Intel Core i7 7700K – Studiu de overclocking – Partea I – Aer & AIO

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 4 January, 2017.

Overclocking daily-use pe aer

 
Dupa aceasta introducere plina de amintiri placute din vremurile de odinioara, a venit timpul sa trecem si la subiectul articolului de astazi. In acest prim capitol ne vom concentra pe overclocking-ul unui Core i7 7700K folosind o racire pe aer numai buna pentru daily-use (Noctua NH-D15) dar si un AIO ceva mai suparat (Corsair H110i GTX). Vom testa atat scalarea frecventei cu tensiunea de alimentare precum si comportamentul memoriilor si al Uncore-ului. Placa de baza aleasa pentru testele de overclocking este varful de gama al celor de la MSI, pe numele ei Z270 XPower Gaming Titanium.

Primul nostru test vizeaza tensiunea minima cu care poate rula 7700k la o frecventa de 4.5GHz, o setare perfecta pentru un sistem performant si silentios (adica boost stock pe toate nucleele). Raspunsul vine rapid, exemplarul nostru are nevoie de 1.1v pentru a fi stabil in Prime95 la aceasta frecventa, temperatura maxima atinsa situandu-se sub pragul de 65 oC.

 

15824689_1405725849460845_548468363_o

 

Procesul de 14nm imbunatatit se pare ca a dat ceva roade, comparand cu rezultatul obtinut de Core i7 6700k in review-ul de lansare se poate vedea cu usurinta ca Intel Core i7 7700k are performante net superioare. Mai exact, daca Skylake a rulat Prime95 la 5GHz cu o tensiune de alimentare de 1.52v, lui Kaby Lake i-au fost necesari doar 1.27v pentru a obtine aceasi frecventa. Sa nu uitam ca acest test a fost facut in conditii de silentiozitate deplina, cu un singur ventilator montat pe cooler, cu turatie setata pe profilul Auto.

 

15824178_1405725852794178_461241805_o

Comentarii

16 comentarii la: Intel Core i7 7700K – Studiu de overclocking – Partea I – Aer & AIO

  1. Un U a scris pe:

   Multumesc pt articolele voastre foarte bune,la cat mai multe va doresc.

  2. Christian a scris pe:

   mai multe studii de overclocking…este bine ca acordati o importanta mai mare unei categorii unde multa lume greseste…mai multe studii ca acesta

  3. darco_2 a scris pe:

   Boom!

   Multumesc pentru articol!

  4. kvarq a scris pe:

   ați prins exemplar bun…
   sunt curios dacă și în rafturi oamenii de rând găsesc ceva similar…

  5. darco_2 a scris pe:

   De gasit sigur vor gasi.

  6. xtremage a scris pe:

   Foarte bine, asteptam partea 2 pentru a vedea potentialul maxim

  7. Alex a scris pe:

   Ar fi foarte bine sa stim la ce frecventa ati folosit si memoria cache a procesorului in fiecare test. Ati folosit si Intel Burn Test? Un test cu un procesor la care s-a facut delit cu reaplicare de metal lichid vom avea?

  8. Monstru a scris pe:

   Conditiile de test au fost explicate, iar frecventele se vad in screenshot-uri… Nu, nu am folosit Intel Burn Test, folosim Prime, ai aici o explicatie exhaustiva pentru alegerea noastra:

   http://lab501.ro/racire/monitorizarea-temperaturii-procesoarelor-intel-core-i7-si-programe-pentru-testarea-stabilitatii-2

   La delid vom apela doar pentru testele pe azot si in nici un caz nu vom utiliza metal lichid. Daca in urma cu 8 ani diferentele intre Liquid Pro si pastele traditionale erau oricum doar de cateva grade, pastele de genul MX4 sau GC2-Extreme ofera performanta similara fara nici un fel de risc. Gasesti aici rezultatele testelor metal lichid vs MX-3 (pasta pe care oricum nu o mai folosim de ani de zile) si poti vedea ca sunt minuscule:

   http://lab501.ro/racire/cele-mai-bune-paste-termice-metal-vs-carbon-vs-oxizi

  9. alex a scris pe:

   mai exact, ce versiune de prime ati folosit?
   conteaza mult versiunea fiind diferente din punct de vedere stabilitate si temperaturi.

  10. alex a scris pe:

   acum am citit mai cu atentie, aveti 25.11 🙂
   ultimele am vazut ca au ceva bug-uri, mai ales pentru procesoarele noi.

  11. alex a scris pe:

   Din pacate in screen shot-urile prezentate in sectiunea de overclocking pe aer nu se vede frecventa cache – mai trebuia o fereastra de CPU-Z.

  12. Nicu a scris pe:

   Inca un articol reusit, cu toate aceste nu consider acest procesor un upgrade reusti, defapt de la I7 4790k Intel a facut pasi de melc, daca I7 4790k folosea DDR3 la cei care au I7 6700k nu vad motive de upgrade.
   Parerea mea ca cu acest procesor se incearca doar mulgerea de …. bani, suport pentru H265 si Optane nu sunt motive de upgrade, iar pentru a putea face un OC la >5GHz, nu cred ca merita banii.
   Sa nu uitam ca AMD vin din urma sa vedem si ei ce ofera.

  13. matose Post author a scris pe:

   Frecventa cache-ului este default in acele scenarii

  14. Anon a scris pe:

   sunt prost de creapa apa

  15. alex a scris pe:

   Puteti sa imi spuneti ce pasta de procesor folositi?

  16. alex a scris pe:

   Puteti sa imi spuneti ce pasta de procesor folositi?
   Multumesc

  Lasa-ne un comentariu: