ASRock Z77 OC Formula Review

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 4 December, 2012.

 

Rezultate

 

Pentru a testa placa de baza ASRock Z77 OC Formula am folosit un procesor retail Core i7 3770K racit de un cooler Corsair H80, dar dupa cum puteti vedea asta nu ne va impiedica sa obtinem frecvente ridicate. Pentru a testa capabilitatile placii de baza in ceea ce priveste overclocking-ul memoriilor am folosit 2 module DDR3 Corsair Dominator Platinum 2800C11 cu capacitatea de 4GB fiecare cu chipuri Hynix. Cum nu puteam trage o concluzie doar dupa testarea placii cu module cu chipuri Hynix am pus pe platforma si “batranele” module Corsair Dominator GTX6 de cate 1GB fiecare echipate cu chipuri PSC si tactate din fabrica la 2625MHz 9-11-10-30. Alimentarea sistemului a fost realizata de un Seasonic P1000, in timp ce pe partea de stocare am folosit un SSD Kingston HyperX de 240GB. BIOS-ul instalat pe placa a fost ultimul disponibil in momentul realizarii testelor, adica 1.42K.

Inainte de a trece la treaba o sa prezint pe scurt aplicatiile software ale celor de la ASRock. De obicei nu acord atentie partii software dar de aceasta data am considerat ca merita efortul, mai ales ca una dintre aplicatii lucreaza in stransa legatura cu hardware-ul. Formula Drive este aplicatii prin intermediul careia monitorizam parametrii sistemului, ajustam turatiile ventilatoarelor si putem modifica frecventele si voltajele. Majoritatea producatorilor ofera astfel de aplicatii asadar nu voi insista aici.

Timings Configurator este o aplicatie cu care putem modifica timing-urile memoriei RAM direct din Windows si este o aplicatie extrem de folositoare atunci cand cautam cele mai stranse timing-uri la o anumita frecventa. Rapid OC Configurator este de departe aplicatia mea preferata cu ajutorul ei putem seta functia celor 2 butoane + si – de pe placa. Acestea pot schimba fie BCLK-ul, multiplicatorul sau voltajul CPU-ului putand chiar seta cu cati pasi sa creasca sau scada la o apasare de buton. Mai mult, putem seta limita maxima de voltaj in cazul procesorului… nu de alta dar ca sa nu ne trezim cu 2v in procesor. In practica pot spune ca butoanele Rapid OC de pe placa impreuna cu aplicatia dedicata au functionat perfect, facand overclocking-ul foarte usor. Practic functioneaza la fel ca si ROG Connect numai ca acum nu mai trebuie sa folosim un alt sistem pentru setari.

 

Dupa ce m-am obisnuit cu BIOS-ul, am setat parametrii care stiam ca ar trebui sa mearga si i-am dat o cheie. Totul a mers struna si am ajuns in Windows cu procesorul tactat la 4.8GHz @ 1.224v (valoare verificata si cu multimetrul Fluke 77 III pentru ca mi-a fost greu sa-mi cred ochilor) si memoriile in dual-channel la 2800MHz dar cu un set de latente ceva mai strans decat profilul XMP: 11-13-11-28 2T. Placa nu a vrut sa ruleze cu memoriile in 1T la frecventa asta, dar a putut rula in aceleasi conditii si cu 4 module pentru un total de 16GB.

Pana acum placa pare sa aiba un VRM extrem de bine pus la punct pentru ca acelasi procesor a avut nevoie de ~1.29v pe Z77 Extreme9 si pe Gigabyte Z77X-UP7 pentru a rula stabil la 4800MHz (pe Maximus V Extreme a avut nevoie de 1.33v dar trebuie sa retestez placa cu un BIOS mai nou).

 

 

Urmatorul pas a fost sa vad frecventa maxima pe care o poate atinge procesorul pe aceasta placa de baza, pastrand activate toate nucleele dar si HyperThreading-ul. Am ridicat voltajul la 1.512v si am tot urcat folosind multiplicatorul. Rezultatul a fost un exceptional 5.2GHz stabil in SuperPi 1M (in SuperPI 32M am obtinut stabilitate la ~5180MHz, adica 80MHz mai mult decat Z77 Extreme9), care mi-a confirmat banuielile ca placa poate urca procesorul foarte bine in mare masura datorita VRM-ului. A depasit la aceasta categorie toate placile de baza pe care le-am testat pana acum, sincer va spun ca nici nu stiam ca procesorul meu poate urca atat de mult pe aer cu 1.51v :).

 

 

In ceea ce priveste BCLK-ul maxim, ASRock Z77 OC Formula s-a comportat bine ajungand la 108.2MHz, rezultat mai bun decat Z77 Extreme9 care a urcat pana la 107.5MHz.

 

 

Al treilea aspect pe care l-am verificat a fost overclocking-ul memoriilor, fiind intrigat si de afirmatia indrazneata de pe PCB: DDR3 3000+ care in cazul lui Extreme9 s-a dovedit doar o unealta de marketing. Folosind aceleasi memorii, am setat voltajele optime pentru RAM (1.7v) si VCCSA/VTT (1.2v) si am cautat sa rulez SuperPi 1M la o frecventa cat mai ridicata; aceasta a fost de 2840MHz cu latentele 11-14-14-28 1T. Nici relaxarea latentelor nu a ajutat la obtinerea unei frecvente mai mari si nici schimbarea modulelor de memorie cu unele echipate cu IC-uri Samsung.

 

 

Totusi am zis sa incerc si batranele mele Corsair Dominator GTX6 bazate pe IC-uri PSC si supriza nu mi-a fost mare sa constat nu numai ca am putut boot-a in Windows din prima cu multiplicatorul 29.33, dar si faptul ca am rulat fara probleme la 3000MHz cu latente 11-13-13-31. De remarcat faptul ca am rulat in dual-channel ceea ce este cu adevarat o realizare importanta, asadar se pare ca BIOS-ul 1.42K este optimizat pentru PSC, Elpida BDBG si Elpida BBSE.

 

 

Comentarii

3 comentarii la: ASRock Z77 OC Formula Review

  1. Ciupearca a scris pe:

    Asrock merge pe drumul cel bun si nu mai este producatorul de altadata…mai nou cei de la Asus ar fi interesati sa cumpere compania, buna placa, bun articol, Multumesc…

  2. ferdasyn a scris pe:

    Si iata si review-ul, unul excelent facut, in nota caracteristica. Doar ca n-am mai avut rabdare sa iti astept verdictul si mi-am luat placa de black friday. Oricum stiam din thread-ul dedicat ei ca e o placa deosebita. Deocamdata eu (inca)buchisesc/bibilesc la exemplarul meu. Review-ul reitereaza ceea ce deja aflasem, ceea ce stiam…o Excelenta placa! Sa speram ca Asrock o vor tine tot asa, e nevoie de competitie pe piata placilor de baza, numai sa speram ca nu ne vom trezi in citiva ani cu procesoare lipite pe placile de baza si vindute la pachet.

  3. Dan a scris pe:

    Felicitari pentru review. Precis si concis.

Lasa-ne un comentariu: