Review – Samsung 960 Pro & Samsung 960 EVO

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Memorii & Stocare, in 13 February, 2017.

Concluzii

 

Acum un an, cand Samsung au lansat pe piata primul lor SSD NVMe dedicat segmentului consumer (950 Pro), sporul de performanta a fost urias, in timp ce concurenta era limitata doar la Intel SSD 750. Seria 960 aduce intr-adevar sporuri importante de viteza la transferul secvential, numai ca imbunatatirile pot fi caracterizate mai degraba ca o evolutie. Memoria V-NAND pe 48 layere este cel mai important atu al celor de la Samsung, aceasta oferind posibilitatea de a urca densitatea pana la 2TB in cazul lui 960 Pro, fara a depasi formatul standard 2280 single-sided.

Cel mai bun compromis intre performanta, pret si capacitate il reprezinta cu siguranta 960 EVO 500GB ce poate fi gasit (atunci cand este pe stoc) la un pret de ~1200 lei, cu 700 lei mai putin decat 960 Pro 512GB. Desi este cea mai accesibila (~650 lei), din cauza interleaving-ului redus eu nu as recomanda varianta de 250GB a lui 960 EVO, mai ales ca cel mai probabil vom ocupa repede spatiul disponibil iar functia TurboWrite nu va mai functiona in parametrii. Pentru cei ce au nevoie de capacitate mai mare, anduranta ridicata precum si viteze minime mai mari (1200MB/s minim fata de 600MB/s in cazul variantei de 500GB), exista 960 EVO 1TB la un pret de aproape 2300 lei cu aproximativ 900 lei mai putin decat varianta de aceeasi capacitate a 960 Pro.

Varful de lance, Samsung 960 Pro 2TB vine cu un pret premium menit sa sublinieze efortul necesar pentru a obtine o asemenea densitate: 6299 lei. Fiind singurul producator alaturi de Toshiba si Intel care isi poate fabrica atat controller-ul cat si memoriile, Samsung are un avantaj fata de ceilalti integratori. Cu 960 Pro si EVO producatorul coreean isi extinde gama de SSD-uri NVMe pentru a acoperi toate nevoile si, implicit, toate buzunarele. Singurul concurent pe care il vad in momentul de fata suficient de capabil pentru a concura cu Samsung este Toshiba, care poate folosi controller-ul din RD400 tactat la o frecventa mai mare, cuplat cu memorie 3D NAND.

Desi nu aduce sporuri de performanta semnificative in cazul vitezelor 4K, 960 Pro este incoronat ca fiind cel mai rapid SSD NVMe in acest moment, iar pretul / GB subliniaza din plin acest lucru. 960 EVO nu este departe in ceea ce priveste performanta, modelul de 500GB fiind o alegere optima din toate punctele de vedere. Totusi, pretul lui este apropiat de cel al altor modele echipate cu memorii MLC, o varianta de preferat atunci cand ne gandim la fiabilitate in timp si rezistenta la scrieri intensive.

Nu in ultimul rand, daca doriti sa vizionati o prezentare video pentru acest produs, puteti accesa canalul de YouTube al prietenilor de la evoMAG.
 

11

 

Comentarii

7 comentarii la: Review – Samsung 960 Pro & Samsung 960 EVO

  1. Crysti a scris pe:

    Si ceva despre temperaturi? Era buna o poza cu camera IR. Asta este marea problema a acestor SSD-uri, temperatura!

  2. Monstru a scris pe:

    Mai Crysti…tu eati clarvazator cumva?

    O sa vezi ai un material de genul asta de la noi 🙂

  3. kvarq a scris pe:

    Se pot pune niste radiatoare de cupru (EnzoTech de exemplu), scade temperatura cam cu 10C in idle si jocuri si peste 15C in load extrem (benchmark-uri CrystalDiskMark etc).

  4. Bogdan a scris pe:

    Foarte frumos review. intradevar Samsung e fara discutii numarul 1 la SSD-uri (si la preturi). Eu sunt curios de Patriot Hellfire (240gb la 550 ron) e un pret foarte bun, comparabil cu SSD-uri clasice 2.5″ sata3 la aceeasi capacitate. Foarte putini isi permit sa cumpere SSD pentru spatiu de stocare, toata lumea opteaza doar pentru partitia de OS. la care 250gb este fara pprobleme suficient.

  5. Artanis a scris pe:

    Daca merge instalat Win7 pe acest SSD, se pot descrie pasii undeva?
    Multumesc!

  6. kvarq a scris pe:

    Se poate instala cu usurinta Windows 7 pe acest SSD pe o platforma Z170/Z270 astfel:
    – se updateaza biosul astfel incat sa fie vizibil SSD-ul (dacă mai e cazul)
    – se descarca driverul DEZARHIVAT din baza de date
    http://www.win-raid.com/t29f25-Recommended-AHCI-RAID-and-NVMe-Drivers.html
    si se pune pe un DVD separat, doar inf-urile
    – cand se instaleaza Windows 7 (kit curat) de pe DVD, in momentul cand installer-ul semnaleaza ca nu are unde sa il instaleze, se apasa load driver, se scoate DVD cu Windows, se introduce DVD-ul cu driverul, dupa ce se incarca se introduce inapoi DVD-ul cu Windows 7 pentru continuarea instalarii.
    That’s it!
    Nu știu dacă merge și pe USB, eu am făcut old school cu DVD și mi-a mers.

    Se pot lua inf-urile fie de la 950, fie de la 960…
    După ce se instalează Windows, driveri etc se instalează și exe-ul oficial de driver SSD nvme de la Samsung.

  7. Alex a scris pe:

    recomandati update la ultimul firmware prin samsung magician ??eu detin un samsung 950 pro 512gb dar nu i-am facut niciodata update

Lasa-ne un comentariu: