ASUS Maximus VI Impact – The memory king

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 7 May, 2014.

ASUS Maximus VI Impact

 

Impact, un nume atat de mare care ascunde o placa atat de mica! ASUS Maximus VI Impact este prima placa de baza mITX din gama ROG, ce prin formatul sau vizeaza utilizatorii de PC-uri performante si ultra-compacte. Pentru ca multi ar fi tentati sa creada ca o placa mITX ar trebui sa coste mai putin decat una mATX sau ATX, tocmai pentru ca este mai mica. Acest lucru este cat se poate de gresit pentru ca miniaturizarea costa in orice domeniu, atat din cauza R&D-ului (aranjarea componentelor si organizarea traseelor este anevoioasa pe un PCB minuscul) cat si din cauza materialelor mai scumpe ce sunt necesare (PCB in 10 straturi,VRM plasat pe un PCB separat, etc).

Am facut aceasta introducere pentru a intelege de la inceput de ce Impact nu are cum sa fie mai ieftina decat Gene, dar si faptul ca aceasta placa mITX are un scop mai presus de integrarea in PC-uri de mici dimensiuni. Pentru a putea lucra la frecvente ridicate in cazul echiparii cu 2 sau 4 module de memorie RAM, toate modelele seriei Maximus V si VI au implementat topologia in T, in loc de abordarea clasica daisy chain. Avand in vedere dimensiunea extrem de redusa a placii precum si distanta mai mica intre socket-ul LGA1150 si DIMM-urile de memorie, Maximus VI Impact a pastrat topologia daisy chain. Acest lucru ii va oferi un avantaj notabil atunci cand vorbim de frecventa memoriei obtinuta cu un singur modul (single-channel).

Partea ce tine de overclocking-ul memoriei RAM nu e singurul lucru ce face ca Impact sa fie placa mea preferata din gama Maximus VI. In afara de suportul pentru 4-way SLI, micutul demon este la fel de performant in overclocking ca si varianta Extreme pentru ca nu s-au facut economii la capitolele importante cum ar fi VRM sau BIOS. Mai mult, conectand un OC Panel la Impact avem acces la toate facilitatile ce erau (cel putin pana acum) proprietare modelului Extreme: Slow Mode, VGA Hotwire, Subzero Sense, monitorizare temperaturi si tensiuni, modificare tensiuni, multiplicatoare si frecvente on-the-fly, etc. OC Panel nu este inclus in pachet (cum este cazul lui Maximus VI Extreme sau Rampage IV Black Edition) pentru ca ar fi crescut considerabil nota de plata, dar poate fi cumparat separat de catre overclockerii pasionati.

 

_MG_7902

 

Comentarii

2 comentarii la: ASUS Maximus VI Impact – The memory king

  1. rage fuury a scris pe:

    Salut Matei, dragut articol, faina jucarie …
    si acum Offtopicul de rigoare (:)) :cand primim un articol despre Z97 ?

  2. Monstru a scris pe:

    Ati primit deja unul…dar mai vine inca unul astazi.

Lasa-ne un comentariu: