Broadwell-E – Intel Core i7 6950X Review

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 31 May, 2016.

Arhitectura

 

slide_03

 

Broadwell este in esenta un “tick” asa cum il denumeste Intel, adica aceeasi arhitectura scalata pe un proces de fabricatie mai fin – 14nm in cazul nostru. Skylake este cea de-a doua generatie a procesului de fabricatie pe 14nm rezolvand multe dintre problemele avute de Broadwell, scapand totodata si de VRM-ul integrat in CPU (temperatura mai mica si overclocking pe subzero fara Coldbug sau Coldboot). Desi nu este spectaculos atunci cand te joci cu Skylake de aproape un an, eu unul sunt curios cum sta Broadwell-E la temperaturi, consum si overclocking.

Desi arhitectura este in principiu la fel, mici imbunatatiri arhitecturale exista in cazul Broadwell ceea ce ar trebui sa-l faca sa fie mai rapid cu aproximativ 5% atunci cand ruleaza la aceeasi frecventa cu Haswell. Asta, combinat cu cele 2 nuclee in plus ar trebui sa-i ofere lui Core i7 6950X un frumos spor de performanta. Un numar mai mare de nuclee inseamna automat si un cache L2 mai mare, ceea ce inseamna ca avem 25MB la dispozitie, fata de “doar” 20MB in cazul lui Core i7 5960X.

 

slide_01

slide_05

 

Controller-ul de memorie este aproape identic cu cel prezent in Haswell-E, noutatea fiind certificarea pentru functionarea la o frecventa default de 2400MHz fata de doar 2133MHz in cazul predecesorului sau. Totusi, acest lucru nu ne ajuta prea mult avand pe toate drumuri kituri XMP 2.0 ce functioneaza la viteze de peste 3000MHz. Pentru ca imbunatatirile arhitecturale nu sunt atat de mari iar frecventele la care ruleaza sunt identice cu ale lui 5960X, Intel a gandit Turbo Boost Max 3.0. Acesta tehnologie este o combinatie intre hardware si software compatibila doar cu procesoarele cu nucleu Broadwell-E ce permite sa obtinem si ultimul strop de performanta de la procesorul nostru.

Cum functioneaza mai exact? Aplicatia identifica automat cele mai rapide nuclee din procesor, prioritizand utilizarea acestora de catre aplicatii. Daca atunci cand folosim toate nuclee acest lucru nu are prea mare importanta, atunci cand folosim 1, 2, 3 sau 4 nuclee aceasta aplicatii poate face diferenta si ne poate ajuta sa obtinem performanta mai mare in jocuri sau in activitatile de zi cu zi.

 

intel_turbo_3

 

Comentarii

9 comentarii la: Broadwell-E – Intel Core i7 6950X Review

  1. Florin a scris pe:

    Cred ca aceste procesoare ar trebui testate cu noile placi gtx 1080(preferabil nu FE) la fregventa de 1080p, pe fps minim, pentru ca multe din testele ce au aratat fps minim, au aratat ca gtx 1080 pare a fii … “bottlenecked”, fiind cazuri unde minimum de fps a fost acelasi sau mai jos decat cel al unui 980 ti sau chiar 980 in cateva cazuri.

  2. Nicu a scris pe:

    Fain test, mc mult. Dupa cum se vede nu prea merita sa vand procesorul meu actual ([email protected] GHz) si sa iau un 6800K/6850K…

  3. Ivan robert a scris pe:

    Vaileu mama si eu inca sunt super multumit de X5670-ul meu la stock (nu am nevoie de oc momentan) :))

  4. Monstru a scris pe:

    Florin – procesorul nu este “limitat” in nici un fel de placa video, stai linistit. Broadwell E nu este procesor de gaming, dupa parerea mea.

  5. cleiielc a scris pe:

    Are dreptate Florin

    Cred ca aceste procesoare ar trebui testate cu noile placi gtx 1080 (preferabil nu FE)

  6. Monstru a scris pe:

    NonFE-urile nu erau disponibile in momentul realizarii articolului iar Broadwell E nu e procesor de gaming.

  7. Cristabnnj a scris pe:

    Ei nu chiar. “Intel is positioning the new high-end desktop processors including the Core i7-6950X towards extreme gamers and content creators.” Nu e de gaming, e de Xtreme gaming.

  8. Monstru a scris pe:

    Ei pot spune ca este facut si pentru bucatarie, noi am spus parerea noastra. Nimeni nu va opreste sa il cumparati pentru gaming, daca asta vreti 🙂

  9. AMD a scris pe:

    La 8000 roni ,cat costa,prea putini gameri o sa-si achizitioneze asa ceva.Mai bine se indreapta spre o placa video high.

Lasa-ne un comentariu: