ASUS Radeon HD 7970: Partea III – Overclocking

Scris de: , in categoria: Placi video, in 9 January, 2012.

ANALIZA VRM-ului si Voltmod

VRM-ul, sau mai bine spus VRM-urile, sunt construite cu componente de foarte buna calitate. Avem o faza pentru PLL, una pentru memorii si cinci pentru GPU. Inductorii sunt Cooper Bussman Coiltronics, tranzistorii sunt de tip CopperMOS pentru o mai buna eficienta termica iar capacitorii sunt cu electrolit solid sau tantal. Pe spatele PCB-ului se observaIC-urile driver ce fac parte tot din componenta VRM-ului; controlerul PWM este un CHiL 8228G ce ofera optiuni avansate de protectie si control.

Referitor la testul de stabilitate al VRM-ului cu multimetrul si care a starnit destule controverse, pot spune ca desi osciloscopul ofera informatii mult mai exacte si complexe, intr-o sesiune de bench multimetrul ne ofera informatii suficiente si rapide despre cum stau lucrurile. Mai mult, daca tensiunea variaza pe multimetru, acelasi lucru il vom observa si la osciloscop.

Intr-o sesiune de bench avem nevoie de informatii rapide pentru a putea remedia o eventuala problema si nu e timp de analize mai complexe, care sunt totusi binevenite intr-un articol despre VRM si care vor fi prezente intr-un articol viitor. De ce este foarte important ca intr-o sesiune de bench sa avem tot timpul o monitorizare a voltajelor ? Este foarte simplu, in practica avem parte de tot felul de GPU-uri, fiecare cu comportamentul lui specific: intalnim GPU-uri care scaleaza cu voltajul pana la o anumita valoare dupa care cresterea lui nu va mai avea influenta, avem GPU-uri care nu scaleaza aproape defel cu voltajul sau avem GPU-uri la care trebuie gasit sweet-spotul – orice voltaj mai mic sau mai mare fata de cel optim va aduce rezultate mai proaste sau chiar blocari. Aici intervine cea mai importanta calitate a unui VRM:  stabilitatea, care este mult mai importanta decat de supravoltarea sau subvoltarea ce se poate intalni in load, fata de tensiunea setata.

Stabilitatea este ceea ce urmarim la un VRM si este factorul de care depinde in cea mai mare masura reusita overclockingului. Bineinteles, el trebuie sa fie bine dimensionat (sau chiar supradimensionat) si sa ofere un curent suficient si curat; in practica sunt destul de putine VRM-urile care ofera o stabilitate foarte buna a voltajului, iar multimetrul ne poate oferi aceasta informatie. Am intalnit destule cazuri in care un VRM cu putine faze era mult mai bine proiectat si “reglat” decat unul cu foarte multe faze.

Aplicatiile, in principal benchmarkurile au fiecare zone in care solicitarea aplicata GPU-ului este maxima si in care riscul de crash este maxim. Ca sa dau doua exemple, in 3DMark 2001 Nature traversarea raului de la final aduce cele mai mari batai de cap, iar in 3DMark2003 Mother Nature aceeasi traversare de la final unde frame-urile cresc foarte mult ne va da cele mai multe probleme. Cand ducem frecventa GPU-ul apropape de limita stabilitatii,  in foarte multe cazuri chiar si o mica scadere a voltajului aplicat GPU-ului in “zona problema” aduce inevitabil un crash, si va pot spune ca sunt VRM-uri ale caror voltaje se prabusesc in acea zona, ruinand orice incercare de marire a frecventei peste o anumita limita.

Solutiile pentru a trece de aceste probleme si pentru a atinge frecvente mai mari sunt de mai multe feluri: putem crea profile in soft cu frecvente variabile si in timpul rularii sa scadem putin freventa in zonele probleme, sau putem mari putin voltajul (daca GPU-ul raspunde), ori putem interveni la nivel hardware pentru a regla LLC-ul. In practica intalnim cazuri in care un GPU va functiona optim intr-o aplicatie cu un voltaj, iar in alta aplicatie este posibil sa functioneze optim cu un voltaj mai mare sau unul mai mic, dar indiferent cu ar fi comportamentul GPU-ului, multimetrul este de foarte mare ajutor si trebuie sa fie nelipsit.

Sa ne intoarcem la VRM-ul lui HD7970, care ar putea parea putin subdimensionat la prima vedere. Testul practic mi-a infirmat acest lucru si va pot spune ca pe aer am facut teste si cu 1.5+V in load-uri destul de mari, pe parcursul a trei zile. Placa s-a comportat foarte bine, avem un VRM bun ce furnizeaza o tensiune stabila GPU-lui, asa cum puteti observa in filmul de mai jos:

VOLTMOD

Voltmodul consta in lipirea unui rezistor multitura de 50 ohm intre punctul marcat si masa (se mai pot gasi puncte alternative in zona marcata). Scaderea valorii rezistorului va avea ca efect marirea voltajului. Default, GPU-ul are 1.17 V raportati de soft, in realitatea avem 1147 mV in 3DMark 2003 Mother Nature si 1130 mV in Furmark.

Comentarii

16 comentarii la: ASUS Radeon HD 7970: Partea III – Overclocking

  1. Robert a scris pe:

    O placa reusita, dar care nu reflecta chiar “coltii” ATI AMD. Asa cum am citit si in partea a II-a aceasta placa are un minus(32 unitati ROP) pe langa multele lucruri bune. Ma bucura mult competita stransa dintre ATI si NVIDIA, si sper sa vedem preturi cat mai mici si performante cat mai bune. Felicitari!

  2. rage fuury a scris pe:

    felicitari pentru articol, excelent ca de obicei

  3. madalin a scris pe:

    Frumos articol. Frumoasa placa. Cum ai zis, se poate si mai mult. Dar sa nu uitam ca e o placa REFFERENCE. Abia astept sa testati un Lightning sau un DCII.. 😀

  4. Pe cind si o prezentare video detaliata a acestor placi video sau a altor componente?

    Salutari 🙂

  5. ady a scris pe:

    Asteptam kepler ,deoarece pretul la noua generatie AMD nu e prea grozav si cred ca aceasta placa hd7970 nu merita mai mult de 1700ron ,de altfel timpul ne va demonstra acest lucru.Ca la 2900xt cu 512biti.Deci desi pot spune ca am fost ani de zile fan Amd se pare ca nu mai tine faza si cred ca urmatoarea placa dupa 7 ani de ati va fi Nvidia clar.Ar fi culmea ca Nvidia 760 sa fie egala sau mai slaba cu 2-3 la suta fata de hd7970 si cu un pret de 1100-1200ron.EEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!Alta mancare de peste nu?

  6. ¿? a scris pe:

    And with the latest drivers? I think those are the beta 1, no?

  7. Ion a scris pe:

    [quote]Asteptam kepler ,deoarece pretul la noua generatie AMD nu e prea grozav si cred ca aceasta placa hd7970 nu merita mai mult de 1700ron ,de altfel timpul ne va demonstra acest lucru.Ca la 2900xt cu 512biti.[/quote]

    Chiar nu merge analogia intre 2900 XT si HD 7970. Poti face analogie pentru HD 2900 XT xu GTX 480 (d.p.d.v. al consumului ridicat) si intre FX 5900 si HD 2900XT (d.p.d.v. al performantei reduse fata de competitie). Insa HD 7970 nici nu consuma mai mult decat competitorul si nici nu este mai slab d.p.d.v. al performantei, din contra.

    As face o analogie cu 8800 Ultra si daca stau sa ma gandesc, nvidia cerea mai mult cand a lansat placa aceea decat cere AMD acum, in 2012, pentru HD 7970.

    Raspunsul nvidia va venii cu siguranta si intradevar ar trebui sa asteptam pana atunci ca sa luam o decizie privind upgrade-ul. Insa nu stim cand va lansa nvidia placile mid end si high end, se aude undeva prin vara sau toamna.

    Daca intradevar intarzie asa mult nvidia, un cumparator inteligent si care are o placa video buna in acest moment, ar astepta pana la inceputul lui 2013 cand AMD va lansa seria HD 8000….

  8. borza a scris pe:

    ” Din pacate ambientul nu a fost asa de scazut pe cum speram si a contribuit la nemultumirea mea din aceasta etapa. Inainte sa vad pe internet cum se comporta aceasta placa video cu racirea stoc as fi fost multumit cu 1300 MHz atinsi pe aer dar dupa, orice sub 1330 MHz este considerat de mine slab. Pentru a fi pe deplin multumit as fi avut nevoie de cel putin 1350 MHz. ”
    pentru urmatoarele teste ale lui ramiro propun sa fie detasat la Balea la hotelul de ghiata. http://balealac.ro/foto/vizualizare-foto/?tx_jmgallery_pi1%5BalbumUid%5D=3&tx_jmgallery_pi1%5BimageUid%5D=289&cHash=2c75eaf6c0

  9. Vice a scris pe:

    Bravo! pt. articol,dar ati putea strecura un “articolas” despre 7990 de care sunt interesat?!? eventual poate au in plan si verzii sa scoata ceva similar,chiar si prematur ceva informatii nu cred ca deranjeaza pe nimeni…

  10. Ion a scris pe:

    [quote]pentru urmatoarele teste ale lui ramiro propun sa fie detasat la Balea la hotelul de ghiata. [/quote]

    Ar fi epic….cu imagini sau un video cu tot

  11. Mi se pare mie sau acolo la poza cu voltmod, PCB-ul e scorojit ?

  12. poparamiro Post author a scris pe:

    Sunt urme de flux

  13. dudesss a scris pe:

    Am vazut de curand niste filmulete in care era testata calitatea imaginii la amd/nvidia. As dori o parere obiectiva( nu fan boy), si daca se poate, din partea cunoscatorilor, cu privire la imagine, culori, etc. Uitati-va la ecranul stang( NU ALU), in modul HQ. link: http://www.tweakpc.de/hardware/tests/grafikkarten/amd_radeon_hd_6870_hd_6850/s09.php

  14. marius22 a scris pe:

    Salut,O problema nu pot pune un post pe forum,mi-am facut cont si imi spune ceva ca nu am prevelegi,in fine imi cer scuze ca postez aici,dar am o intrebare care daca puteti sa-mi raspundeti urgent:ce placa video sa-mi cumpar dintre Placa video Asus GeForce GTS 450 DirectCU OC 1GB DDR5 128-bit
    si Placa video Sapphire Radeon HD6770 1GB DDR5 128-bit de pe “pcgarge” am un sistem amd,o sursa Sursa OCZ ModXStream Pro 600W,placa de baza Placa de baza ASRock N68-GS3 UCC, Memorie KingMax 4GB DDR3 1333MHz Dual Channel Kit,Procesor AMD Athlon II X3 450 3.20 GHz skt AM3 box rev. C3.as dori placa pt jocuri,cele doua placi de sus sunt pana 500lei,deci puteti sami recomandati si altceva pana suma spusa.mersi pt intelegere,si scuze de postarea pusa aici.astept raspuns.

  15. poparamiro Post author a scris pe:

    Nu este nici o problema ca ai postat aici. Din pacate eu nu pot sa iti dau un sfat prea bun despre placile video si comportamentul lor in jocuri, dar pe site vei gasi multe comparatii facute de colegii mei.

    Da un pm userului Micutzu si se va rezolva problema contului de pe forum, unde sunt sigur ca vei fi ajutat.

    http://forum.lab501.ro/member.php?u=2

  16. marius22 a scris pe:

    mersi poparamiro pentru ajutorul acordat.

Lasa-ne un comentariu: