Studiu de overclocking: ASUS Rampage IV Extreme + Sandy Bridge-E

Scris de: , in categoria: Procesoare & Chipseturi, in 14 November, 2011.

.

.

Intre sloturile de RAM si backpanel putem intalni doua mufe de alimentare suplimentara, denumite EZ Plug de catre ASUS: PCI-Express 6-pini si FDD 4-pini. Mufa cu 6-pini are mai multe fire de +12v (galbene) oferind in consecinta mai mult curent decat cea MOLEX folosita pe Rampage III Black Edition si este utila atunci cand instalam mai multe placi video pe Rampage IV Extreme. Mufa alba de floppy este destinata alimentarii suplimentare cu curent a controllerelor USB 3.0 si a sloturilor de RAM din stanga procesorului. Atunci cand populam toate cele 8 sloturi de RAM alimentarea suplimentara va ajuta la atingerea de frecvente mai ridicate.

Sistemul de racire comunica prin heatpipe-uri, astfel ventilatorul de pe chipset va raci automat si VRM-ul procesorului. Toate radiatoarele sunt montate cu suruburi, in timp ce pentru chipset este folosita pasta termica si nu petic termic ca in cazul altor placi de baza. Un alt aspect pozitiv este ca radiatorul situat deasupra VRM-ului raceste atat integratele NexFET (2 tranzistoare MOSFET intr-un pachet) cat si bobinele.

.

.

VRM-ul ASUS este de tip digital, cu o frecventa setabila manual din BIOS pana la 1100 kHz. Arhitectura este de tip 8+3 faze (CPU + VCCSA) cu cate 2 integrate NexFET per faza (1 per faza in cazul VCCSA) si 1 bobina per faza.

Cele doua IMC-uri beneficiaza si ele de un VRM cu 2 faze, in timp ce memoriile beneficiaza de doua VRM-uri digitale fiecare pentru cate 4 sloturi. Acestea au cate 2 faze fiecare cu cate 4 tranzistori MOSFET per faza, un design nemaintalnit pana acum. Pe spatele placii de baza avem 8 integrate NexFET precum si cele 11 drivere, toate fiind racite de o placa de aluminiu.

Multi s-au intrebat de ce ASUS nu a dotat placa cu 2 mufe EPS cu 8-pini, precum pe Rampage III. Scopul principal pentru folosirea a 2 mufe este balansarea consumului procesorului folosind 2 rail-uri ale sursei, lucru posibil si folosind combinatia 8-pini + 4-pini. In al doilea rand, spatiul este limitat iar procesoarele SB-E nu necesita asa ceva. Ele nu au nevoie de voltaje mari si nici nu ajung la frecvente de peste 7GHz precum Gulftown.

.

Comentarii

8 comentarii la: Studiu de overclocking: ASUS Rampage IV Extreme + Sandy Bridge-E

  1. doru pop a scris pe:

    Ms Matei! Acum pot merge linistit si eu la munca !

  2. Lancer a scris pe:

    sefu a stat langa mine si asteapta nebunia asta pe piata :))

  3. Robert a scris pe:

    Mi-a depasit putin asteptarile aceasta serie mai putin intr-o anumita privinta… Avand in vedere marketingul si frecventa atinsa de acel AMD Bulldozer “special” ma gandeam ca frecventa la care va urca va fi peste Gulftown… Lucrurile nu stau asa pe foaie insa aceste procesoare sunt puternice, mai puternice decat m-am asteptat. Lucru confirmat si de noi recorduri GPU si CPU, nu doar frecvente si “perfomante de craciun”.

  4. Thanks matose.Very well

  5. Ion a scris pe:

    Articol excelent! Am o intrebare totusi, cand o sa organizati si voi vreo tragere la sorti (aka giveaway) pentru cititori? Sunt disperat ca multe site-uri de review-uri organizeaza aceste concursuri prin care doneaza hardware cu care nu au ce face insa nici unu din site-urile pe care le stiu nu accepta participanti din Europa (mai precis din Romania). Motivul e simplu de ghicit- taxe de transport si eventual import.

  6. Monstru a scris pe:

    Concursurile au ca scop recompensarea cititorilor fideli si pasionati. LAB501 a organizat pana acum 14 concursuri in care s-au dat peste 100 de premii. Este adevarat, nu give-away-uri, adica trebuie sa fi si putin pasionat, si sa si faci ceva pentru premii. Un prim pas ar fi sa citesti cu atentie site-ul si forumul, caz in care ai stii cam cate premii am dat cititorilor din Romania pana acum 🙂

    http://forum.lab501.ro/showthread.php?t=2764

  7. Ion a scris pe:

    [quote]Concursurile au ca scop recompensarea cititorilor fideli si pasionati. LAB501 a organizat pana acum 14 concursuri in care s-au dat peste 100 de premii.[/quote]

    Faptul ca rasplatiti cititorii fideli e de laudat dar nu-i mai trudi asa mereu.

    Inteleg daca sponsorul cere ceva efort din partea participantilor, datorita dorintei de asi face reclama (pana la urma de aceea doneaza), dar n-o fi mereu asa….mai arunca si tu o para malaiata.

    Oricum o sa ma implic si eu in forum, site-ul are numai articole bune si sunt singur ca imi voi petrece mult timp pe aici.

    Ciudat este ca am aflat de site prin Tech Report si Fudzilla in loc sa aud de el de la romanasi. Faceti si voi niste reclame, sau niste filmari mai interesante si postati pe youtube sau eu stiu…

  8. Monstru a scris pe:

    Cred ca unele dintre concursuri au fost chiar prea usoare, prefer totusi sa recompensez oamenii care au pasiune, si cred ca ne putem rezerva dreptul de a oferi premii in orice mod dorim. De fapt, asta are si legatura cu cititorii…sincer sa fiu prefer 10 oameni cu adevarat interesati, decat 100 de “cititori” care au venit doar odata pentru un premiu usor de castigat. Stiu, stiu, nu este cea mai buna strategie de marketing, dar sincer ma intereseaza mai mult calitatea decat cantitatea…

    In fine, vom avea probabil si un fel de give-away la un moment-dat, ne mai gandim…

    Legat de promovare, sincer chiar nu avem nevoie. Poti gasi canalul nostru de YouTube cu materiale difuzate pe TVR, au fost si ceva articole prin ziare, expunere exista. Partea amuzanta este alta, o sa dai de link-uri catre LAB501 si pe alte site-uri, nu numai Techreport sau Fudzilla (Techpower-up, Engadget, Vrzone, etc). Cred ca iti poti da seama in cazul asta cam cat de mare este site-ul de fapt. 🙂

Lasa-ne un comentariu: