Intel Core i5 si Intel Core i7 – Lynnfield in actiune

Scris de: , in categoria: Procesoare & Chipseturi, in 8 September, 2009.

Lynnfield & P55

.

Odata cu trecerea de la Bloomfield la Lynnfield, chipset-ul a fost simplificat, schimbul de date intre sloturile PCI-Express si procesor realizandu-se acum direct, fara a mai utiliza magistrala QPI, intre chipset si procesor, ca in cazul platformei X58. Acest lucru se datoreaza includerii  controller-ului PCI-Express in procesor.  In aceste conditii, inginerii de la Intel au optat pentru un design single-chip pentru P55. Acesta poate asigura transferul datelor de la maximum 8 sloturi PCi-Express 2.0 x1, 6 porturi S-ATA 2, care suporta configuratii RAID 0/1/5/10, cu ajutorul Intel Matrix Storage Technology, si pana la 14 porturi USB 2.0.  De asemenea, P55 integreaza solutia Intel High Definition Audio, dar si Intel 82578DC Gigabit Lan. Procesorul comunica acum direct cu sloturile PCI-Express 2.0, fiind suportata fie o legatura PCI Express x16, fie doua legaturi PCI-Express x8. Ceea ce inseamna, cel putin in acest moment, ca nu putem vorbi despre configuratii  TriSLI sau TriFire pe noua platforma Intel, acestea fiind rezervate deocamdata platformei X58. Cu toate acestea,exceptand overclockerii inveterati, probabil ca majoritatea clientilor noilor platforme nu vor simti lipsa celor mai scumpe configuratii video multi-card, un simplu SLI sau CrossfireX fiind mai mult decat suficient pentru o platforma mainstream. Evident, diferentele fata de Bloomfield nu se opresc aici. Astfel, controller-ul de memorie integrat in cele trei procesoare lansate astazi este dual-channel, iar mezinul Core i5 nu beneficiaza de tehnologia Hyper-Threading si nu poate folosi un multiplicator mai mare de 10x pentru memorii. Cat de mult este afectata performanta in aplicatii destinate majoritatii utilizatorilor , vom descoperi pe parcursul testului de astazi.

O alta diferenta semnificativa fata de procesoarele Intel Core i7  LGA 1366 este multiplicatorul controller-ului de memorie integrat (Uncore). Daca in cazul platformei X58 frecventa controller-ului de memorie putea lua o valoare cel putin de doua ori mai mare decat frecventa memoriei, in cazul noilor procesoare frecventa controller-ului de memorie integrat (Uncore) este fixa. Aceasta nu mai depinde de frecventa memoriei  si nu poate fi setata de utilizator, fiind obtinuta prin inmultirea BCLK-ului cu 16x, in cazul modelului i750, respectiv cu 18x, in cazul modelelor i860 si i870. Pe de o parte, acest lucru reprezinta un dezavantaj pentru overclockeri, deoarece nu putem seta o valoare mai mare pentru Uncore decat cea obtinuta prin inmultirea BCLK-ului cu multiplicatorul standard, acest lucru avand ca rezultat o performanta mai mica in anumite benchmark-uri. Pe de alta parte, marele avantaj al acestei schimbari este reprezentat de posibilitatea de a supratacta memoria mult mai sus fata de platforma X58, frecventa maxima care poate fi atinsa depinzand acum exclusiv de potentialul de overclocking al kitului de memorie, si mai putin de potentialul de overclocking al  controller-ului de memorie integrat, cum se intampla cu kiturile high-end pe platforma X58. Datorita acestui fapt, deja au fost anuntate kituri de memorie pentru platforma P55, cu o frecventa de functionare standard DDR3 2133, ba chiar si DDR 2200.

.

P55-blockdiagram

Si ca pachetul sa fie complet, de astazi putem vorbi despre inca un socket Intel, mai precis LGA 1156. Da domnilor, a venit momentul sa cautati sisteme de prindere noi pentru heatsink-ul din dotare, sau chiar sa il schimbati cu un model mai nou, care suporta noul socket. In momentul de fata, Scythe ofera contra-cost MSMC (Multiplatform Socket Mounting Clips), Thermalright lanseaza un nou model, special pentru platforma P55 (Thermalright MUX 120) si pregatesc deja un sistem de prindere pentru LGA 1156 destinat modelelor mai vechi (cum ar fi TRUE), iar Noctua ofera gratuit posesorilor de heatsink-uri Noctua sistemul de prindere NM-I3, compatibil cu LGA 775, LGA 1156 si LGA 1366. Pentru cei care nu au in posesie un astfel de heatsink, Noctua au lansat o noua revizie pentru NH-U12P, mai precis, Noctua NH-U12P SE2, compatibil cam cu orice platforma care merita folosita pentru ceva mai mult decat web-browsing si Counter Strike.

Chipset nou, procesoare noi, diferente intre arhitecturi, dar totusi ceva lipseste, nu este asa? Ei bine da, ceva lipseste cu desavarsire. Va amintiti cu siguranta primele imagini in care va aratam in exclusivitate sample-uri timpurii ale placilor de baza cu P55 (Gigabyte P55-UD4P). Ei bine, aceste sample-uri promiteau cateva facilitati foarte interesante, mai ales S-ATA 3 si USB 3.0. Spre dezamagirea noastra, nici o placa sosita in laborator nu este dotata macar cu un port S-ATA 3, ca sa nu mai vorbim despre USB 3.0. Nu pot sa spun ca inteleg sau aprob aceasta tergiversare a lansarii noilor tehnologii, cele doua standarde noi pentru conectarea dispozitivelor de stocare si a perifericelor fiind asteptate cu mult interes de catre utilizatori. Din pacate, cel putin momentan, se pare ca nu avem parte de aceste tehnologii, la fel cum P57 s-a ascuns undeva in ceata, in mod ciudat…

Comentarii

22 comentarii la: Intel Core i5 si Intel Core i7 – Lynnfield in actiune

  1. darco_2 a scris pe:

    am vazut pe un singur site de specialitate review despre noile procesoare, la ora 8 dimineata. Cand ma uit pe lab501…surpriza(sincer, nu ma asteptam)! felictari pt. articol si pt. data publicarii!

  2. Monstru Post author a scris pe:

    Ma bucur ca te-am surprins intr-un mod placut 🙂

  3. endluzerul a scris pe:

    OMG…22 de pagini! V-ati facut un (bun) obicei in a surprinde oamenii 🙂 Felicitari!

  4. Din cate am inteles e super tare acest procesor.

  5. badhabit a scris pe:

    Frumos test, insa Xeon-urile X3440 si X3450 mi se par o alternativa mult mai buna la i5-750,(beneficiaza ambele de HT).

  6. Monstru Post author a scris pe:

    Sincer sa fiu nu sunt la curent cu pretul celor doua procesoare Xeon amintite mai sus.

  7. badhabit a scris pe:

    X3440 – 215$
    X3450 – 241$
    Preturi >> http://moourl.com/pcw2l

  8. articol de 22 de pagini :)…phenomen II mereu cam in urma…daca amd nu scoate ceva rapid nu-i vad bine

  9. mithrasster a scris pe:

    Articol de nota 10. V-am vazut si pe tvr, tineti-o tot asa baieti! Bravo.

  10. Abia a aparut si pe peata noastra sau ma insel?

  11. Monstru Post author a scris pe:

    Sunt disponibile pe piata din Romania incepand cu data de 8 Septembrie.

  12. cam scump, chiar si acum pe criza. astept sa se mai ieftineasca

  13. Dan C. a scris pe:

    E adevarat ca Intel-ul detine cele mai performante procesoare incepand cu arhitectura Core dar nu vad ce e asa mirare ca isi poate calcula miscarile si ca are produse competitive,performante si asa mai departe;tot ce imi vine in minte in ultimii ani e faptul ca Intel avea ultima data cand am verificat, un buget aprox. de 15 ori mai mare decat AMD,undeva la 150 miliarde dolari si AMD sub 10 asa ca sincer stau si analizez si mi se pare ca lauda e mai meritata de amaratii aia care se chinuie cu cateva miliarde si mai mereu cu pierderi in ultimii ani dar din situatia neagra tot scot produse bune si relativ competitive deci strict daca ne uitam doar la situatia financiara observam ca lucrurile sunt asa cum ar trebui sa fie sau poate chiar produsele Intel cam putin performante tinand cont de resursele financiare fabuloase

  14. Si i5-urile sunt destul de scumpe cu toate ca stim ca preturile sunt destul de corecte. Ar trebui sa mai lase la pret si sa tina cont si de faptul ca e criza.

  15. Clar ca sunt cele mai performante modele ale momentului. Pe mine ma intereseaza mai mult cata performanta pot achizitiona de aceiasi bani. AMD imi ofera un quad-core la 100 de dolari care zic eu ca o sa rupa piata cateva luni de zile.

  16. Monstru Post author a scris pe:

    Pai, la aceeiasi bani, nu poti cumpara nimic mai performant. Asta este si ideea cu i5 🙂

  17. morpheu a scris pe:

    Lynnfield: Harder, Better, Faster Stronger. Felicitari pentru acest articol. Alte teste comparative utile mai gasiti si aici: http://anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=3634&p=1

  18. ionutzzz a scris pe:

    de curand am citit si eu acest review…ma bucur f mult ca sunt si romani care fac review-uri asa detaliate,ati facut o treaba foarte foarte buna…:)am si eu o nedumerire…sper sa-mi puteti da un sfat …intrebarea mea este: care platforma este mai buna pentru crosfire ???…P55 cu intel i5 750 sau AMD 965 cu 790FX,SB750..intrucat detin 2×4890 insa nu stiu ce ar fi mai potrivit pentru mine,intrucat vreau sa am performanta maxima in gaming.VREAU SA STIU ESTE DIFERENTA MARE INTRE UN CROSFIRE X8X8(P55) SI X16X16(790FX,SB750)??? ASTEPT UN RASPUNS….MULTUMESC MULT.

  19. pufu a scris pe:

    un review foarte bun!! felicitari

  20. jonelsorel a scris pe:

    Ca sa compari 4 procesoare diferite si sa-ti dai seama REAL de diferente, incerci sa aduci toate celelalte variabile cat mai aproape de o constanta. Una din cele mai usor de controlat variabile din test este viteza ramului. Cel putin pt cele 3 procesoare pe p55 logic era sa setati memoria la aceeasi viteza si latente. Efortul review-ului e de apreciat, dar per total el nu prea e relevant deloc ca si comparatie.

  21. Tocmai de-asta am si folosit pentru toate cele 4 procesoare Intel frecventa de 4Ghz si memoria la DDR3-2000 8-8-8-24 1T:

    http://lab501.ro/wp-content/uploads/2009/09/Tabel-Platforma.png

  22. Monstru Post author a scris pe:

    Exista doua tipuri de consumatori si doua tipuri de situatii ipotetice. Cei care cumpara produsul si il folosesc asa cum vine din fabrica, si cei care il overclockeaza si il seteaza cum doresc.

    Pentru prima categorie de cititori, am efectuat testele la setarile implicite. Evident, setarea diferita a memoriei este o caracteristica definitorie pentru fiecare model in parte, deci este normal sa o pastram la fel si in test. In acest fel, un utilizator care achizitioneaza acest produs si il foloseste la setarile implicite va vedea cum se compara cu alte produse la setari implicite.

    Pentru a doua categorie de utilizatori, am adus toate variabilele la un numitor comun (frecventa, BCLK, frecventa memoriei), acolo unde a fost posibil (AMD nu poate folosi aceeasi frecventa pentru memorii de exemplu) si am comparat procesoarele clock/clock. Un utilizator care va overclocka procesoarele poate vedea astfel diferenta dintre aceste procesoare clock/clock.

    Toate aceste informatii sunt explicate in capitolul metodologie, nu ar strica si o lecturare a acestuia inainte de a analiza graficele…

Lasa-ne un comentariu: