Clash of the Titans VGA 2014 – ASUS Geforce GTX 780 Ti DirectCU II vs ASUS Radeon R9 290X DirectCU II

Scris de: , in categoria: Placi video, in 27 March, 2014.

 

Analiza VRM-ului

 

Asus R9 290X DC2

 

1

2

3

4

5

6

 

VRM-ul GPU-ului este compus din 6 faze de 60A (mosfeti Dr.Mos IOR 3550M), bobine “Super Alloy”, condensatori ceramici, polimerici si controlat de ASP 1300. Memoria beneficiaza de un VRM solid, alcatuit din doua faze, fiecare avand cate o bobina “Super Alloy”, 3 mosfeti cu impedanta redusa, iar filtrarea este asigurata de condensatori polimerici si ceramici.

VRM-ul PLL-ului este identic cu cel al memoriei, cu singura diferenta ca in loc de condensatori polimerici sunt folositi cei cu tantal.

Desi as fi preferat un design clasic cu 8 faze pentru GPU (cel consacrat DC2, care si-a demonstrat calitatile in timp), soliditatea lui este buna, rezistand fara probleme la solicitari extreme pe aer/apa, singura parte mai putin buna fiind legata de stabilitate si loadline calibration, care nu mai sunt la nivelul generatiilor anterioare DC2, si din pacate departe de perfectiune, asa cum puteti vedea in cele ce urmeaza:

 

VRM TEST (loadline + stabilitate)

 

 

Avem o diferenta de ~ 20mv intre idle si load si o variatie tot de ~ 20mv in load.

 

Asus GTX 780 Ti DC2

 

P1350804

P1350807

P1350810

 

Am fost multumit sa vad vechiul design DC2 pe aceasta placa, adica 8 faze pentru GPU si doua faze pentru memorie. Fiecare din faze este construita cu trei mosfeti cu impedanta redusa, o bobina “Super Alloy”, condensatori ceramici si polimerici, controlate de PWM-uri re-marcate. GPU-ul mai beneficiaza si de filtare cu condensatori poscap, plasati pe spatele PCB-ului.

Testul de stabilitate si loadline ne dezvaluie o situatie mai proasta decat la 290X, mai exact o diferenta de 34mv intre idle si load si o variatie de 21mv in load.

 

VRM TEST (loadline + stabilitate)

 

 

Se poate mult mai bine decat asa, si va las sa urmariti testul de stabilitate in cazul lui 7970 DC2, pentru a vedea ce inseamna stabilitate la nivel de milivolt.

 

HD 7970 DC2 VRM TEST

 

 

O variatie prea mare a voltajului in load cu siguranta afecteaza stabilitatea, de aceea nu sunt multumit defel de aceste deficiente ale noii serii, fiind foarte clar ca avem un regres, dar care cu putin interes ar putea fi remediat.

 

VOLTMOD

 

mod 780

P1350740

P1350743

 

Comentarii

6 comentarii la: Clash of the Titans VGA 2014 – ASUS Geforce GTX 780 Ti DirectCU II vs ASUS Radeon R9 290X DirectCU II

  1. rage fuury a scris pe:

    Multumim pentru articol… daca placile au rezistat cateva zile in posesia ta, cred ca posesorii unor astfel de monstri pot dormi linistiti :un plus 0.2V absolut necesar pentru un overclocking decent nu o sa le topesasca mosfetii; Eu sunt uimit de cat de blindata e o astfel de placa fata de un GTX Titan de referinta, pare a fi vorba de o diferenta de categorie….

  2. Mihai a scris pe:

    Eu sunt posesor de Asus GTX 780 Ti DC2 si ma declar foarte multumit nu de potentialul placii pentru OC, ci de faptul ca solutia de racire de la Asus chiar este una foarte eficienta. Am modificat bios-ul placii astfel incat sa dezactivez boost-ul, si sa raman pe un clock stabil apropiat de default undeva la 863 MHz si cu o tensiune de alimentare fixa de 950mV. Obtin lejer 60fps in toate jocurile cu dx11 pe ultra settings gen metro ll, nfs rivals, crysis 3.
    De remarcat este faptul ca temp gpu nu trece de 50 grade, iar temp vrm nu trece de 70 grade. Am preferat sa micsorez clock-ul pentru ca monitorul nu poate mai mult de 60Hz, si atunci chiar nu vad rostul de 60fps+ pe care le poate genera gtx 780 ti.

  3. poparamiro Post author a scris pe:

    @ rage

    Ms si eu, intr-adevar placile sunt foarte solide, iar racirea mi-a placut ca aspect. Performanta coolerului este buna, dar se poate si mai bine, ca intotdeauna.

    @ Mihai

    Foarte bine executat domnule, spor la gaming

  4. P Mircea a scris pe:

    Iti multumesc pentru articol,e unul foarte detaliat.

  5. SOLO a scris pe:

    Felicitari pentru articol!
    Eu cred ca orice racire stoc pusa pe o placa video paleste pe langa Windforce 3X v2 de la Gigabyte. Ar fi interesant un articol cu placi video puternice racite stoc de la toti producatorii. Pun pariu ca Windforce 3X le va da rusine si lui DCUII si lui TwinFrozr,iar pe ACX-ul lui EVGA il va umili pur si simplu!
    Gigabyte are cele mai bune raciri pe placile video de vreo 3 ani incoace.

  6. KALEL a scris pe:

    chiar ati ramas fara culori ?
    ambele bar-uri verzi ?!?!? really ?!?!?!

Lasa-ne un comentariu: