM pe care l-ai si testat.

  8. Matose Post author a scris pe:

    La momentul scrierii articolului Samsung nu avea TRIM pe SSD-urile sale, ci doar Garbage Collection. Cred ca am scris si explicat destul de clar pe pagina 2 acest lucru ;)!

  9. Versiunea VBM19C1Q pentru Samsung, care are TRIM e aparuta in noiembrie 2009 (cel putin pentru Corsair).

  10. Matose Post author a scris pe:

    Am si eu rugamintea sa postezi numai daca esti in cunostinta de cauza 🙂
    Articolul a fost publicat pe 11 decembrie 2009, iar update-ul de firmware a fost publicat pe 17 decembrie: http://forum.corsair.com/v3/showthread.php?p=431478

  11. Articolul a aparut de ceva vreme insa datele generale ale problemei raman cam aceleasi. SSD-urile au in continuare preturi ridicate. Imi aduc aminte ca prin 2000, un GB de date costa un dolar. Pentru un hard de 40GB plateai aprox 40USD.

    Nu ne ramane decat sa asteptam o scadere de pret de acelasi gen si pentru SSD-uri. Dar ma intreb cat mai este pana atunci…

Lasa-ne un comentariu: