Mushkin 2x4GB EM2-6400 CL5 (996655) Review

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 12 January, 2009.

Mushkin este un brand cu siguranta binecunoscut de catre cititorii nostri datorita memoriilor destinate in general entuziastilor. Gama Mushkin cuprinde 4 serii de produse: SP, ES, EM, HP, XP ordonate crescator in functie de segmentul adresat in piata. Memoriile aflate astazi pe bancul nostru de test fac parte din seria EM (Enhance Memory), gama de mijloc a Mushkin care urmareste un balans cat mai echitabil intre pret si calitate.

Odata cu raspandirea sistemelor de operare pe 64 biti, dar si odata cu cresterea din ce in ce mai mult a cerintelor de memorie ale diverselor aplicatii, producatorii de chipuri de memorie incearca din rasputeri sa mareasca pe cat posibil densitatea celulelor de memorie intr-un chip. Pana nu demult, limita impusa de tehnologie era de 128MB/chip, iar un modul poate avea maxim 16 chipuri de memorie rezultand un total de 2GB per modul. In scurt timp aceasta tehnologie a fost perfectionata iar kituri de memorie de 4GB (2x2GB) putand fi gasite in momentul de fata pe toate drumurile la preturi derizorii. Dar care este pasul urmator? Qimonda a fost printre primii producatori care au reusit sa elaboreze un proces de fabricatie optim pentru chipurile de memorie cu o densitate de 256MB/chip, aceastea putand fi implementate in varianta double-sided (DS) pe modulele de 4GB sau in varianta single-sided (SS) pe modulele de 2GB.

Cum stam cu compatibilitatea cu chipset-urile actuale? Dupa cum bine stim, memoria este impartita in bancuri iar acestea lucreaza in paralel (procedeu numit Interleaving) pentru accelerarea transferurilor. Dar cu cat aceste bancuri devin mai mari, cu atat chipset-ul placii de baza este solicitat mai puternic. Astfel acesta isi poate depasi specificatiile tehnice, bloca sau pur si simplu sa refuze sa se initializeze atunci cand avem module de 4GB instalate in sloturile de memorie. Cand au fost scoase pe piata, kiturile de 8GB (2x4GB) au fost promovate ca fiind compatibile doar cu chipset-ul Intel P45, drept urmare am vrut sa testez acest lucru testand kitul de fata pe ASUS P5K Pro (P35), Gigabyte EP45-UD3R (P45) dar si pe placa folosita pentru realizarea testului DFI Lanparty UT X48 (X48). Pe toate placile de baza kitul a functionat fara absolut nici o problema, toata cantitatea de memorie a fost vizibila iar testele de stabilitate au fost trecute cu brio.

Aspect fizic

Kit-ul de memorii Mushkin 2x4GB EM2-6400 CL5 (996655) este echipat cu radiatoare de aluminiu, denumite Frostbyte de culoare argintie (culoare specifica seriei EM de la Mushkin) pentru o mai buna disipare a caldurii degajate de catre chipurile de memorie. Memoriile sunt incapsulate intr-un blister de plastic pentru o mai buna protectie in timpul transportului.

Dupa cum se observa si din poza de mai sus, chipurile care echipeaza modulele Mushkin sunt fabricate de Qimonda si au o frecventa certificata de functionare de 800MHz cu latentele 5-5-5-18 la un voltaj de 1.8v. Dar cum aceste specificatii nu ma pot multumi, chiar daca este vorba de un kit de 8GB, voi testa nivelul de overclocking pe care il pot atinge aceste memorii.

Sistemul de test:

Intel Core 2 Duo E8600
Scythe Ninja 2 + Scythe 1000rpm
DFI LanParty UT X48
Connect3D HD 4870 512MB GDDR3
Seagate 7200.10 250GB 16MB Cache
CoolerMaster Real Power Pro 1250W

Modalitate de test si rezultate:

Pentru a ma asigura de stabilitatea memoriilor in overclocking am utilizat programul ORTHOS Blend priority 9. Voltajul optim pentru aceste memorii l-am gasit la valoarea de 2V, memoriile functionau si la valori mai mari dar fara nici un beneficiu real in cresterea frecventei de functionare sau a strangerii latentelor. Am cautat setarile optime pentru acest kit de memorie care sunt in general valabile pentru toate modulele bazate pe aceste chipuri de la Qimonda. Memoriile au reactionat foarte bine la strangerea tRP si chiar la strangerea tRCD (ordinea uzuala a latentelor este tCL-tRCD-tRP-tRAS), in sensul ca frecventa atinsa nu s-a micsorat simtitor. Orice incercare de a porni sistemul cu tCL la o valoare mai mica de 5 a rezultat in imposibilitatea de a porni Windows-ul sau, mai rau, chiar sistemul. Partea buna e ca si la 2v chiar, memoriile s-au mentinut reci pe toata durata testelor. Mai jos puteti vedea cele 2 configuratii optime pe care le-am gasit pentru aceste memorii. De mentionat ca am setat si latentele 5-5-5-18 dar nu am reusit o freecventa mai mare decat cea atinsa cu 5-4-3-12, adica 980MHz.

  • 810MHz, 5-3-3-12, 2v

  • 980MHz, 5-4-3-12, 2v

Concluzii:

Cu un pret de aproximativ 700RON, Mushkin 2x4GB EM2-6400 CL5 (996655) se recomanda ca un kit de memorie accesibil tinand cont de capacitatea generoasa de stocare. Sincer sa fiu nu ma asteptam la o asemenea capacitate de overclocking, iar in mod sigur nu ma asteptam sa suporte latente atat de stranse. Trebuie de asemenea apreciata temperatura mica de functionare cat si compatibilitatea foarte buna cu majoritatea chipseturilor existente in acest moment pe piata. Este amuzant faptul ca se pot intalni kituri de memorie de 2x2GB care sa se overclockeze mai slab decat acest kit de 2x4GB. In final nu pot decat sa concluzionez ca ne aflam pe un drum bun, memoriile de capacitate mari devin din ce in ce mai raspandite, overclocking-ul devine din ce in ce mai bun iar pretul este intr-o continua scadere.  Nice job, Qimonda & Mushkin!

Articolul poate fi comentat si pe CrazyPC.ro

Comentarii

2 comentarii la: Mushkin 2x4GB EM2-6400 CL5 (996655) Review

  1. Good Morning!!! lab501.ro is one of the most outstanding resourceful websites of its kind. I take advantage of reading it every day. Keep it that way.

  2. radek.god a scris pe:

    Hi, I don´t speak romain, therefore I don´t understand this text.I have no idea HOW get this memory run over 850 MHz on PQ5 Deluxe with latest BIOS.I have 4×4 GB configuration.980 MHz looks like a dream for this memory …Any tips ? 2 Volts or more does not help.

Lasa-ne un comentariu: