Haswell – Partea III – Intel Core i5 4670K Review

Scris de: , in categoria: Procesoare & Chipseturi, in 19 June, 2013.

Overclocking

 
Si am ajuns si la partea cea mai interesanta pentru cititorii LAB501, si anume overclocking-ul. Overclocking-ul este pasiunea care ne-a manat pe noi in a creea acest site, overclocking-ul este pasiunea voastra, a celor care intrati pe forum in fiecare zi, este normal ca acestui aspect sa ii acordam o atentie speciala in articolele noastre. Din pacate, nu am avut suficient timp la dispozitie pentru a testa comportamentul procesoarelor Haswell sub azot, dar dupa cum am vazut deja, frecvente mai mari de 7GHz au fost atinse, ceea ce ne ajuta sa ne formam o idee despre potentialul de overlcocking al acestor monstrii. Oricum, nu va faceti griji, veti primi in curand si un articol care va trata acest subiect.

Pe de alta parte, exista acea categorie a utilizatorilor care sunt interesati de overclocking-ul pe aer, fie pentru optimizarea sistemului din dotare, fie pentru a rula o serie de bench-uri cu rezultate cat mai bune, chiar daca nu beneficiaza de azot lichd sau alte raciri extreme. Daca in cazul overlcocking-ului extrem Sandy Bridge a fost o dezamagire, deoarece cu greu au exitat cateva procesoare care au putut atinge 6GHz, in cazul overclocking-ului pe aer a fost probabil unul dintre cele mai overclockabile procesoare care au existat vreodata, permitand frecvente stabile foarte ridicate, precum si frecvente de bench mai mari de 5GHz. Putem spune ca din acest punct de vedere Sandy Bridge a fost pur si simplu un sweet-spot al overclockerilor pe aer.

Pana acum am testat 3 exemplare de Haswell – un 4770K ES, un 4770K retail si un 4670K retail, adica subiectul articolului de fata. In cazul exemplarelor testate de noi, situatia se prezinta destul de bine. Din pacate insa, din ceea ce am aflat de la forumistii LAB501, multe exemplare de Haswell au probleme serioase in a atinge stabilitatea la 4.6GHz cu tensiune scazuta. Exemplarul testat de noi face Prime la 4600MHz cu 1.26v, destul de mult daca ne gandim ca ES-ul 4770K avea nevoie doar de 1.1v si de asemenea daca ne gandim ca nu am reusit sa intram in Windows la 5GHz cu acest exemplar…ei bine lucurile nu stau atat de roz.

Sincer sa fiu nu inteleg ce anume s-a schimbat de la ultimele ES-uri la primele retail-uri, insa in momentul de fata, daca doriti stabilitate pe aer la frecvente mari, ar trebui sa stiti de la bun inceput ca puteti avea probleme cu temperaturile, datorita tensiunii ridicate (1.3-1.4v) de care majoritatea exemplarelor au nevoie pentru a fi stabile la 4600MHz.

  • 4600MHz Prime Blend @ 1.26v

4600MHz

Comentarii

15 comentarii la: Haswell – Partea III – Intel Core i5 4670K Review

  1. DevilMe a scris pe:

    in cat timp vom avea o platforma cu impactul lui SandyBridge ?! Cineva acolo la Intel si AMD sta cu procesoarele de peste 5-10 ani in mana, doar pentru simplul fapt ca se vand bine remix-urile lui nenea Sandy…

  2. darco_2 a scris pe:

    Adica, daca ai SB sau IB stai naibii in banca ta si nu schimba platforma deoarece nu prea ai motice. Nu vorbesc de acei useri cu pitici multi 😛

    Monstru, la concluzii ai spus ” nu mai pot fi la fel de entuziasmat la sfarsitul acestui articol cum eram in cazul lui 4670K.”
    Banuiesc ca te referi la 4770K

  3. rage fuury a scris pe:

    Sincer, ma asteptam la un spor mai mare de performanta (fiind vorba de un tock)…
    E clar clar ca upgrade de la ivy nu se justica, mai ales ca trebuie sa schimbi si placa de baza, pentru cei cu sandy-bridge deasemenea nu e asa clar daca merita sau nu trecerea la Hawsell insa cei cu platforme mai vechi (Bloomfield, Lynnfield, etc. ) ar putea sa faca saltul la Hawswell daca isi permit- sporul de performanta va fi vizibil (cu un consum mai mic) iar placa de baza pe care o achizitioneaza acum ar putea suporta (via a bios update) o eventuala revizie la Haswell anul viitor…

  4. Vlad a scris pe:

    Consum mai mic nu este, din cauza Igpu mai puternic si VRM pe cip, se consuma mai mult, doar la idle pe perioade mari se va observa o mica diferenta

  5. Cryio a scris pe:

    Eu am un Q9550, si cu OC de la 2.8 la 3.5 chiar nu vad rostul sa-mi fac upgrade la procesor. Era o racheta cand l-am cumparat (curand dupa lansarea lui Nehalem) si inca e o racheta acum. Normal, nu se apropie de performantele procsoarelor de care se discuta aici, dar cand joci in 1080p, majoritatea titlurilor nu fac diferenta.

    Si ca utilizator normal, nu pot sa zic ca am nevoie de mai mult. Cred ca mai pot sari chiar inca 2-4 generatii pana sa consider ca am nevoie sa-mi schimb procesorul. Si dupa aia o sa trec lejer pe AMD. FX8x00 e viitorul.

  6. DeMons a scris pe:

    Eh…mare lene in astia de la Intel,cred ca nu au concurenta sau ce?

    Copy/paste…(for gaming)

  7. Serea a scris pe:

    DeMons,astia de la Intel chiar nu au concurenta in momentul de fata,de-aia isi permit sa joace cum vor pe piata.
    Poate Steamroll sa le mai ia din entuziasm,dar am serioase indoieli ca AMD e in stare sa construiasca un procesor care sa bata Intel decisiv la toate capitolele si sa mai coste/consume si putin…
    FX 8350 e inutil pentru un gamer in conditiile in care exista pe piata I5 4430 sau 3470.
    Pentru editari video e bun octocore-ul,dar putini ii inteleg scopul acestui procesor AMD si toti copiii il ia pentru gaming.
    Strict ca o opinie personala,sunt ferm convins ca daca AMD va iesi de pe piata desktop,asa cum se aude,vom ajunge sa le dam astora de la Intel 300 USD pentru un nenorocit de dual-core!

  8. Tudor a scris pe:

    Vlad, consum mai mic este, deoarece arhitectura este mai noua si eficienta si ruleaza pe voltaje mai scazute.
    Eu o sa trec de la Core 2 Duo E7300 @ 3GHz la i7 4770 (non-k ca nu am nevoie, nu pentru virtualizare sau altceva, desi nu strica sa fie si vpro, vt-x etc., si nu vreau mai mult de 3.9, ~4ghz). Daca era mai eficient AMD luam un vishera sau ceva mai nou si il overclockam, dar, dat fiind in continuare viabil un phenom II din 2009, ma cam doare capul cat de putin s-a avansat pe partea desktop a procesoarelor. Tin minte de cand a murit Xtrempc si a aparut Nehalem ca intel nu au facut decat bisnitareli gen schimbarea platformei mai des si un modicum de spor de performanta de la o generatie la alta, in care doar sandy bridge este ceva vrednic (si de-aia a si imbatranit Wolfdale/Yorkfield).
    Are dreptate Cyrio. Singurul motiv pentru care fac upgrade abia acum este ca eu am mai sarit odata 5 generatii, de la pentium 3 la core 2 duo wolfdale, si vreau sa respect traditia 🙂 . In rest fiindca vreau sa ma apuc de programe mai intensiv utilizatoare de CPU (3dsmax) si sa joc Natural selection fara lag.

  9. Procesorul asta, du reichs so gut!

  10. Dizzy88 a scris pe:

    Felicitari pt review!

    Vad ca lipseste i3 din seria Haswell pt desktop, va fi lansat ceva? aveti idee?
    Pana acum mai cateva zile vedeam i3-u’ IveyB ca pe un zeu (performanta/pret) pana sa dau de G2020… insa odata cu lansarea Haswell parca as opta pt LGA 1150, insa mai mult de i3 nu-mi este necesar. Ms anticipat.

    Felicitari inc-odata 🙂

  11. Monstru Post author a scris pe:

    Nu am primit i3 la test Dizzy, dar si acestea vor fi lansate cu siguranta.

  12. Ionut a scris pe:

    Am citit totul cu atentie,dar eu am un phenom ii x4 care e varza are destula putere dar arhitectura de 2 lei nu,pt gaming in mare parte nu face fata,anul trecut am trecut la un GTX 670 si nu face fata,si chiar daca face arhitectura proasta nu ma ajuta in anumite jocuri online,ca vad cu totii testati singleplayere de parca multa lume le mai jaoca totul e online acum.BF3 single ruleza ‘blana’ cand intru in MP se schimba treaba.
    Vara asta fac upgrade neaparat intel chit ca sunt ei cum sunt si fac si overprice amd e mort pt mine deocamdata(pt runda asta de upgrade).Am phenomul din 2010,schimb cpu/gpu cam la 3+ generatii,insa am buget restrans si nustiu daca se merita acum 4670k vs 3570k pt gaming si multitask,la o diferenta de pret de aprox ~150lei.Chiar ma-m uitat la modele 3470/3570 ies aproape cu inca pe atat(100lei+) si mai ieftin fata de model OC si ma gandeam daca un 3470/570 non-K pe z75/77 board cu OC din turbo si 105bus 3.8-4ghz all cores nu o fi de ajuns pentru ce am eu nevoie si anume arhitectura noua si futureproof pt inca 3-4 generatii?
    Un asrock pro 3 z75 350ron vs cea mai ieftina z87 gigabyte 480ron numa din placa de baza e o diferenta enorma.
    Imi place OC ma pasioneaza dar cu intel e prea scump nu se merita mai bine renunt la aceasta ‘pasiune’.Voi ce mi-ati recomanda?

  13. Tudor a scris pe:

    @ionut N-am apucat pana acum sa-mi testez noua jucarie, dar voi incerca sa vad cat se poate si cu varianta non-k. Daca nu vrei mai mult de 4ghz atunci chiar n-are sens sa iei un i5 deblocat, in special fiindca haswell e cunoscut ca nu overclockeaza prea mult, cu mult mai putin decat sandybridge si un pic sub ivy. Mai bine ti-ai fi luat un fx 8350, care desi e mai consumist de felul lui, e bun de jocuri si bate 3570k si se apropie de 3770k peste tot, uneori intrecand-ul. La pretul ala, in special la noi cu tva-ul asta idiot (platim rsp in euro in loc de $ +0-15% depinde de magazin) si-atunci intel pentru mid-range n-are nici un sens. De ce sa iti iei i3 care e dual core la baza la peste 5 milioane cand poti sa iei un quad mai bun de jocuri de la AMD, si fiind si quad, si pentru alte aplicatii.

  14. Costi a scris pe:

    Eu sunt interesat sa vad ceva interesant din punctul meu de vedere: performanțe în jocuri i5 vs i7, iar i7 să fie testat o dată cu ht on și încă o dată cu el off. ,)) 😀
    Iar dacă se poate și în alte aplicații, gen codare video și este timp pentru teste cu memorie single/dual channel, la anumite frecvențe(1333/1600, eventual ceva mai ridicat) cu latențele ce sunt inregistrate în profilul XMP.. adica ceva ce poate folosi orice utilizator fara probleme..

  15. Tudor a scris pe:

    Diferenta in jocuri cu hyper-threading dezactivat e minima, depinzand de joc, starcraft 2 care foloseste cel mult 2 threaduri nu se simte nimic schimbat spre exemplu. Frecventa memoriei si hyperthreading-ul nu fac mare diferenta in jocuri, in programe de editare gen photoshop, 3dsmax, arhivare sau benchuri sau compilare fac mare diferenta, mai degraba frecventa decat latenta. Nu am avut un sistem AMD sa confirm acelasi lucru si acolo, unde am inteles ca fata de haswell care prefera frecvente invers proportionale ale memoriei cu cea a cpu-ului, amd prefera frecvente inalte si timinguri mai incete.

Lasa-ne un comentariu: