GIGABYTE AB350N-Gaming WiFI – mini ITX pentru Ryzen

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 26 June, 2017.

Quick test

 
Asa cum stiti, cu exceptia placilor de baza dedicate in principal overclockerilor, diferentele intre diverse implementari nu mai sunt atat de mari, inca de pe vremea procesoarelor Sandy Bridge, prin urmare nu avem de ce sa testam efectiv placile de baza. Cu toate acestea, in cazul procesoarelor Ryzen putem discuta despre exceptia care confirma regula, lucrul cu memoria facand diferenta intre modele.

Astfel, in momentul lansarii, placi precum AORUS Z370 Gaming K7 sau ASUS Crosshair VI erau singurele capabile de a atinge frecvente pentru memorii mai mari de DDR4 3200, datorita generatorului de tact dedicat cu care erau dotate. Modele precum AORUS Z370 Gaming 5 erau capabile sa ruleze fara probleme DDR4 3200 CL14, in timp ce majoritatea implementarilor MSI nu era capabile in acel moment sa atinga frecvente mai mari de DDR4 2933.

Au urmat cateva update-uri AGESA, cel mai recent fiind 1.0.0.6, iar lucrurile s-au mai schimbat. Cu toate acestea, memoriile echipate cu IC-uri Samsung B-Die sunt in continuare cea mai potrivita alegere pentru platforma Ryzen si nu multe placi suporta frecvente ridicate. Motiv pentru care am montat GIGABYTE AB350N-Gaming WiFI si am verificat lucrul cu memoriile.

Daca DDR4 3200 CL14 a functionat Prime stable fara probleme, asa cum ma asteptam, adevarata surpriza am avut-o in momentul in care, de curiozitate, am incercat si alti multiplicatori. Am atins fara probleme DDR4 3333 CL14 si deja imi dadeam seama ca nu avem de-a face cu o placa de baza de duzina. Relaxand latentele (16-15-15-15-39), am atins DDR4 3644, iar pentru a atinge DDR4 3733 a fost necesara inca o relaxare a latentelor (18-19-19-39).

Performantele sunt impresionante, mai ales in conditiile in care GIGABYTE AB350N-Gaming WiFI nu este dotata cu generator de tact separat, frecventele fiind atinse pur si simplu prin schimbarea multiplicatorului. Desigur, in cazul DDR4 3733 nu putem discuta despre stabilitate in Prime, insa acest lucru poate fi atins pentru treapta inferioara (DDR4 3600) cu putin efort.

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

7 comentarii la: GIGABYTE AB350N-Gaming WiFI – mini ITX pentru Ryzen

  1. Mihai a scris pe:

    Mi-a placut prezentarea, placa este intersanta, dar…
    Chiar imi faceam probleme daca un model miniITX are leduri. Inginerii Gigabyte s-au descurcat si de data asta: nu conteaza dotarile, conteaza ca are leduri, iar cu noile versiuni de utilitare placa se poate atarna in pomul de Craciun sincronizand culorile ledurilor cu ritmul colindelor. Sa nu sperie daca se mai aprinde un led albastru in afara ritmului, placa va anunta ca ati primit un mesaj pe FB.
    Am incheiat sarcasmul. Exista modele de placi de baza fara leduri pentru Ryzen?

  2. Doru a scris pe:

    Ce kit de memorii s-a folosit in test? Daca ai scris si imi scapa mie , imi cer scuze. Multumesc!

  3. Monstru Post author a scris pe:

    GSkill Trident Z DDR4 3866 CL18 16GB

  4. Robert a scris pe:

    Salut

    Tocmai am facut comanda la placa asta.
    Ai cumva niste kit-uri de memorie mai mainstream precum Corsair CMK16GX4M2B3200C16 sa vezi daca e usor sa obtii 3200mhz?
    Inca nu am decis ce sa daca sa merg cu asta sau sa ma asigur cu un B-Die.
    Dar daca de exemplu Xflare AMD edition poate sa ajunga 3600mhz stabil cum au ajuns kitul tau extrem, nu asi mai sta pe ganduri.

    Apreciez mult orice sfat.

  5. Monstru Post author a scris pe:

    Din experienta mea B-Die-urile ofera rezultate sigure pe Ryzen. Restul IC-urilor nu

  6. Robert a scris pe:

    Salut din nou.

    Un englezoi de la OC3D a pus placa la testari si a descoperit ca VRM-urile se incalzesc mult prea mult, mai ales daca mergi cu r7.
    Sunt predispus sa anulez pre-orderul.

    Ai si tu rezultate/pareri asemanatoare?

  7. Monstru Post author a scris pe:

    VRM-ul mi s-a parut ok. Chipset-ul se incinge cam tare pentru gustul meu. Dar daca ai carcasa bine ventilata ar trebui sa fie ok

Lasa-ne un comentariu: