Prezentare – Aorus Z270X-Gaming 9, Aorus Z270X-Gaming 7 & Aorus Z270X-Gaming 5

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 3 January, 2017.

Concluzii

 
Noile procesoare sunt intotdeuna binevenite, atata timp cat producatorii nu umbla la pret (rusinica Broadwell-E) si un minim de imbunatatiri poate fi observat cu usurinta (frecvente mai mari pentru tensiuni mai mici, potential mai mare de overclocking pe aer, etc). Cu toate acestea, de multe ori placile de baza sunt cele pentru care ne schimbam platforma. Stiu, nu suna spectaculos, dar diferenta de la Skylake la Kaby Lake sau de la Ivy Bridge la Haswell nu reprezinta un imbold atat de mare de a schimba platforma ca si un conector Thunderbolt acolo unde inainte nu exista nici unul, o solutie audio de calitate sau o solutie de retea capabila.

Nu ma credeti? Am trecut de la Sandy Bridge la Ivy Bridge pentru ca aveam o unitate de stocare Thunderbolt si nu aveam la ce sa o conectez. Am trecut de la Ivy Bridge la Skylake pentru ca am vrut sa observ diferenta dintre casti sau boxe si pe sistemul de daily-use, nu doar pe platforma de teste, iar diferenta intre ALC 1150 si ALC 898 se simte chiar si pentru cei mai surzi… Si nici nu vreau sa imi aduc aminte cat de mult urasc notebook-urile care nu sunt dotate cu o conexiune Wireless-AC… Da, nu pare mare lucru, dar diferenta intre a descarca cei 50GB ai lui GTA V cu 6MB/s si 24MB/s in confortul sufrageriei este colosala…

Prin urmare, s-ar putea ca de aceasta data sa intalnim situatii ciudate, in care posesorii de 6600K sau 6700K sa isi pastreze procesorul dar sa isi schimbe placa de baza. Si este destul de logic daca stam sa ne gandim. Clock/clock, Kaby Lake nu aduce nimic in plus fata de Skylake, cu exceptia unui voltaj mai mic. Iar pasionatii care au un procesor din seria K pot obtine aceeasi performanta pe Skylake schimband multiplicatorul, in conditiile in care oricum nu isi bate nimeni capul cu consumul. Pai de ce mai avem surse Titanium sau Platinum in PC, sau solutii de racire care costa cat o placa de baza mainstream?

Pe de alta parte, noile placi de baza aduc destul de multe dotari in plus. Pentru modderi, iluminarea RGB a placii de baza si posibilitatea de a conecta benzile RGB direct la placa de baza reprezinta o mana cereasca. Pentru cei care isi doresc o calitate audio mai buna dar nu vor sa investeasca intr-o solutie externa, pana si accesibilul Gaming 5 este dotat acum cu un controller modern, ALC 1220 si condensatori Nichicon. Pentru pasionatii de MHz, pot sa spun cu mana pe inima ca acesl XMP 4000 mentionat pe cutia placii de baza nu este o poveste de genul “maxim, in conditiile in care, daca este luna plina”.

Nu… am testat 3 placi de baza GIGABYTE cu 3 kit-uri de memorie diferite si pot spune ca lucrul cu memoria este pur si simplu la un alt nivel, indiferent daca discutam despre XMP sau setari manuale. DDR4 4000 CL18 a fost o gluma in orice situatie, in conditiile in care putine placi de baza Z170 suporta asa ceva. Si ma refer la daily-use, nu la overclocking extrem…

Drept urmare, am fost placut impresionat de noul line-up Aorus din portofoliul GIGABYTE, unitar atat prin design cat si prin functionalitate. Cei care isi doresc cel mai exclusivist PC se vor orienta cu siguranta catre Gaming 9, in timp ce pentru marea majoritate a entuziastilor, Gaming 7 este mai mult decat suficient. Pe de alta parte, existenta unui Gaming 5 ceva mai accesibil, dar in continuare ticsit de dotari, liberalizeaza gama high-end, aceasta fiind acum accesibila unui numar mai mare de pasionati. Si daca in ultimii ani am fost cu adevarat impresionat doar de anumite modele, cum ar fi X58A-OC sau Z97-SOC Force, de aceasta data pot spune “Good job GIGABYTE!” pentru o serie intreaga de produse.

 
outro

Comentarii

Niciun comentariu la: Prezentare – Aorus Z270X-Gaming 9, Aorus Z270X-Gaming 7 & Aorus Z270X-Gaming 5

Lasa-ne un comentariu: