Sparkle GTX 460 – Studiu de overclocking

Scris de: , in categoria: Placi video, in 4 January, 2011.

COMPORTAREA VRM-ului

Cu toate ca se folosesc componente de calitate in construcita VRM-ului, cum ar fi inductorii din aliaj, condensatorii solizi si mosfetii cu impedanta redusa, nu am fost multumit de ce am vazut.

Un gpu cu doua miliarde de tranzistoare ce urmeaza a fi suspus unor teste de overclocking extrem pe aer ar putea avea nevoie de mai mult de trei faze pentru a scapa cu viata. Chiar si cu voltaj stock mosfetii se incalzesc foarte tare in timpul functionarii, iar lipsa radiatoarelor nu e deloc un lucru bun. Chiar daca cea mai mare parte din caldura generata de mosfeti va fi transferata pcb-ului (in acest fel influentand negativ temperatura GPU-ului), prezenta radiatoarelor este recomandata, mai ales ca datorita arhitecturii coolerului o parte din airflow va ajunge si in zona VRM-ului.

Constructiv, fiecare din cele trei faze ale gpu-ului are trei mosfeti, doi condensatori de 820uF si bineinteles un inductor, caracteristici pastrate si la VRM-ul memoriei, cu mentiunea ca inductorul suporta un curent mai mic si calitatea lui este mai slaba pentru alimentarea memoriilor.

Destul de precaut am trecut la studiul practic si va pot spune ca la voltaj mare caldura generata este foarte mare, PCB-ul fiind foarte fierbinte in zona VRM-ului. Am avut destule sesiuni de Furmark in modul Extreme la voltaj mare, pe langa celelate teste defel putine dar surpriza a venit la testul de stabilitate, pe care il puteti urmari mai jos:

Desi ma asteptam sa fie probleme cu stabilitatea, observam ca ea este de exceptie, cea mai buna vazuta de mine pana acum. Circuitele de compensare ale acestui VRM functioneaza perfect, stiut fiind ca o crestere termica in GPU (si in mosfeti) va induce cresteri ale consumului si va afecta stabilitatea. In cazul de fata ambientul a fost destul de ridicat (~25c), racirea folosita este cea stock, facand foarte dificile conditiile de testare.

LLC-ul functioneza foarte bine, avem o supravoltare de doar 0.01v, comportare care ar trebui sa le dea de gandit multor producatori de placi de baza ale caror VRM-uri se comporta dezastruos.

Comentarii

14 comentarii la: Sparkle GTX 460 – Studiu de overclocking

  1. Alex.G a scris pe:

    Felicitari pentru articol! S-a demonstrat inca odata, faptul ca diferenta de pret(care in unele cazuri fiind foarte mare) pentru acelasi produs apartinand a diferite firme, nu este justificata cu nimic.

  2. Camasi Barbati a scris pe:

    Un articol foarte bun. Eu sunt de parere ca NVIDIA este cea mai buna producatoare de placi video cu utilitate generala. Concurenta mai trebuie sa invete.

  3. Kurt Michael Hamilton a scris pe:

    In trecut, o perioada destul de lunga am fost fan ATI, dar se pare ca m-am inselat, Nvidia face performanta! Imi vine in minte un slogan mai vechi de-al lor: “Te roade Nvidia?”

  4. Sunt posesor de ATI si eram fan ATI, dar se pare ca nvidia a venit din urma si i-a cam depasit. La urmatorul upgrade cu siguranta trec pe nvidia.

  5. Mda…Nvidia , este mult peste cei de la ATI. Si eu am invatat multe urmarind acest blog. Cu siguranta nu voi da gres cand am sa imi cumpar un calculator nou.

  6. Nvidia a fost si ramane liderul in ceea ce priveste placile video in acceptiunea mea. Cei de la ATI au fost intotdeauna cu un pas in urma. Acum se pare ca e la fel.

  7. poparamiro Post author a scris pe:

    Multumesc

    Domnilor, exista atat placi AMD cat si placi Nvidia care pot multumi cumparatorul, este de unde alege si asta e bine.

    In alta ordine de idei, AMD ar putea invata de la Nvidia cum se fac GPU-urile performante iar Nvidia ar trebui sa invete de la AMD cum se face un vrm performant pentru un GPU puternic pentru ca la GTX 570 au pus o echipa de horticultori sa hotarasca designul, cei buni fiind imbatati probabil de succesul lui GTX 580.

    Nu se poate spune ca GTX 480 sau GTX 580 exceleaza la acest aspect, mai ales VRM-ul memoriilor fiind prost dimensionat. Un design cu trei mosfeti per faza si cu inductori de amperaj mai mare ar fi fost o alegere mai buna.

  8. Un articol reusit. A fost un 2010 incarcat, dar se pare ca inceputul lui 2011 este mai relaxant pentru voi. Asteptam lansarea de noi produse pentru a va urmari testele facute.

  9. Tot Nvidia ramane cea mai buna producatoare din domeniu

  10. IUSTIN a scris pe:

    AICI ESTE VB DE 2 PLACI DE LA NVIDIA NU DESPRE ATI……ORICUM ATI IN JOCURI ESTE CU MUUULLT PESTE NVIDIA.

  11. iustin a scris pe:

    SALUT!!!!IMI POTI SPUNE DACA MERITA SA CUMPAR VARIANTA PE 1024mB SI 256BITI!!MULTUMESC

  12. poparamiro Post author a scris pe:

    Salut,

    Depinde de cat esti de pretentios, un GTX460/768mb luat second la un pret foarte bun (datorat lui 560 Ti) merge multumitor in jocuri.

  13. Paul a scris pe:

    Vreau sa va intreb , cu temperaturile cum se comporta un Gigabyte GTX460 1gb …

  14. Paul a scris pe:

    Ce mi-ati recomanda un Gigabyte Ati hd 6850 1gb sau un Gigabyte GTX460 1gb ??? astept pareri .. scz dak nu postez unde trebuie …

Lasa-ne un comentariu: