Far Cry 2: tri-SLI versus CrossfireX

Scris de: , in categoria: Placi video, in 10 November, 2008.

Cu ocazia aparitiei chipset-ului X58 si a noilor procesoare Core i7, avem pentru prima data ocazia sa testam intr-un mediu potrivit cele doua solutii grafice ce se bat pentru pozitia de lider al performantei in domeniul placilor grafice. Vorbim bineinteles de ce au mai bun de oferit AMD si Nvidia, puse fata in fata in cel mai recent joc DX10.1, Far Cry 2 al lui Ubisoft.

In coltul rosu stau cele doua ATI Radeon HD4870X2, totalizand nu mai putin de 1600 de procesoare streaming impartite in 4 nuclee RV770. Coltul verde e ocupat de trei placi video GeForce GTX 280, nucleul GT200 in jurul caruia e construita fiecare avand 1.4 miliarde de tranzistori si fiind cel mai puternic GPU existent in acest moment pe piata. Cele mai importante caracteristici ale competitorilor le puteti vedea in tabelul de mai jos, tineti cont ca vom folosi trei GeForce GTX 280 si doua Radeon HD4870 X2.

Cu specificatii asa de impresionante, a trebuit sa ma asigur ca le voi oferi cele mai bune conditii. Din articolele anterioare ati vazut ce poate noua gama de procesoare de la Intel, asa ca un Core i7 overclockat e exact ce trebuie pentru a fi siguri ca totul va rula la capacitate maxima. Intr-o insiruire impersonala, platforma de test ar arata cam asa:

– Intel Core i7 Extreme 965 @ 4.05Ghz;
– GIGABYTE GA-EX58-UD5;
– 2x GIGABYTE Radeon HD4870 X2 / 3x GIGABYTE GeForce GTX 280 (PhysX dezactivat);
– 3x1GB Mushkin 996624 @ 800Mhz 8-8-8;
– Cooler Master Real Power Pro 1250W;
– Noctua NH-U12P;
– Windows Vista Ultimate SP1 64-bit;
– Catalyst 8.10 + hotfix / Forceware 180.42.

Componenta care sta in umbra de obicei si totusi are un rol dintre cele mai importante, merita azi o mentiune. Despre sursa de alimentare vorbesc, dupa specificatiile producatorilor sistemul ar trebui sa consume in jur 700W in sarcina maxima 3D cu 4870 X2-urile si pe la 900W cu GTX 280-urile, si totusi ventilatorul controlat termic se misca mai incet decat o chelnerita sictirita. Temperatura carcasei sursei era putin peste cea a mediului ambiant, iar tensiunea de iesire suspect de stabila. Onorabila prestanta, mai ales ca inainte sa asamblez sistemul puteam sa fac pariu ca nu are destui conectori de alimentare PCI-e pentru tri-SLI si m-a pus intr-o situatie jenanta: ii mai si ramaneau in plus.

Dar suficient despre hardware. Benchmark-ul folosit e Far Cry 2 si e probabil cel mai important titlu al acestui sfarsit de an, sau cel putin Nvidia ii acorda multa importanta. Au sincronizat cu el lansarea unui nou driver ce aduce un spor semnificativ de performanta, au implementat functionalitatea DX10.1 pe GPU-urile DX10 si i-au determinat pe AMD sa lanseze un hotfix ce corecteaza performanta grafica in Far Cry 2. AMD pe de alta parte pare ca au totul sub control, hardware-ul lor suporta DX10.1 nativ si au lucrat destul de strans la dezvoltarea jocului. Nici ca se putea benchmark mai bun.

Prima rezolutie in care am ales sa testez e 1680×1050; setarile pentru performanta au fost aici “High”, la fel ca si cele pentru calitate. Pentru cine nu e familiar cu setarile disponibile, aveti mai jos un screenshot cu utilitarul pentru benchmark inclus in Far Cry 2.

Am ales sa testez si la doua nivele de antialiasing, 4X si 8X. DX10.1 are ca avantaj fata de DX10 obtinerea de antialias 4X “gratis”, prin citirea direct din multi-sample read buffer; pentru a obtine acelasi efect Nvidia isi foloseste propriul mediu de programare NVAPI ca sa acceseze partile necesare din GPU, iar dupa declaratiile lor impactul asupra performantei ar trebui sa fie neglijabil.

Dupa cum vedeti diferentele sunt mari in favoarea Nvidia, mai ales la 4X unde vedem cu 50% mai multe frame-uri si unde ma asteptam ca cele 4 GPU-uri HD4870 sa dea tot ce pot.

Marind insa rezolutia la 1920×1200 precum si nivelul calitatii la very high/very high, diferentele intre cele doua configuratii se mai strang putin.

Nu insa suficient, solutia Nvidia are un avantaj consistent si slabe sanse sa fie prinsa din urma.

2048×1536 e rezolutia maxima la care voi testa azi, cu setarile pe very high / ultra high. Din pacate cu niciuna din configuratii benchmark-ul nu a rulat pana la capat in cazul setarii antialiasingului la 8X , probabil versiunea timpurie a jocului e de vina si problema va fi reparata cu un viitor patch. Si ca sa fim realisti, intre 4X si 8X la rezolutia asta diferentele vizibile cu ochiul liber sunt aproape zero.

Dar pana sa trecem la concluzii, as vrea sa arunc in discutie si un benchmark separat. Far Cry 2 e OK, insa un al 2-lea punct de vedere nu strica niciodata; si ce alt punct de vedere ar fi mai bun decat un benchmark de referinta, cum este 3DMark Vantage ?

Desi graficul e facut special pentru a face mai vizibile diferentele, cifrele nu mint: intre 23300 si 25500 puncte e o oarecare distanta, in mare parte datorata noului driver 180.42.

Concluzie

Tot ce trebuie sa stii despre calculatoare ca sa iti dai seama cine e liderul de performanta din micul nostru test e sa dai click si scroll. Solutia tri-SLI domina autoritar, iar daca mai luam in considerare si suportul CUDA si accelerarea PhysX atunci eticheta e clara. In afara de asta, temperaturile la care lucreaza HD4870 X2 ma cam nelinistesc iar ventilatoarele pot atinge 5000rpm si in consecinta au un motor cu un “rontait” inevitabil chiar si la turatie foarte mica. 280-urile sunt mai prietenoase din punctul asta de vedere, chiar poti sa pui mana pe ele fara sa te frigi de exemplu si nici nu iti fac vecinii sa bata in teava de la calorifer la ora 2 dimineata.

Dar, e o mica problema: trei placi video GTX 280 costa sensibil mai mult decat cele doua HD4870 X2. Fara indoiala, diferenta se justifica imediat prin prisma graficelor de mai sus, dar m-ar putea pune pe ganduri daca ar fi vorba de o achizitie. In afara de asta, consumul de putere e cu mai bine de 15% mai mare in cazul placilor Nvidia, ceea ce insemana si o sursa de alimentare mai scumpa. Per total ambele solutii sunt competitive, doar ca in segmente usor diferite; daca vrei performanta maxima atunci solutia Nvidia e ce cauti, iar daca nu ti-o permiti cele doua HD4870 X2 s-ar putea sa iti faca pe plac.

Cine e totusi castigatorul de azi ? Far Cry 2. De ceva timp nu am mai vazut un joc care sa arate asa de bine si sa poata rula pe hardware-ul actual atat de usor chiar si la setari maxime de calitate. N-as putea spune prea multe despre gameplay insa din punct de vedere al graficii cei de la Ubisoft au venit cu un produs excelent: foloseste ultimele tehnologii, scaleaza bine si poate rula usor si pe hardware de 1-2 ani vechime. Si va veti putea bucura de el indiferent daca aveti o placa Nvidia sau una AMD/ATI in sistem.

Poti comenta acest articol si pe crazypc.ro >>

Comentarii

5 comentarii la: Far Cry 2: tri-SLI versus CrossfireX

  1. anonymous a scris pe:

    Da foarte frumoase teste..cum sa nu
    Si ce se intimpla apoi cu acele componente desigilate, folosite si overclock-ate in draci pt niste “teste frate” ?
    Le vindeti inapoi oamenilor de noi, nu?Ca doar la cele citeva sute de milioane cit au costat nu cred ca va permiteti sa le dati ca “refurbished”, asa cum ar fi normal, nu?
    Las ca prostanul de roman le ia de noi, ce mai conteaza ca au fost forjate pina la ultima suflare?

  2. Micutzu Post author a scris pe:

    Buna ziua !

    Componentele folosite pentru test sunt fie proprietatea noastra, fie sunt puse la dispozitie de producatori sau reprezentanti sub forma de “review samples”, ceea ce insemna ca sunt folosite exclusiv pentru testare. Multe din componentele de genul asta nici nu au valoare comericiala, avand marcaje specifice si neavand ambalaj si bundle.

  3. bib a scris pe:

    Chiar daca ar fi fost puse in vanzare dupa testarea pentru review , eu unul as cumpara bucuros stiind ca produsul respectiv este pretestat .De ce tot timpul trebuie sa fie unul care sa arunce cu pietre in balta cand altii…

  4. Super review! Este bine de stiut care este diferenta dintre “titani” inainte sa arunci cu banii; cat despre comentariile rautacioase si neconstructive sunt de aceeasi parere cu >bib<

  5. Bican Valeriu a scris pe:

    interesant…..voi testati 3 placi nVidia contra 2 placi Ati Radeon……..probabil o sa spuneti ca ati are 2 GPU, dar asta nu mai intereseaza pe mine atata timp cat totul e pe o placa….bravo, cum sa nu castige nvidia….uite io a gasit pe alte site-uri 1 placa Hd 4870×2 testata contra unei GTX 280 si e mai “buna nVidia”….iar Radeon-ul e dupa gtx 295….placile se testeaza 1 contra 1 nu 3 contra 2

    voiam sa spun ca e mai buna Ati….scuze de neatentie

Lasa-ne un comentariu: