ASUS Rampage III Black Edition – OC si gaming in acelasi pachet

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 4 April, 2011.

.

.

ROG Thunderbolt este o placa aditionala de sine statatoare care poate fi folosita sau nu. Aceasta contine partea de retea si sunet dedicata gamerilor; chipul de retea este deja cunoscutul Killer E2100 de la BigFoot Networks iar partea de sunet este bazata pe tehnologie Xonar, ceea ce ar trebui sa o faca interesanta. Placa trebuie conectata la o mufa MOLEX pentru alimentare, iar cablul USB intern livrat in pachet trebuie conectat intre portul dedicat de pe Thunderbolt si un header intern USB disponibil. Motivul este urmatorul: pentru a obtine cea mai buna performanta pe partea de retea, chipul Killer E2100 foloseste in exclusivitate portul PCI-Express 1x, iar partea audio se conecteaza la sistem printr-un port USB 2.0 intern.

.

.

Solutia audio integrata pe Thunderbolt este o abordare extrem de interesanta. Cum am spus si mai devreme inima acestei placi de sunet este procesorul audio C-Media CM6631, care se conecteaza folosind o interfata USB 2.0. Acesta este o solutie excelenta, fiind folosit in echipamente de marca cu inalte pretentii audiofile (de exemplu, preamplificatorul Onkyo P-3000R ).

Bomba adevarata vine insa la partea de conversie din digital in analog, unde ASUS foloseste cate un DAC pentru fiecare din cele doua canale (Cirrus Logic CS4398). Aceasta solutie este intalnita de obicei in CD-Playere foarte scumpe, motivul principal fiind reducerea diafoniei, permitand o separatie mai buna intre semnalul “stanga” si cel “dreapta”. DAC-urile in sine au un raport semnal-zgomot de 120dB, dar in practica Thunderbolt declara 116dB, masurati cu acuratete in laboratoarele ASUS (mi-a placut onestitatea la acest capitol).

In sectiunea I/V avem cate un OPAMP LM4562NA de la National Semiconductor per canal, cu un sunet infinit mai bun decat JRC-urile 2114D folosite pana acum pe seria Xonar. De acolo sunetul merge simultan spre amplificatorul de casti TPA6120A2 de la Texas Instruments pe care il cunoastem de pe Xonar Essence ST / STX si mai departe catre header-ul AAFP (se conecteaza la mufele de pe frontpanel-ul carcasei). De notat ca amplificatorul de casti suporta casti cu impedante intre 30 si 300 ohmi dar el functioneaza numai pe mufele de pe front panel.

In acelasi timp sunetul merge si spre iesirea de Line-Out dar trecand mai intai printr-un buffer, de aceasta data LM4562MA (acelasi OPAMP dar in impachetare SOIC in loc de DIP8). Constructia care a ridicat seria Xonar peste competitorii sai o putem gasi si aici: condensatori Nichicon MUSE, condensatori cu film speciali pentru audio, ecranare si separatie intre partea digitala si partea analoaga a placii, alimentare din mufa MOLEX pentru a micsora interferentele, OPAMP-uri interschimbabile pentru customizarea sunetului, etc.

.

.

Implementarea NPU-ului Killer E2100 de la BigFoot Networks este clasica, nimic special aici. Prin intermediul software-ului putem urmari traficul si latenta de retea si putem seta deasemenea prioritati pentru accesul la retea al aplicatiilor pornite. Mai multe lucruri vom putea vorbi atunci cand vom testa in practica aceasta solutie.

Comentarii

7 comentarii la: ASUS Rampage III Black Edition – OC si gaming in acelasi pachet

  1. Otilia Iacobinescu a scris pe:

    Grafică absolut uluitoare, sunt uimită!

  2. si eu am placa, acelasi model si sunt inca multunit de ea.

  3. Hello!
    You testing max BCLK??

    regards

  4. Cristi a scris pe:

    ramicori de unde ai reusit sa cumperi placa ?

  5. mihai a scris pe:

    eu am o asemenea placa si am dat pe ea 1200 de roni 🙂

  6. Cristi a scris pe:

    Mihai de unde ai cumparat placa ?

  7. bbk a scris pe:

    @Cristi

    De la hoti, de unde crezi?!

Lasa-ne un comentariu: