Review – Intel Optane Memory SSD M.2 16GB

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 20 July, 2017.

Concluzii

 

Sincer sa fiu, desi isi face aparitia pe piata un pic prea tarziu pentru a mai salva HDD-urile mecanice de la disparitia de pe piata PC-urilor, Intel Optane Memory m-a surprins cu performanta de care a dat dovada in cazul citirilor de fisiere mici. Tehnologia 3D XPoint este cu siguranta promitatoare, iar modelul high-end Optane SSD ce va aparea spre sfarsitul anului va face cu siguranta o figura frumoasa. Desi trebuie indeplinite cateva conditii pentru a putea activa Optane Memory, dupa acest pas procesul este foarte simplu si intuitiv.

Intel Optane Memory 16GB poate fi achizitionat de la eMAG pentru putin peste 200 lei si poate reprezenta o solutie optima de accelerare pentru un sistem Core i3 / i5 dotat cu HDD (tehnologia de caching nu este compatibila cu procesoarele Celeron sau Pentium). In timpul utilizarii, am simtit o diferenta mare in ceea ce priveste confortul in exploatare al sistemului de zi cu zi, cu conditia sa nu accesam des fisiere mari. Asadar nu as recomanda aceasta solutie celor care lucreaza – de exemplu –  in editare foto sau video, un SSD SATA fiind mult mai indicat pentru ei. De fapt, daca nu aveti nevoie de spatiu de stocare mare care sa justifice achizitie unei solutii Optane + HDD, solutia de preferat ramane un SSD de 240GB – 256GB.

Sunt scenarii in care combo-ul Optane + HDD ofera rezultate mai bune decat un simplu SSD SATA, totusi pe termen lung experienta in utilizare mi-a aratat un comportament constant si lipsit de lag-uri in cazul unui SSD. Bineinteles, un SSD NVMe este mai rapid decat orice, dar deja ridicam bugetul destul de mult, depasind cu o clasa publicul tinta al solutiei Intel Optane Memory.

 

 

Comentarii

5 comentarii la: Review – Intel Optane Memory SSD M.2 16GB

  1. Vlad a scris pe:

    Mai pui 100RON si cumperi un SSD de 256GB si gata. Produsul asta efectiv nu isi are rostul pe piata, cel putin la ~250RON. Daca era 100 lei, poate…

  2. Doru a scris pe:

    De acord cu Vlad. Mai ales ca foarte multe placi de baza dispun de un singur slot M.2, asa ca trebuie sa te gandesti foarte bine daca il ocupi cu asa ceva sau astepti sa mai scada preturile la SSD-urile PCIE pentru M.2.
    Sunt foarte sceptic ca va avea succes Intel Optane.

  3. Monstru a scris pe:

    Sa ne integem…succes nu cred nici eu ca va avea. Dar este o solutie interesanta, din punctul meu de vedere

  4. Mihai a scris pe:

    Este o solutie gandita de masinaria de marketing Intel ca sa creasca vanzarea la platforma KabyLake. Este o platforma ce nu aduce nimic nou dpdv al performantei fata de SkyLake, trebuia sa vina cu ceva nou ca sa creasca vanzarea.

    In afara de viteza mare a memoriei si fiabilitatea crescuta, nu vad noutatea solutiei. Este simiara cu cea utilizata de HDD-urile hibride (SSHD). Este o solutie similara cu SRT (smart response technology) lansata de Intel prima data in chipsetul Z68, inca din 2011 (un ssd se putea utiliza ca si cache pentru hdd).
    Din cauza asta nu vad noutatea, vad doar un feature reinventat/redenumit ca sa se vanda KabyLake intr-o piata cu stocuri prezente de SkyLake.

  5. TibyXD a scris pe:

    Nu văd de ce există atât hate la adresa Intelului, care reușește să implementeze o tehnologie care prin prezenţa unui HDD să îţi ofere performanţe mai bune decat ale celui mai rapid SSD. Varianta de 32GB este într-adevăr un monstru, care ridică performanţa la nivelul unui 960 Pro.
    Având în vedere că un HDD de 3TB costă undeva la 400 lei, iar un SSD undeva la 3000 de lei, poţi stoca jocuri și filme de 3TB cu performanţe de SSD la 800 de lei, mi se pare ceva foarte INTELigent.

Lasa-ne un comentariu: