Far Cry 5 – GPU & CPU scaling test

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 4 April, 2018.

Concluzii

 

 
Si uite asa am mai terminat un studiu de scalare, intr-unul dintre cele mai interesante titluri ale anului. Hei… un joc la trei ani, parca nu suna chiar atat de rau. Desigur, am fi putut publica articolul in urma cu o saptamana, cand au facut-o mai toate site-urile de profil din alte tari. Doar ca… vedeti voi… noi am insistat sa incercam mai multe procesoare. Iar celor de la Ubisoft se pare ca nu le prea place acest lucru. Desigur, daca schimbi placa video nu este nici o problema. Dar daca schimbi procesorul, seamana cu alta platforma. Si cum sa iti permiti sa utilizezi licenta ta originala pe mai multe platforme in aceeasi zi? Ce nebunie e asta?

Prin urmare, dupa 2 procesoare testate in 24 de ore, la al treilea primeam frumos eroarea de mai sus… ca deh… sa nu cumva sa fim baieti din aia cu peticul pe ochi, picior de lemn si papagal pe umar care exclama “Arrrr”… Asa ca, incet, dar sigur, am asteptat cuminti sa treaca limitele impuse de producator, ca sa putem testa 5 procesoare, plus Pinky. Ca doar de aia avem licenta de pre-release… ca sa asteptam. Si nu, stati linistiti, am incercat… nu merge in offline mode, desi producatorul parca a promis asta. In fine…

Am trecut peste micile tactici specifice Ubisoft si nu le-am lasat sa ne afecteze prea mult si am reusit sa ducem la capat testul nostru de scalare. Iar rezultatele sunt imbucuratoare, Far Cry 5 fiind mai bine optimizat decat inaintasul sau, Far Cry Primal. Astfel, chiar daca discutam despre setari Ultra (fara anti-aliasing), in functie de rezolutie veti putea sa va jucati chiar si pe GTX 1050 Ti sau GTX 1060. Desigur, ar fi recomandat sa utilizati un GTX 1070, pentru o experienta optima de joc, respectiv un GTX 1080Ti in UHD.

La capitolul procesor lucrurile stau si mai bine. Astfel, chiar si un procesor accesibil, cum ar fi Intel Core i3 8100, face fata fara prea mari probleme, atata timp cat utilizati o placa video suficient de puternica. Singurul aspect de care trebuie sa tineti cont este cantitatea de memorie RAM – ar fi recomandat sa utilizati 16GB de RAM daca doriti o experienta fluida cu setari Ultra.

Per total, Far Cry 5 este un joc care arata bine si se misca bine, motiv pentru care cel mai probabil il vom introduce in suita noastra de teste dedicate placilor video. Daca sunteti interesati sa aflati mai multe detalii despre gameplay, aruncati un ochi pe Nivelul2 peste cateva zile, din cate stiu colegii lucreaza la un review dedicat. Pana atunci, speram ca v-a fost util studiul nostru de scalare si nu uitati ca puteti primi jocul gratuit de la GIGABYTE sau Sasmung, in cazul anumitor produse.

 

Comentarii

9 comentarii la: Far Cry 5 – GPU & CPU scaling test

  1. Paul a scris pe:

    Culmea, in segmentul entuziast gaming 4k cu procesoare si solutii de racire scumpe, procesorul nu prea conteaza sau deloc, i3 8100 fiind la egalitate cu i7 in privinta frameurilor.

  2. Dacus a scris pe:

    Felicitări. Mi-a plăcut review-ul, chiar dacă nu mă interesează în mod special acest joc.
    Interesant și foarte relevant review-ul din toate punctele de vedere. Avem acum negru pe alb, după un singur review, concluzia la care am ajuns după analiza a multe teste comparative în decursul timpului.
    Pentru gaming (de calitate), la momentul actual, ai nevoie de:
    1. O placă video puternică (de la GTX 1070 în sus).
    2. 16 MB RAM
    3. Un procesor Intel (sorry AMD). Se pare că un i3 (!!!) serie 8 e de ajuns pentru acest joc.
    Și cam asta e ordinea.

    Interesant este că tocmai la rezoluții mari, unde se presupune că ai nevoie de putere de calcul, diferența între procesare este mai mică și devine chiar insignifiantă.
    Ironia este că după foarte mulți ani o “bestie” de computer nu mai are nevoie de OC la procesor ca să ruleze decent un joc.
    În condițiile astea, cine are nevoie de plăci de bază de peste 1000 RON (marketate pentru gaming), cine are nevoie de răcire cu apă pentru procesor (că de, ai nevoie de OC)?
    Când vorbești de gamingul actual îți apare instantaneu în minte o “bestie” cu leduri și circuit cu apă cu 3-4 ventilatoare pe radiator, cu o placă de bază dintr-o serie cu nume pompoase ROG, Aorus, God Like, care de care mai colorată, mai gravată, mai imprimată cu logo-uri. Iar procesoarele musai trebuie să aibă X-uri și K-uri în denumire și, bineînțeles, sistemul trebuie să fie împerecheat cu un monitor de la 27″ în sus.
    Apoi mă uit la pagina 5 și văd I7 8700K @ 4.7 GHz (testul chiar a rulat la frecvența asta?) – 88 fps și i3 8100 – 88 fps la rezoluția 2560×1400. Iar al rezoluția de 3840×2160 avem la fel egalitate – 47 fps.

    Da, există jocuri care folosesc mai mult procesorul și atunci există diferențe sesizabile, dar în jocurile care utilizează o grafică avansată și complexă, placa grafică face diferența.

    N-aveți idee cât mă zgândăre i3-ul ăla. Adică i3=i7 ? Păi atunci ce nevoie mai am de bătaia de cap cu OC și cu răciri care de care mai scumpe?

    Ați putea spune că dacă vrei performanță grafică pentru 4K pui două plăci grafice (GTX 1080 sau GTX 1080Ti) în SLI (că de-aia ai bestie cu leduri și monitor cu xy”) și de-aia îți trebuie o placă de bază “ultimate”.
    În timpurile astea însă nu cred că mai este așa ușor. Adică efortul financiar este enorm pentru un salt de 20-30 de fps.
    Rămân la conlcuzia că “bestiile” sunt numai pentru pasionații cu foarte mulți bani și pentru cei care fac content creation și scot bani din ele.

  3. Dor a scris pe:

    Do You know what the definition of insanity is? Doing the same thing over and over again hoping things will change.(a se vedea “ubification” de Jim Sterling)
    Dar acest benchmark nu e expresia nebuniei, pentru asta e necesar o analiză amănunțită a jocului în sine.
    Ca și benchmark, mă așteptam să nu fie atât de limitat de procesor, chiar și la rezoluții mai mari, dar ca benchmark pentru un joc, sper că e reprezentativ pentru acesta din urmă, altfel nu și-ar avea locul.

  4. Dor a scris pe:

    Monitorul e impresionant, într-adevăr! Îmi pare bine că ați avut șansa de a-l evalua și a o împărtăși prin acest articol. Lab501 FTW! Ați întâmpinat vreo problemă cu HDR-ul?

    Cât despre licență… GOG e locul potrivit, dar nu și pentru toate de la ubi/ea

  5. zava a scris pe:

    @Dacus

    Poți folosi liniștit pt. joace procuri Ryzen… chiar și cele pe 28 nm.

  6. Alex a scris pe:

    ”Desigur, avem de-a face cu un panou OLED de cea mai buna calitate”

    Desigur ca aveti de-a face cu un panel Q-LED. La naiba scrie clar pana si pe cutie.

  7. Monstru Post author a scris pe:

    Oh…vai… politia gramaticii este aici

  8. Alex a scris pe:

    @Monstru Nu e vorba de gramatica. Sunt pur si simplu tehnologii diferite. https://www.digitaltrends.com/home-theater/qled-vs-oled-tv/

  9. Monstru Post author a scris pe:

    Stiu…. Ma refeream la reperarea typo-ului 🙂

Lasa-ne un comentariu: