NVIDIA GeForce GTX 580 – Studiu de overclocking

Scris de: , in categoria: Placi video, in 9 November, 2010.

.

Analiza VRM-ului

.

.

VRM-ul foloseste componente de calitate si este in mare masura identic cu cel al lui GTX 480, avand 6 faze cu trei mosfeti Low RDSon (impedanta scazuta) per faza si doua faze pentru memorie cu doi mosferi de acelasi tip per faza.

Observam pe spatele pcb-ului (poza nr. 2) condensatorii cu tantal ce au o comportate foarte buna in conditii de temperatura foarte scazuta. Se mai observa deasupra inductorilor (prima poza) locurile in care trebuiau montati condensatorii cu electrolit solid, si care in cazul lui GTX 480 nu lipsesc. Nu pot considera un minus acest lucru, mai ales avand in vedere comportarea placii in overclocking si oricum entuziastii vor suplimenta fara probleme capacitatile lipsa de pe VRM.

Bineinteles ca eu ca entuziast imi doresc un VRM extrem de solid care sa poata “alimenta si un tractor” dar cele sase faze ale designului de referinta s-au comportat exemplar. Totusi un lucru ar putea fi imbunatatit la acest VRM, dar despre acest lucru vom vorbi in capitolul urmator.

Voltajul stock in LOAD specificat de producator este de 1035mv iar la masurarea cu multimetrul am gasit exact aceasta valoare, in plus stabilitatea la incarcari foarte mari (peste 1.3v) a fost foarte buna. Placa dispune de trei sigurante fuzibile  care vor proteja placa in caz de supraincarcare sau scurtcircuit, in cazul in care celelalte protectii esueaza.

Tot in zona VRM-ului se mai gasesc trei integrate ce au rolul de monitorizare a puterii si care pot indeplini rol de limitare si protectie pentru placa video in caz de supraincarcari sau la depasirea anumitor praguri de valori.  Tot in capitolul urmator vom analiza si acest aspect, pentru ca la vederea acestui lucru ne gandim ca ar putea avea si o influenta negativa sau de inducere in eroare prin introducerea acestor limitari care ar putea avea impact negativ asupra performantei sau temperaturii. Mai jos avem o descriere a acestor chipuri:

.

Comentarii

17 comentarii la: NVIDIA GeForce GTX 580 – Studiu de overclocking

  1. amdtip a scris pe:

    Domnule Ramiro, ce mai pot sa spun decat: FLAWLESS

  2. o da 😡 chiar mi-as dori asa ceva 😡 … hm….

  3. GTX 580 pare un monstru…iar punctajele…m-am tinut de scaun:D. Felicitari pentru teste!

  4. darco_2 a scris pe:

    Superb articol Ramiro! Sa fie prima GTX 580 voltmodata de pe planeta? 😀

  5. wow deci cum arata asta :O

  6. Arata si se comporta incredibil din ceea ce vad din rezultatele testelor. Astept sa ajunga pe piata la un pret decent.

    Desi, cand va ajunge la un pret accesibil, sunt convins ca va fi deja depasita de ceva mult mai puternic. Merci de review ! 🙂

  7. arondutzu a scris pe:

    Nvidia se bucura de suprematie cam 2 saptamani pe an :)). Trist pentru ei, totusi concurenta este buna pt noi.

  8. poparamiro Post author a scris pe:

    Multumesc domnilor.

    Ca sa ma impresioneze, AMD trebuie sa vina cu un gpu de 34k gpu score in vantage si 140k in 2003.

    Vom trai si vom vedea 🙂

  9. Trebuie sa imi iau ceva in locul amd-ului pe care il am ca nu mai face fata

  10. Intel cred ca e mai bun decat AMD

  11. Nvidia este printre cela mai bune si performante placi video. Am vazut asta in Jocurile Need For Speed. Iar in cea ce priveste diferta dintre Intel si AMD, am citit recent ca Intel se afla cam cu un an de zile inainte in cea ce priveste tehnologia folosita, fata de AMD

  12. Este o placa de baza dintre cele mai bune cu cele mai bune imbunatatiri, mi-as dori si eu asa ceva dar cred ca nu e ieftin deloc.

  13. Si eu as vrea sa am o placa din asta, dar nu am bani!Eu am un Nvidia Geforce 7300 le de 256 mb, cu care nu pot sa ma joc la o calitate optima jocuri noi aparute sau chiar deloc. Cand fac overclock la placa mea ii creste temperatura foarte mult, cred ca nu e bun coolerul.Oricum am de gand sa imi achizitionez un Nvidia g210 de 512, sper ca imi vor rula jocurile de ultima generatie.

  14. techDepo a scris pe:

    De cine sunt facute cipurile de memorie de pe placa?

  15. poparamiro Post author a scris pe:

    Samsung K4G10325FE-HC04

    http://www.samsung.com/global/business/semiconductor/productInfo.do?fmly_id=759&partnum=K4G10325FE

  16. edy12006 a scris pe:

    Toate placile accepta overclocking? Sunt riscuri daca setez prea mare sa mi se poata arde?

  17. poparamiro Post author a scris pe:

    Potentialul de overclocking difera de la exemplar la exemplar si orice modificare a parametrilor (in special voltaj) peste limitele specificate de producator implica anumite riscuri.

    Cresterea exagerata a voltajului insotita de o racire insuficienta poate provoca cel mai repede daune hardware-ului.

Lasa-ne un comentariu: