Antec Formula 7 Review

Scris de: , in categoria: Racire, in 6 December, 2010.

METODOLOGIE

Metodologia este identica cu cea folosita in articolul anterior, dar de aceasta data am testat doar pe Nehalem. Am folosit tot Megahalems-ul lapuit plan pentru a crea un strat mai gros de TIM si a favoriza aparitia diferentelor. Am folosit doua TDP-uri, unul mai mic, corespunzator marii majoritati a utilizatorilor, si unul mare, pentru a simula conditiile de bench.

Nu am putut folosi un TDP extrem pentru ca temperatura atingea rapid 100c (se poate observa in acest screen), tocmai din cauza lapingului plan, neagreat de acest tip de procesoare. Aceasta situatie s-a obtinut la folosirea TIM-ului Antec Formula 5, cel folosit pentru stabilirea metodologiei si testat dupa 50 de ore, dupa ce a fost supusa mai multor cicluri termice, ea avand nevoie de timp de asezare pentru rezultate optime. Dupa ~200 de ore rezultatele se mai pot imbunatati, dar nu cu mult, in cazul TIM-ului AS5 am avut o imbunatatire de ~1c dupa 200 de ore.

Temperatura ambientului a fost de 24 oC si a fost masurata la 10cm de intake-ul ventilatorului, adica acolo unde conteaza. Orice variatie mai mare de 0.3c a dus la repetarea testului. TIM-ul Arctic Cooling MX-4 a fost testat la urma, si retestat de trei ori pentru a fi sigur de corectitudinea rezultatelor, diferentele obtinute fiind foarte mici.

Un lucru foarte important la testarea TIM-urilor il reprezinta conditiile egale de testare. Nu mai insist asupra lor pentru ca in fiecare articol si in toate testele mele am pus accent pe asa ceva, doar spun ca Megahalems-ul lapuit si sistemul lui de prindere imi permit aceeasi pozitie si aceeasi presiune la fiecare montare. Deasemenea presiunea uriasa a sistemului de retentie egalizeaza si posibilelele diferente datorate vascozitatilor diferite avute de pastele termice.

Programe folosite la testare:

  • RealTEMP 3.59
  • Prime 95 25.9 Large FFT
  • CPUz 1.55
  • Windows 7 x64 Ultimate

Temperatura in load a fost obtinuta prin rularea timp de 10 minute a programului Prime 95 Large FFT (8 threads) dupa ce in prealabil am lasat 5 minute sistemul in desktop cu procesorul 100% liber. Inregistrarea temperaturii a fost facuta cu programul RealTemp, a fost trecuta in grafic media aritmetica a temperaturilor maxime obtinute de cele 4 core-uri.

As fi dorit sa am si analiza urmei de pasta pentru fiecare caz in parte dar faptul ca amandoua suprafatele sunt lapuite plan (baza cooler si IHS) a facut ca aderenta sa fie foarte mare si nu am putut desprinde coolerul numai prin miscari circulare ce au distrus urma de TIM. Acest lucru nu este foarte important pentru ca sistemul de prindere al Megahalemsului este foarte bun si dupa cum am spus mai sus imi asigura conditii egale de testare pentru toate pastele termice, adica aceeasi presiune, pozitie si grosime a statului de TIM.

Mai trebuie precizat un aspect important,si anume ca alt sistem de test si alte conditii pot duce la rezultate diferite, deci nu faceti niciodata comparatii de acest fel pentru ca nu sunt relevante.

Curatarea TIM-ului Formula 7 nu a pus nici o problema, indepartati pasta in prima faza cat se poate de bine cu o carpa uscata, dupa care folositi ArctiClean.

Metoda de aplicare a pastei termice a fost cea “linie”, exemplificata in poza urmatoare:

Comentarii

13 comentarii la: Antec Formula 7 Review

  1. meseriasugt a scris pe:

    Multumim pentru acest review , sigur multi dintre noi vor stii acum ce pasta sa mai aplice pentru CPU si GPU.

  2. edy12006 a scris pe:

    Mersi frumos pentru informatie, chiar am avut nevoie acum ceva vreme si nu stiam ce sa aleg.

  3. Design Grafic a scris pe:

    un foarte bun review !

  4. dracusorul_fany a scris pe:

    informatii foarte bune ! BRAVO !

  5. beldiman catalin a scris pe:

    buna treaba cu review-ul !
    aici primesc cele mai bune !
    BRAVO !

  6. Catalin a scris pe:

    Interesanta chestia cu utilizarea prafului de diamant in aceasta pasta. La ce pret de vanzare ajunge un astfel de kit ? Poate fi utilizat si la notebook-uri ?

  7. Pasta asta are conductivitate electrica?

  8. poparamiro Post author a scris pe:

    Multumesc domnilor.

    Nu pot sa va spun prea multe despre pret,am vazut-o la garaj, dar nu este disponibila si nu stiu in ce masura acel pret este real

    http://www.pcgarage.ro/accesorii-coolere/antec/formula-7/

    Nu am informatii prea multe despre acest TIM, pe site-ul oficial nu apare iar pe cutie nu se specifica daca conduce sau nu curentul electric.

    IC Diamond, tot un TIM bazat pe particule de diamant, nu conduce curentul electric.

  9. Sharron a scris pe:

    informatii foarte bune ! BRAVO !

  10. Winifred Newman a scris pe:

    informatii foarte bune ! BRAVO !

  11. stie careva de unde pot sa o cumpar?

  12. poparamiro Post author a scris pe:

    Suna la garaj sa vezi cand intra pe stoc, eventual sa iti spuna cine e importator.

  13. BRAVO si de la mine!

Lasa-ne un comentariu: