King of the hill – A-Data XPG Plus DDR3 2200 CL8 2.0

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 19 December, 2009.

Asa cum v-a povestit deja colegul meu Matei, Elpida HYPER (J1108BASE-MNH-E) este primul chip de memorie construit in tehnologie de fabricatie de 50nm, producerea acestor chip-uri avand loc in Japonia, spre deosebire de cea mai mare parte a IC-urilor, fabricate in China sau Taiwan. Evident, aceasta caracteristica a determinat atat avantajele cat si dezavantajele acestor chip-uri, mai precis impedanta foarte redusa a circuit-ului de buffer, care permite obtinerea stabilitatii la frecvente superioare celorlalte chip-uri existente pe piata, dar si pretul foarte ridicat. Un kit bazat pe aceste IC-uri va costa cel putin dublu fata de orice alt kit, costul de fabricatie al acestor chip-uri fiind destul de ridicat. Evident, nu este prima oara cand overclockerii trebuie sa isi vanda un rinichi pentru a avea hardware de top, asa ca o sa ignoram acest aspect. Sa spunem doar ca pentru cei care cauta cel mai bun raport calitate pret sau un kit cat mai versatil (daily use, bench) si accesibil, Elpida BBSE este o alegere corecta. Pentru restul de 1% din utilizatorii de PC-uri exista Elipda Hyper.

.
ICDDR3LV
.

Asa cum spuneam pe pagina anterioara, pe platformele X58 aceste chip-uri nu au putut fi dezlantuite pe deplin, accentul fiind pus pe obtinerea unor latente cat mai joase pentru DDR3 2000-2100. Odata cu introducerea platformelor P55 si a procesoarelor Lynnfield, lucrurile s-au schimbat considerabil. Astfel, in primul rand vorbim despre dual-channel, nu despre tri-channel, deci stresul asupra controller-ului de memorie este mai redus. In al doilea rand, frecventa controller-ului de memorie nu mai depinde de frecventa memoriei ci de BCLK (18x pentru i870/860, 16x pentru i750). Datorita acestei schimbari, frecventa memoriei nu mai este limitata atat de strict de controller-ul de memorie, kiturile dotate cu IC-uri potente avand ocazia sa se dezlantuie in sfarsit.

Bun, deci am ajuns la concluzia ca Elpida Hyper sunt crema cremelor pentru DDR3, deci de ce mai vorbim despre un kit sau altul, este clar ca orice kit echipat cu aceste IC-uri va rupe gura targului, nu-i asa?  Partial adevarat, orice kit echipat cu IC-uri Elpida Hyper va prezenta caracteristicile clare ale seriei, insa chiar si cei mai buni pot fi departajati. Din acest motiv, avem kituri vadute ca DDR3 1866 CL7, DDR3 2000 CL7, DDR3 2133 CL8, etc. De ce exista diferente intre aceste kituri? Pentru ca memoriile de genul celor echipate cu Elpida Hyper au un target foarte clar – power-user-ii si overclockerii extremi si un pret foarte mare. Din aceste motive, productia este semnificativ mai redusa decat in cazul kiturilor DDR3 normale, iar procesul de selectie al fiecarui chip in parte este mult mai riguros. Practic, intre kiturile echipate cu Elpida Hyper, diferenta majora o face selectarea cat mai atenta a chip-urilor si pre-testarea modulelor de memorie. Astfel se obtin kit-urile de memorie tactate din fabrica la frecvente ametitoare, care vin cu un pret pe masura (1500 RON nu suna rau, nu-i asa?).  Mai departe, intre kiturile de acelasi gen, diferenta o fac exigenta integratorului precum si dorinta acestuia de a creea un produs care sa iasa in evidenta. Kitul prezentat astazi este unul foarte exclusivist, care iese in evidenta foarte usor datorita specificatiilor foarte ambitioase. Haideti sa vedem despre ce este vorba.

Comentarii

2 comentarii la: King of the hill – A-Data XPG Plus DDR3 2200 CL8 2.0

  1. Gabriel Ivanica a scris pe:

    Felicitari pt review si pentru rezultatele uimitaore . Chiar nu credeam ca pot ajunge memoriile DDR3 la asemenea frecvente !

  2. deci astea sunt echivalentele in 2010 pentru “TwinMOS Twister PC3200 BH-5” :)..

    diferenta este acum data de pretul urias…doar ovk maniaci si le vor cumpara.

Lasa-ne un comentariu: