Gigabyte P55A-UD6: SATA 6Gb/s si USB 3.0 pentru mase

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 30 November, 2009.

ASUS si Gigabyte sunt primii producatori care au oferit suport pentru standardul SATA 3 si USB 3.0 pe placile lor, dar implementarile lor sunt total diferite. Prima placa anuntata a fost ASUS P7P55D Premium care folosea un bridge PLX PEX8613 conectat la chipul Intel P55.  Acesta convertea cei 4x PCI-Express Gen 1.1 care ii furniza southbridge-ul in 2x PCI-Express Gen 2.0 impartiti apoi in mod egal intre controllerul Marvel 9123 pentru SATA 3 si NEC uPD720200 pentru standardul USB 3.0.

asus p7

Astfel fiecare controller poate transfera date cu o viteza maxima de 500MB/s ceea ce este mai mult decat suficient pentru primele implementari ale acestor tehnologii. Aceasta implementare pare sa rezolve elegant problema dar are dezavantajul de a fi destul de costisitoare din cauza costului aditional adus de bridge-ul PLX, dar este o solutie permanenta in care celelalte dotari ale placii nu sunt afectate (de exemplu capabilitatea multi-card).

Dar…  HDD-ul se conecteaza la chipul Marvell care se conecteaza la chipul PLX care la randul lui se conecteaza la SB-ul Intel P55 care in final se conecteaza prin bus-ul DMI la procesor. Dupa cum se poate observa lantul de interconectare este lung si fiecare pas suplimentar induce o latenta in transmiterea informatiei.

Pe de cealalta parte, Gigabyte s-a gandit: “Ne trebuie 2 linii PCI-Express Gen 2.0, unde putem gasi asa ceva? A, pai gasim chiar 16 linii in procesor… de ce sa nu le folosim pe acestea?”. Trebuie sa recunosc ca este o solutie inteligenta din mai multe motive. In primul rand controller-ul (NEC sau Marvell) este conectat direct la procesor ceea ce inseamna o latenta extrem de redusa, traseul informatiei fiind mult diminuat. Solutia nu numai ca este rapida, din punct de vedere al vitezei dar este si mai ieftina decat implementarea ASUS (nu mai este necesar bridge-ul PLX). Ei bine lucrurile bune se termina aici pentru ca nu totul putea sa fie perfect la aceasta implementare altfel si ASUS ar fi adoptat aceasta solutie.

Linia de 16x integrata in procesor are doar 2 stari: 16x sau 2 x 8x, adica nu putem sa luam cat avem nevoie (2x mai exact) si sa lasam restul pentru subsistemul grafic. Printr-o deductie logica, atunci cand conectam controller-ul direct la procesor, placa video va lucra in mod automat 8x PCI-Express 2.0. Asta nu ar fi o problema foarte mare pentru ca la placile video uzuale nu se vor simti diferente mai mari de 5-6%, dar automat este dezactivat si suportul pentru configuratii multi-card. Asadar adio SLI si CrossFire daca vrem SATA 3 sau USB 3.0…

Pentru configurare, in BIOS avem optiunea Turbo SATA3/USB3.0 care poate fi setata astfel: Auto, Turbo SATA3, Turbo USB3.0 sau Disabled. In modul Auto placa de baza detecteaza daca este prezent in sistem vreun HDD SATA 3 conectat la unul din porturile controlate de controller-ul Marvell (porturile albe) si seteaza automat modul Turbo SATA3, placa video trecand automat in mod 8x iar controller-ul NEC find conectat la SB-ul Intel P55 (rata de transfer maxima 250MB/s).

In schimb, daca este detectata o solutie multi-card (SLI sau CrossFire) atunci automat placile video vor fi configurate in mod 2 x 8x, iar ambele controllere (SATA 3 si USB 3.0) vor fi conectate la SB, deci vor avea rata de transfer maxima limitata la 250MB/s.

Trebuie facuta observatia ca controllerele SATA 3 si USB 3.0 nu pot fi conectate simultan la CPU, ci doar cate unul. Asta inseamna ca nu pot functiona amandoua la capacitate maxima (500MB/s) in acelasi timp. Este cu siguranta un dezavantaj dar transferul prin USB 3.0 nu va fi atat de tare afectat pentru ca totusi 250MB/s este mult mai bine decat ~35MB/s cat avem in momentul actual folosind standardul USB 2.0 (si oricum va mai dura pana vom avea dispozitive flash externe care sa functioneze la asemenea rate de transfer).

Asadar, pentru un sistem cu o solutie multi-card prezenta si daca doriti conectarea unul HDD folosind standardul SATA 3 solutia de la Gigabyte nu este o alegere prea fericita. Pentru utilizatorii unei singure placii video nu ar trebui sa fie probleme daca aleg solutia celor de la Gigabyte.

Comentarii

8 comentarii la: Gigabyte P55A-UD6: SATA 6Gb/s si USB 3.0 pentru mase

  1. Sata3, USB 3.0, procesoare cu 6 nuclee (sau mai multe) super rapide, software optimizat pentru multi-thread, medii de stocare flash. Asta e viitorul.

  2. Rata de transfer maxima a standardului SATA 2 este de 384MB/s.sincer mi se pare putin la cum o folosesc eu>/SI FAZA CU 6gB/S HAI SA FIM SERIOSI MAI ASTEPTAM CEL PUTIN 2 -3 ANI PANA SA APARE SI PE PIATA:)

  3. Chiar daca ar aparea pe piata in 2-3 ani, va puteti imagina unde am fi peste 15 ani? 100gb/s? Se avanseaza prea rapid si cred ca la un moment dat o sa avem mari probleme.

  4. coreduo a scris pe:

    Ce probleme ? Or sa se constipe firele ? Cu cat mai rpd cu atat mai bine .Personal, cred ca singura problema care deranjeaza este cea a consumului de curent care este (inca) imens ,am vazut sisteme de test ptr noi sisteme desktop cu sursa de 1250 W…..maine poimane apar magazine cu echipamente de protectia muncii ptr instalatii IT……..

  5. Nicu Straton - SeVeN a scris pe:

    trebuie neaparat sa am placa asta 😀 doar este UD-SEVEN :))) care ar merge bine cu un i-SEVEN 8 SEVEN 0 bineinteles 😀

  6. “As fi totusi curios sa testez diferenta de performanta (daca exista) intre solutiile 3rd party (NEC si Marvell) si o solutie nativa (Intel, AMD, NVIDIA). Dar de asta ne vom ocupa atunci cand isi vor face aparitia pe piata.”. As vrea sa ii fac cunoscut autorului ca AMD a lansat foarte recent nishte cipseturi cu aceste dotari. Ati putea sa testati si sa vedem putin diferenta dintre Intel cu aceste dotari “emulate” si AMD cu suport nativ. Sunt chiar foaaarte curios!
    Respectele mele ptr review! 😉

  7. iulli a scris pe:

    Ar fi foarte interesant de vazut cum se comporta un hard extern clasic, USB 2.0, legat la o placa de baza cu USB 3.0. S-ar simti ceva imbunatatiri ale vitezei de transfer?

  8. Matose Post author a scris pe:

    Nu se va simti nimic pentru ca va lucra tot in mod USB 2.0 🙂

Lasa-ne un comentariu: