Asus GeForce GTX770 DirectCU II OC – studiu de overclocking

Scris de: , in categoria: Placi video, in 30 May, 2013.

P1320910

 

 

In general, nu imi place sa laud prea mult producatorii si de fiecare data incerc sa caut “nod in papura”, pentru ca in mintea mea, in foarte multe cazuri, o critica ajuta mai mult decat o lauda. Desigur, critica trebuie sa fie bazata pe ceva demonstrat cat mai bine, pentru ca de multe ori am gresit, afirmatiile initiale fiindu-mi contrazise de ce am gasit in experimentele practice.

In articolele mele primeaza aspectele care conteaza pentru entuziasti, cu atat mai mult intr-un articol dedicat overclockingului, dar am atins de fiecare data cate putin si aspectele care sunt interesante pentru utilizatorul obisnuit. In plus, daca o placa grafica trece cu brio testele de tortura la care este supusa in articolele mele, cu siguranta va putea constitui o alegere buna si pentru un utilizator obisnuit. Atentie, la categoria utilizator obisnuit nu intra si adeptii racirii silentioase, care pot fi la fel de pretentiosi ca si un overclocker, in privinta aspectelor care ii intereseaza.

Am facut aceasta mica “pledoarie” pentru ca la seria DirectCu II de la Asus, cu toate exigentele mele, a trebuit sa ma straduiesc din greu pentru a gasi nodul din papura. Cum nimic nu este perfect, in cele mai multe articole l-am gasit, dar a fost legat de racirea stoc (nu sunt un mare fan al coolerelor HDT, desi in unele cazuri pot functiona bine), iar racirea stoc niciodata nu va constitui ceva cu o foarte mare importanta in articolele mele de overclocking.

Pentru o reusita in overclocking, este nevoie de foarte multi factori, care impreuna sa duca la acel rezultat care sa ma multumeasca. Prima conditie este sa ai hardware bun, pentru ca fara el oricat de experimentat si priceput ai fi, sau oricat de bune ar fi conditiile de test, nu poti obtine ceva impresionant. Hardware bun, daca vorbim despre placi video, este un lucru foarte greu de obtinut, cateodata fiind nevoie de foarte multe exemplare pentru a nimeri ceva exceptional. Este ca un fel de chinta royala la poker, ceva ce vine foarte rar. Ai nevoie de memorii de calitate, un GPU foarte bun care sa scaleze bine cu temperatura si cu voltajul, un PCB corect proiectat, si nu in ultimul rand VRM-uri solide si calibrate foarte precis.

Fiind un impatimit al placilor video si trecandu-mi prin mana sute de exemplare pe care le-am modat si overclockat, va pot spune ca in foarte multe cazuri, dupa 4-5-6 bucati cumparate sau testate (din acelasi fel de placa video, cu PCB-uri diferite sau la fel), nu am avut nici macar ceva bun, nu mai vorbesc de ceva grozav. Overclocking-ul, la fel ca si bodybuilding-ul, este un sport pentru cei nebuni, dispusi sa sacrifice destul de multe pentru a obtine rezultate notabile.

Deja am cam deraiat de la subiect, si trebuie sa revenim la obiectul articolului nostru, Asus GeForce GTX770 DCII OC. Fiind seria mea preferata de placi video, cand aud numele DCII, am un sentiment de siguranta, ca nu voi vedea VRM-uri arse sau alte probleme de constructie, cum ar fi OVP-ul sau OCP-ul.

La ultimele cateva placi DCII, din serii diferite, nu m-am lovit de asa ceva, fiind aproape imposibil sa treci de aceste protectii daca nu ai datasheet-ul controlerului PWM. Este nevoie de VRM extern, asa cum ati vazut in articolul de OC la GTX 680/referinta, si daca fac aceste schimbari, rezultatele obtinute nu mai pot fi atribuite constructiei originale.

Primul lucru pe care l-am verificat, dupa design, a fost ASIC-ul, pentru ca desi nu poate fi considerat ca ceva ce garanteaza reusita in OC, acest procent, in toate cazurile studiate de mine si in conditiile mele de test, daca a fost peste 80%, “mi-a adus” rezultate bune.

770 asic

Nu am fost prea multumit sa vad cei 76%, dar nu e ceva foarte rau. Oricum, sperantele mele in obtinerea unui rezultat bun s-au dus odata cu el, tinand cont si de faptul ca nu mai am ambient de 2 grade sau apa foarte rece, asa cum am avut la ultimul contact cu o placa din seria DCII, al carei ASIC era de 83%.

Este vorba de Asus GTX680 DCII, cu care am obtinut 1633mhz in 3DMark 2011, folosind o racire pe apa.

1633_11

P1310143

 

Comentarii

12 comentarii la: Asus GeForce GTX770 DirectCU II OC – studiu de overclocking

  1. claudiu a scris pe:

    la ce pret o sa fie disponibila placa asta? comparabil cu varianta de la gigabyte windforce pe care am vazut-o pe la 1800 de lei?

  2. Monstru a scris pe:

    ~2050 RON

  3. theBrain a scris pe:

    Parlitii aia de la guru3d nu au reusit sa treaca de 1300 la gpu =))

  4. rage fuury a scris pe:

    @theBrain: Pai se compara Hilbert cu Ramiro?!Hilbert is soft, Ramiro is tough 🙂

  5. Negaterium a scris pe:

    Nice review.

  6. ghiţă a scris pe:

    da’ cu ce te-a nemulţumit plalforma X79 Ramiro? S-au ce anume la ea? Procesorul s-au placa de bază? Apropo dacă te deranjează răcirea la seria Asus DCII TOP de ce nu “treci ” la Zotac…Gigabyte SOC…MSI..

  7. poparamiro Post author a scris pe:

    Nu poti sa compari cu guru3d, ei au folosit alte conditii, placa nu era modata…etc

  8. poparamiro Post author a scris pe:

    @ Ghita – am ceva probleme cu platforma x79, placa e baza e trecuta prin multe si nu mai functioneaza perfect.

    La racire se poate mai bine, ca intotdeauna. Eu oricum folosesc alta racire pentru OC, iar dintre Lightning, Matrix, Hawk, SOC sau alte placi destinate OC-ului, am explicat in mare de ce prefer DC2.

  9. Cristi S. a scris pe:

    am mai facut eu un overclocking prost si s-a dus vechea placa video. de atunci folosesc doar setarile normale.

  10. grigoras49 a scris pe:

    in legatura cu ASIC-ul ai dreptate minimul ar trebui de 80%,eu am un hd 7850 cu un asic de 89,1% se pare ca sant norocos?
    care este cel mai mare asic vazut de tine?
    -coolerul ca de obicei(jalnic)
    -acesta placa este sigilata?vad un surub de la cooler cu capul alb?

  11. poparamiro Post author a scris pe:

    Cred ca in jur de 87%, dar calitatea ASIC-ului trebuie probata practic pentru a putea trage cateva concluzii.

    Coolerul nu e jalnic, dar intotdeauna se poate mai bine.

    Da, unul din suruburi este “sigilat”

  12. grigoras49 a scris pe:

    placa este un HD7850 Twin Frozr IV OC Power Edition 2GB cu un asic de 89.1
    testata in 3DMark 11 version 1.0.5 in modul performance la setrile urmatoare ;1200 mhz,voltaj 1,2W, mem 3500 mhz
    -stock 950 mhz = graphics score 6380
    -oc 1200 mhz = graphics score 7820
    o crestere de 23%
    alta teorie ar fi , cu cat asic-ul este mai mare,cu atat voltajul este mai mic la acelasi setari. Poate asa se explica faptul ca acelasi model de placa cu aceleasi setari vine cu voltaje diferite si variante de bios diferite.

Lasa-ne un comentariu: