USB 3.0 la inceput de drum – Kingston si A-Data

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 27 October, 2010.


.

Arhitectura unui stick USB 3.0 actual

.
Ce mare filozofie este arhitectura unui stick USB, o sa va intrebati? Si pe buna dreptate, banalele stick-uri USB 2.0 au fost eficientizate la propiu pana la limita interfetei, dar si a dimensiunilor. Un stick USB normal contine un PCB pe care este dispus un micro-controller Flash-USB, unul sau mai multe chip-uri de memorie flash, un conector USB si o carcasa. Si exista desigur si varianta in care controller-ul si chip-ul sunt incapsulate intr-un plastic de dimensiuni foarte mici, cu pinii pentru conectare dispusi direct pe carcasa, fara mufa. Simplu ca buna ziua. Nu chiar…

Deoarece Intel nu a incorporat inca tehnologia USB 3.0 in chipset-urile sale (si nu va fi inclusa nici in P67), au aparut o serie de controllere destinate echiparii placilor de baza, notebook-urilor si netbook-urilor cu porturi USB 3.0. Problema este ca micro-controller-ul Flash-USB 3 (cel care ar trebui incorporat in stick-urile USB) nu si-a facut inca aparitia, motiv pentru care stick-urile USB 3 existente pe piata sunt de fapt SSD-uri in miniatura, dotate cu un conector USB 3.0. Sursele noastre din industrie ne-au confirmat aparitia primului micro-controller Flash-USB 3 undeva pe parcursul anului 2011, deci pana atunci vom avea de-a face cu mini SSD-uri. Acesta este si cazul celor trei modele de stick-uri USB 3.0 testate astazi. Diferenta fata de SSD-urile pe care am avut ocazia sa le vedem pana acum este data de ratele de transfer semnificativ mai mici, de pretul mult mai accesibil si de faptul ca aceste stick-uri sunt produse in masa si sunt disponibile in magazinele din toata lumea. De aproape o luna, aceste dispozitive se gasesc si in magazinele din Romania si au preturi acceptabile.

Bun, care este treaba cu SSD-ul, cum au bagat un SSD intr-o carcasa de stick USB, si de ce ar trebui sa ne intereseze acest aspect. Mai jos puteti vedea cum arata schema logica a unui stick USB 3.0 prin comparatie cu cea a unui stick USB 2.0. Dupa cum puteti vedea, in cazul stick-ului USB 2.0 vorbim despre un singur controller, dedicat legaturii dintre chip-urile de memorie flash si interfata USB 2.0. Un asemenea controller este ieftin, foloseste aproape la maxim interfata USB 2.0, are un consum redus si genereaza o cantitate mica de caldura.
.

.
In cazul stick-ului USB 3.0 avem de-a face cu un controller S-ATA-Flash, adica un controller de SSD. Pentru a putea fi conectat la un port USB 3.0, acesta este la randul sau legat la un bridge S-ATA – USB 3. Controller-ul S-ATA este un controller de SSD, cu tot ce inseamna aceasta. Mai precis, se incalzeste, este scump, manifesta slabiciuni in cazul fisierelor de mici dimensiuni si nu in ultimul rand trebuie sa transmita datele prin inca un chip pentru ca acestea sa poata ajunge la conectorul USB 3.0. In cazul stick-urilor testate astazi, este vorba de un controller JMicron, mai precis JMicron 612 in cazul stick-urilor Kingston, si un model nespecificat de JMicron in cazul stick-ului A-Data. Bridge-ul care face legatura intre controller-ul S-ATA si interfata USB 3.0 are si el caracteristicile sale, mai mult sau mai putin apropiate de specificatiile USB 3.0. Stim ca stick-ul A-Data foloseste un bridge VIA ( nu ne-a fost comunicat si modelul exact), in timp ce stick-urile Kingston folosesc un bridge Genesys Logic, mai precis GL3310.

La randul sau, orice dispozitiv care poate fi conectat in acest moment pe USB 3.0 va dispune de un asemenea bridge (de exemplu hard-disk-urile externe, adaptoarele pentru hard-disk-uri, s.a.m.d), precum si de un controller (in cazul unui SSD conectat prin adaptor, vorbim despre controller-ul din SSD, in cazul unui stick Super Talent, de controller-ul sau controller-ele din interiorul stick-ului, etc). Orice varianta de dizpozitiv USB 3.0 am avea in acest moment, ea va dispune de un controller care va face legatura dintre mediul de stocare si bridge, si un bridge care va face legatura dintre controller si interfata USB 3.0. Vitezele de transfer depind astfel de carcateristicile fiecarui chip in parte, iar avantajele sau dezavantajele fiecarui tip de dizpozitiv USB 3.0 depind de performanta tandemului – mediu de stocare/controller/bridge. Din acest motiv, foarte putin dispozitive se apropie in momentul de fata de limita interfetei USB 3.0, iar aceste dispozitive costa, dupa cum spuneam si mai devreme, cat o vacanta in Austria. Haideti sa vedem in continuare ce au de oferit Kingston si A-Data pentru un pret mult mai mic.

Comentarii

19 comentarii la: USB 3.0 la inceput de drum – Kingston si A-Data

  1. super tare 🙂 astia de la kingston fac o treaba foarte buna. AM si eu un usb de la ei, si il am de ceva vreme …

  2. Un mega-articol care ridică într-o manieră pertinentă și obiectivă cortina de deasupra minunăției intitulată ”USB 3.0”.

  3. Eu nici nu ma apropii de usb 3 pana nu apare un standard de conectori pe mobo sau pana nu-mi fac rost de cel putin un ssd.

  4. si eu am unu de la ei de 2 ani si nu am nici o problema cu el…

  5. mda.. incep sa se bage si astea de la kingston in toate chestiile astea 😀
    spre beneficiul nosturu, deoarece scot produse ieftine si bune 😀

  6. Nice. Chiar sunt multumit de produsele de la kingston

  7. Foarte bun testul

  8. Mai dureaza ceva pana cand producatorii de PC-uri vor scoate produse cu standardul USB 3.0 la un pret accesibil. Cand acestea vor ajunge cu adevarat accesibile se va trece probabil la USB 4.0.

    O lupta cu viteza care aduce userilor beneficii iar producatorilor venituri.

  9. imediat apar si telefoane cu 3.0 :))

  10. Am placa de baza x58 cu usb 3.0, dar stickul de memorie inca nu a primit upgrade 🙂 si e lent ca melcul..

  11. Centrale termice a scris pe:

    Am o intrebare, telefonul meu are usb 3.0 iar la pc 2.0. Transferul de date se face la viteza maxima? sau trebuie sa am si la pc 3.0 ?

  12. normal :)…dar ce telefon ai tu cu usb 3.0 ?

  13. Asigurare RCA a scris pe:

    Ma intreb care este limita fizica a acestor dispozitive. Mai precis, cand se va ajunge la o linita de transfer printr-ul cablu, limita ce nu poate fi depasita.

    La fel ma gandeam si la platanele hard diskurilor dar deja vad ca se trece la SSD. Tehnologia evolueaza mai repede decat ma asteptam.

  14. bun testul

  15. Chiar sper sa fie ceva mai rapid USB 3 in realitate caci e un chin uneori sa transferi multe date cu stick-ul usb.

  16. de la sacosa cu cd uri am ajuns pana la un mic aparat ca bricheta conectat wirles la Reciver …si ia uite ce party se da cu o “bricheta “

  17. Cu pasi mici dar vad ca incepe sa se miste si USB 3.0. Pana la sfarsitul anului care tocmai a inceput sunt convins ca va deveni standard si nu vom mai gasi placi cu USB 2.0.

  18. Dan a scris pe:

    Trecerea de la 2.0 la 3.0 e un pas mare. Practic se trece la transferul gigabit, ceea ce e extrem de tare pentru secolul nostru.

  19. claudia a scris pe:

    cel mai cool articol pe care l-am citit in viata mea!

Lasa-ne un comentariu: