Review – Intel Optane Memory SSD M.2 16GB

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 20 July, 2017.

Intel Optane Memory SSD M.2 16GB

 

Tehnologia Intel 3D XPoint a fost anuntata pentru prima data la IDF in 2015, fiind necesari aproape 2 ani pentru a ajunge pe piata. Acest tip de memorie este un hibrid ce permite o viteza si o anduranta de 1000 ori mai mare decat memoria actuala NAND, in timp ce densitatea este de 10 ori mai mare decat a memoriei RAM. Marele atu al tehnologiei 3D XPoint este viteza 4K la QD mici, unde se dovedeste de cateva ori mai rapida chiar si decat cele mai rapide SSD-uri NVMe. Asta face ca Intel Optane – seria comerciala ce foloseste acest tip de memorie – sa aiba ca principala tinta segmentul enterprise.

Totusi, de viteza 4K avem nevoie si atunci cand incarcam sistemul de operare sau diferite aplicatii prin urmare celor de la Intel le-a venit ideea de a folosi Optane pentru caching. Astfel vom avea parte de accelerarea sistemului de operare cu un cost minim, SSD-urile M.2 Intel Optane pentru caching avand capacitati de 16GB sau 32GB. Problema este ca tinta principala sunt sistemele cu HDD mecanic, iar compatibilitatea lui Optane este restransa la platformele de ultima generatie (Intel Core generatia a 7-a). Cine isi cumpara un sistem de ultima generatie cu HDD mecanic in 2017, mai ales acum cand pretul per GB este mai mic ca niciodata, un SSD entry-level de 240GB / 256GB costand undeva pe la 400lei?

Haideti totusi sa vedem care este performanta lui Intel Optane 16GB testat ca si drive de cache pentru un sistem cu HDD mecanic si sa vedem ce spor de performanta ne ofera. Trebuie sa retinem ca prima data cand pornim o aplicatie sau accesam un fisier vom fi dependenti de viteza HDD-ului, abia dupa ce ea se afla in cache va putea beneficia de viteza sporita.

 

 

Comentarii

5 comentarii la: Review – Intel Optane Memory SSD M.2 16GB

  1. Vlad a scris pe:

    Mai pui 100RON si cumperi un SSD de 256GB si gata. Produsul asta efectiv nu isi are rostul pe piata, cel putin la ~250RON. Daca era 100 lei, poate…

  2. Doru a scris pe:

    De acord cu Vlad. Mai ales ca foarte multe placi de baza dispun de un singur slot M.2, asa ca trebuie sa te gandesti foarte bine daca il ocupi cu asa ceva sau astepti sa mai scada preturile la SSD-urile PCIE pentru M.2.
    Sunt foarte sceptic ca va avea succes Intel Optane.

  3. Monstru a scris pe:

    Sa ne integem…succes nu cred nici eu ca va avea. Dar este o solutie interesanta, din punctul meu de vedere

  4. Mihai a scris pe:

    Este o solutie gandita de masinaria de marketing Intel ca sa creasca vanzarea la platforma KabyLake. Este o platforma ce nu aduce nimic nou dpdv al performantei fata de SkyLake, trebuia sa vina cu ceva nou ca sa creasca vanzarea.

    In afara de viteza mare a memoriei si fiabilitatea crescuta, nu vad noutatea solutiei. Este simiara cu cea utilizata de HDD-urile hibride (SSHD). Este o solutie similara cu SRT (smart response technology) lansata de Intel prima data in chipsetul Z68, inca din 2011 (un ssd se putea utiliza ca si cache pentru hdd).
    Din cauza asta nu vad noutatea, vad doar un feature reinventat/redenumit ca sa se vanda KabyLake intr-o piata cu stocuri prezente de SkyLake.

  5. TibyXD a scris pe:

    Nu văd de ce există atât hate la adresa Intelului, care reușește să implementeze o tehnologie care prin prezenţa unui HDD să îţi ofere performanţe mai bune decat ale celui mai rapid SSD. Varianta de 32GB este într-adevăr un monstru, care ridică performanţa la nivelul unui 960 Pro.
    Având în vedere că un HDD de 3TB costă undeva la 400 lei, iar un SSD undeva la 3000 de lei, poţi stoca jocuri și filme de 3TB cu performanţe de SSD la 800 de lei, mi se pare ceva foarte INTELigent.

Lasa-ne un comentariu: