ROUND-UP – 7 kituri de memorii 2x2GB DDR3 peste 2000MHz

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Memorii & Stocare, in 22 June, 2010.

Sistemul de test

.

.

Platforma de test a fost aleasa de asa natura incat sa nu influenteze prea mult rezultatele testelor. Procesorul a fost Core i7 870 bazat pe nucleul Lynnfield, stiind faptul ca putem folosi multiplicatorul 12x in cazul memoriilor (Core i5 750 are maxim 10x multiplicator la memorii). Placa de baza aleasa a fost ASUS Maximus III Extreme care a avut un comportament exemplar, nepunand nici o problema pe tot parcursul testelor. Voltajele au fost setate la 1.4v pentru CPU si 1.55v in cazul CPU VTT (uncore) iar optiunea B2B CAS# Latency a fost dezactivata pentru a nu influenta frecventele obtinute.

.

Metodologie de lucru

.

Procesoarele Core i7 pe socket LGA1156 au multiplicatorul controller-ului de memorie (uncore) blocat la valoarea 18x BCLK. Pasul urmator a fost sa ma asigur ca frecventa uncore-ului nu este o problema pentru atingerea de frecvente ridicate ale BCLK-ului. Atingand lejer 240MHz BCLK am considerat ca totusi nu vom atinge 2880MHz la memorii in acest test :).

Fiind vorba de kituri de memorie foarte rapide, destinate entuziastilor, am decis sa urmaresc obtinerea stabilitatii intr-un benchmark cat de cat simplu. Astfel, pe parcursul acestui test vom cauta frecventa maxima la care se poate rula SuperPI 8M urmarind scalarea memoriilor o data cu cresterea voltajului, dar si odata cu relaxarea latentelor. Plajele de voltaje si seturile de latente folosite vor diferi in functie de chipurile care echipeaza fiecare kit in parte. Pentru a putea observa mai bine scalarea cu voltajul vom defini un factor de scalare definit in procente (%):
.

.

Acesta se calculeaza scazand din frecventa la care a scalat kitul cu voltajul maxim frecventa initiala obtinuta cu voltajul de plecare (1.65v in cazul tuturor kiturilor). Rezultatul obtinut il impartim la frecventa initiala si inmultim cu 100 pentru a afla procentajul de scalare. Este interesant de urmarit cum variaza acest factor de scalare (S) in functie de setul de latente folosit precum si variatia acestuia in functie de chipurile care echipeaza modulele.

Comentarii

14 comentarii la: ROUND-UP – 7 kituri de memorii 2x2GB DDR3 peste 2000MHz

  1. cat a scris pe:

    KingMax Hercules 2200Mhz pe cand ? 🙂

  2. matose Post author a scris pe:

    Cand o sa primim la test vreun sample 🙂

  3. exceptional, ca de obicei

  4. Odorizante Auto a scris pe:

    Bun articolul.
    Memoria RAM nu este cea mai subestimata coponenta in nici un caz. De fapt o fi de necunoscatori. Eu in momentul de fata nefiind un gamer, as pune un accent mai mare pe memorai ram decat pe placa video, chiar si pe procesor nu mi-ar folosia un dual de 3ghz 🙂

  5. Victor a scris pe:

    Am si eu o intrebare-problema legata de memoriile la 2000 Mhz. Am un sistem cu CPU Core i7 940 si 12 Gb de RAM Kingstone HyperX CL9 la 2000 Mhz (2 kituri a cate 6) – numai ca, memoriile le tin la 1600 Mhz caci daca le setez normal la 2000 conform specificatiilor – sistemul de operari in proprietati, imi arata ca am 12 GB dar foloseste doar 2 Gb si in Task Manager asa si este – doar 2 Gb de memorie ram utilizeaza. De ce oare? Sistem de operare pe 64 de biti W7 ori Windows Server 2008 R2 x64

  6. te pricepi nu gluma

  7. darco_2 a scris pe:

    no kingmax hercules? era cel putin un kit interesant de testat 🙂

  8. daniel a scris pe:

    pe pagina 2 latenta TFAW(Four Activate Window) apare de doua ori
    articolul a fost excelent in detalii

  9. Bravo baieti. Imi face placere sa mai intru pe aici din cand in cand sa mai citesc cateun articol. Spor la mai multe sample-uri 😉

  10. Cine le-a testat? Vreau si eu`

  11. Multumim pt . informatie .
    Cam tot ce gasim in acest blog este interesant 🙂

  12. Unde se pot vedea rezultatele testelor in grafice?

  13. Kingston a scos cel mai rapid kit de memorie triple-channel RAM DDR3, ce ruleaza la o frecventa de 2333Mhz. Deocamdata e scump rau.

  14. Unde pot vedea testele de eficienta?

Lasa-ne un comentariu: