AMD A10-7850K Review

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 31 January, 2014.

Arhitectura CPU

 

Kaveri este primul produs AMD care beneficiaza de noul nucleu CPU “Steamroller”, la fel cum si Trinity a fost prima incarnare a nucleului CPU “Piledriver”, intalnit apoi in seria high-end FX-83XX si FX-9XXX. De asemenea “Steamroller” este si primul CPU AMD realizat pe un proces de fabricatie de 28nm. AMD a ales pentru Kaveri un proces optimizat atat pentru arhitectura CPU cat si pentru cea a GPU denumit 28nm SHP, realizat de catre Global Foundries.

Din cauza procesului de fabricatie procesorului nu mai urca la fel de bine in frecventa precum Trinity sau Richland, A10-7850K fiind tactat cu 400MHz mai jos decat A10-6800K. Totusi, “Steamroller” este cu pana la 20% mai eficient decat “Piledriver” clock-per-clock ceea ce inseamna ca in multe cazuri nu vom resimti penalizarea de frecventa. Vestea buna este ca impreuna cu trecerea procesoarelor AMD la acest proces pe 28nm nu mai avem o tensiune de alimentare stock de ~1.45v ca pana acum, ci de ~1.25v.

 

process

 

“Steamroller” este a treia incarnare a arhitecturii Bulldozer, dupa Zambezi si Piledriver. Nefiind o arhitectura complet noua, nu putem vorbi de schimbari fundamentale, asadar “Steamroller” vine cu tweak-uri pentru a mari performanta clock-per-clock comparativ cu Piledriver. Acest lucru a fost necesar in primul rand din cauza procesului de fabricatie care a facut ca A10-7850K sa ruleze la 3.7GHz (4GHz cu Turbo Core) fata de A10-6800K care rula la 4.1GHz (4.4GHz cu Turbo Core). Asadar o diferenta destul de mare de frecventa care trebuia sa fie recuperata intr-un IPC (Instructions Per Clock) mai mare oferit de imbunatatiri si tweak-uri.

Avem de-a face tot cu 2 module a cate 2 “nuclee” fiecare; de fapt sunt aproape 2 nuclee pentru ca impart anumite elemente, dar nu mai reiau discutia fiind aceiasi problema de la introducerea nucleului Zambezi. Pentru ca daca le-as traduce ar suna foarte ciudat pe-alocuri, voi insira in cele ce urmeaza imbunatatirile aduse de “Steamroller” in limba engleza:

– I-Cache misses reduced by 30%

– Mispredicted branches reduced by 20%

– 5-10% increase in scheduling efficiency

– 25% more max-width dispatches per thread

– major improvements in store handling

 

steamroller01

steamroller02

 

Controller-ul de memorie ramane in mare parte neschimbat, dar este usor modificat pentru a permite CPU-ului si GPU-ului sa aibe aceeasi prioritate la accesul memoriei (o cerinta a tehnologiei HSA). Frecventa memoriei specificata pentru A10-7850K este aceeasi ca si in cazul lui A10-6800K, adica 2133MHz. Si frecventa maxima suportata a ramas aceeasi, adica 2400MHz, singura diferenta pe care am observat-o a fost imposibilitatea de a rula memoriile cu un Command Rate de 1T pe Kaveri – indiferent de frecventa de rulare.

 

Comentarii

19 comentarii la: AMD A10-7850K Review

  1. DD a scris pe:

    Felicitari pt articol! Mai ales pt explicarea, in primele pagini, a ce este, ce se vrea un APU cu HSA. Pt ca e necesar ca, pe langa implementarile software, sa existe si o mai buna intelegere din partea consumatorului a acestui nou tip de unitate de procesare. In aceasta idee, bune ar fi fost si celelalte doua aplicatii care stiu de HSA sa fie prezentate in articol, pt a se vedea potentialul. Ar fi bine de stiut si cam care tipuri de aplicatii sunt pretabile modului HSA. Pt ca, odata hardware-ul pus la dispozitie de catre AMD, cred ca dezvoltatorii software se vor plia pe HSA daca sporul de perf e considerabil si daca aplicatiile respective pot fi prelucrate in modul HSA. Daca nu, nu…

  2. AmfetaminA a scris pe:

    Felicitari ptr. review ,e de departe cel mai bun pe care l-am citit si da e in romana 😛 !
    Cat despre Kaveri,pare destul de reusit,(cand vom vedea la lucru HSA si Mantle) din pacate pretul este cam mare ptr 7850k! A 8 7600 daca va avea un pret bun cred ca va fi un succes in mediu entry-level!

  3. Salutare, si felicitarile mele pentru reviewul asta. Sunteti al doilea motiv de bucurie pe ziua de azi, unde mai pun ca e si Vineri. Frumos, adunat si aproape complet articolul. Nu am fost convins nici pro nici contra de Tom sau ana, ori de altii asemenea, nereusind sa scap de senzatia unui articol scris de la CES pe tren sau in hotel de acestia, dara voi mi-ati linistit un pic dubiile. Si pentru ca am comentat “aproape complet” sa ma explic: de ce nu si un dual graphic / crossfire ? Iar ca un amanunt, in legatura cu jocurile alese pentru test, 7850k vine cu un bundle cu Battlefield 4 parca, nu? Ar fi crucial sa vad cum se descurca asta nou fata de ala vechi cu softul nou, adicatelea 7850k fata de 6800k. Inclusiv in cross/dual cu placile compatibile aferente. Dar ce zic eu e un pic de bataie de cap si deranj considerabil, insa asa as putea vedea cu adevarat daca se merita pasul acum spre un APU pt FM2+, sau tot un Phenom cu dGPU langa dau spectacol si bang-for-buck. Ca orice fanboy sustinator al underdogului, era buna si o a treia/patra linie in rezultate cu Intelurili de pe 22nm “corespondente” ca pricepoint, dar e de inteles, cine vrea umbla printre taburi si poate compara numerele manual ;).
    Inca o data, multumesc ca existati, asteptam articolul asta de ceva vreme, si ma saturasem sa dau refresh 😀

    ps: Ah, si saru’mana pt specificarea detaliilor (dual-rank, overclock posibil la 2400) privind RAM-ul, parca restul este boi dom’le si nu dau importanta la aspectul acesta al APU-urilor.

  4. matose Post author a scris pe:

    Salut Mihai! Dual Graphics nu era chiar pus la punct in versiunea de driver disponibila la momentul inceperii testelor, de aceea nu a fost inclusa in articol. In legatura cu BF4 trebuie sa-ti spun ca pregatim un articol in care vomtrata Mantle in detaliu si vom realiza acolo teste cu BF4 in DX / Mantle pe mai multe combinatii CPU / GPU.

  5. costi a scris pe:

    De ce pe rezultatele testelor din far cry 2 scrie Galaxy GTX760 hall of fame?

  6. costi a scris pe:

    Nu mai conteaza 😀

  7. rage fuury a scris pe:

    Felicitari Matei pentru acest articol fluviu… Intamplarea a facut ca articolul sa apara in aceeasi zi cu prima implementare pentru Mantle- pacat ca cei de la AMD nu au scos la timp driverul 14.1 beta astfel incat sa fi putut fie testat in acest articol, dar daca Mantle inseamna intr-adevar ceva sunt sigur ca vor aparea si alte oportunitati pentru a testa Kaveri cu Mantle…

  8. matose Post author a scris pe:

    @Costi: Pentru ca aceea a fost placa folosita pentru testele de procesor

  9. costi a scris pe:

    Nu cisisem tot articolu’ si credeam ca nu testaseti si cu iGPU 😀

  10. Multumesc de raspuns, atunci sa fie neaparat incluse alea vechi si astea noi (APU-urili). Saru’mana!

  11. Tiny a scris pe:

    Domnule Matose,

    Multumesc pentru articol foarte interesant.Chiar vroiam sa citesc si sa caut mai multe lucruri despre noua arhitectura. Multumesc

  12. Stimati consumatori de IT,
    Cine si unde vinde RAM-ii AMD la noi? Am incercat sa-i gasesc si nu am avut nici un dram de noroc. Dati o lista de furnizori, daca puteti, sa nu fie nimeni partinitor. Va rog nu ma trimiteti pe eBay sau Newegg.

  13. liviuttn a scris pe:

    Un articol foarte frumos! Felicitări! Acum aștept un articol despre MANTLE. Numai de bine!

  14. theBRAIN a scris pe:

    @Rage:
    Eu am un FX 8350 cuplat cu crossfire de 7790 2GB. Am bagat 14.1 Beta si cu toate ca imi apare mantle in optiunile video de la BF4, imi paralizeaza calculatorul dupa maxim cateva secunde, la modul ca trebuie resetat.
    Long story short, m-am intors sa 13.12. 😀
    De aia cred ca nici baietii nu o sa il testeze in faza asta, mai mult de jumate din placi o sa cauzeze probleme. Si am vazut ca pe unele din alea care totusi merg, au fps-uri putin mai jos decat cu DX.
    Dar AMD a zis ca inca nu e optimizat pt toate, probabil la asta se refereau 😀

  15. liviuttn a scris pe:

    @theBrain la mine merge foarte bine BF4 cu Mantle am FX8350 si HD7850, 16GB RAM si merge mai cursiv pe ultra decat cu DX.

  16. theBrain a scris pe:

    @ Liviu:
    Da, am vazut pe multi carora le mergea jocul cu placi din seria 7k asa cum trebuie adica mai bine decat cu DX.
    Eu am 7790 care e Bonaire, adica e mai mult inrudit cu GCN-ul din 290 si 290X daca am inteles bine. Adica R7-260X, R9-290 si 290X. Restul sunt din prima versiune de GCN, desi cred ca diferentele sunt minore (nu am citit partea asta a articolelor :P).
    Teoretic ar trebui sa fi mers din prima, mai ales ca am si crossfire si unul din avantajele lui mantle este ca cfx-urile ar trebui sa mearga mai ok.
    Astept urmatorul beta sa vad ce se intampla….

  17. liviuttn a scris pe:

    The Brain stiu placa video, ai incercat fara crossfire, in single daca merge? A doua, am mai citit pe internet ca trebuie sa faci o instalare “pe curat” a driverului 14.1 in unele cazuri, poate merge!

  18. liviuttn a scris pe:

    Pt theBRAIN foloseste Display Driver Uninstaller version 12.0

  19. theBrain a scris pe:

    Am un driver uninstaller si chiar l-am folosit, nu sunt sigur totusi ce versiune e.
    Cu una singura nu am ce sa fac, o sa mearga mult mai bine pe DX cu ambele. Daca merge pe mantle cu una singura, nu ma incalzeste cu nimic, eu vreau sa vad cum merge cu amandoua si sa ma joc de acum incolo pe Mantle.
    Oricum doua din astea trag foarte bine si asa, nu ma plang. Astept sa iasa urmatoarea versiune de beta.

Lasa-ne un comentariu: