Cele mai bune paste termice: Metal vs Carbon vs Oxizi

Scris de: , in categoria: Racire, in 16 October, 2009.

ARCTIC COOLING MX-3

MX3_1

P1090734

Arctic Cooling nu mai are nevoie de nici o prezentare, fiind renumita in special datorita pastelor termice si in special lui MX-2 care este si in momentul de fata printre cele mai bune alegeri. A devenit celebra in special datorita faptului ca a intrecut clar ca performanta alta pasta foarte renumita, bineinteles vorbesc despre AS5. MX-2 a fost printre primele paste termice ce au folosit oxidul de aluminiu in componenta, si care oferea performante, durabilitate, usurinta in utilizare precum si multe alte calitati care au facut din ea alegerea ideala.

Cu destul de mult timp inainte de aparitie  se zvonea ca MX-3 va fi bazata pe carbon, care alaturi de diamant ofera o conductibilitate termica foarte mare. Diamantul a fost folosit in compozitia unei paste termice, vorbesc despre IC7 Diamond care a fost prezenta in testul precedent si a avut o performanta foarte buna, fiind invinsa in acel moment doar de metalele lichide si de surpriza acelui test, pasta venita in pachetul lui Megahalems, zvonurile din acea vreme fiind ca pasta de la Prolimatech ar fi bazata si ea pe carbon. Oricum zvonurile nu s-au confirmat si pana la urma pasta era bazata pe o formula avansata si densa de oxid de aluminiu.

Deci carbonul nu a mai fost folosit pana acum in componenta unei paste termice, asta pana de curand cand urmasul lui MX-2 si-a facut aparitia. Arctic Cooling MX-3 este o pasta termica foarte noua si care este bazata pe microparticule de carbon, principalul punct de atractie al acestei paste termice inovatoare. MX-3 poseda toate calitatile care au facut din MX-2 un mare succes dar in plus are o conductibilitate termica foarte mare conferita de utilizarea carbonului in compozitie. Va mai spun ca pasta are o viscozitate si o densitate foarte mare, lucruri foarte bune in asigurarea unei performante cat mai mari. Veti spune ca vascozitatea foarte mare nu este un lucru tocmai bun, mai ales in cazul in care sistemul de prindere al coolerului folosit nu are presiune prea buna. Foarte adevarat, dar din testele mele  am vazut ca daca folosesc o metoda de aplicare de tip spread acest dezavantaj poate fi combatut, acesta metoda de intindere ofera si o performanta putin mai buna chiar in cazul in care coolerul are presiune foarte mare la prindere. Asadar va recomand acesta metoda de aplicare inclusiv la pastele cu viscozitate mica. Daca sunteti intresati de cifre si detalii, in tabelul de la prezentatarea concurentilor si in poza cu spatele pachetului MX-3 aveti specificatiile cele mai importante.

Cu toate ca teoria arata foarte bine la MX-3, ea are o sarcina foarte grea de indeplinit, si anume aceea de a intrece renumita MX-2, lucru care pare foarte usor daca arucam o privire pe site-ul oficial unde este postat un review in care MX-3 depaseste la performanta chiar si metalele lichide, lucru realizabil cel putin teoretic datorita calitatilor deosebite ale MX-3.

In testul urmator vom afla daca MX-3 se ridica la inaltimea asteptarilor, daca reuseste sa obtina un avantaj consistent asupra performantei lui MX-2, pentru a putea fi recomandata in locul acesteia si bineinteles cum va iesi din confruntarea cu imbatabilele (pana acum) metale lichide. Sa nu uitam de asemenea ca mai are un concurent cu pretentii la coroana de cea mai buna pasta termica, si nume Indigo Extreme care este aici alaturi de toate pastele termice performante noi. Cu siguranta lupta nu va fi usoara deloc, cel putin nu cum lasa de inteles review-ul postat pe pagina oficiala.

mx3_1

mx3_2

Comentarii

18 comentarii la: Cele mai bune paste termice: Metal vs Carbon vs Oxizi

  1. crysty95 a scris pe:

    Multumim Ramiro ! Foarte interesant articol. De mult doream sa vad si Indigo Extreme in teste.

  2. Multumesc pentru articol,foarte interesant.

  3. Foarte interesant, promit ca am sa ii dau o citire zdravana, chiar astazi mi-am curatat computerul personal pana la pasta si chiar ma gandeam ca mai trebuie sa ii pun un strat de pasta ca ala s-a cam invechit si e pasta din aia basita si originala de la AMD :))

  4. Ilie Laurentiu a scris pe:

    Ca de obicei un articol excelent.
    Felicitari si succes in continuare

  5. poparamiro a scris pe:

    Multumesc domnilor, ma bucur ca v-a placut ):

    Daca va ajunge si la noi Indigo Extreme am sa va anunt.

  6. Sunt tare curioasa incotro va evolua tehnica asta si unde se va ajunge…

  7. Foarte bun articolul, dar cam infricosatoare seringile din poza :). Oricum, e la moda chirurgia… de orice fel.

  8. Felicitari ptr articol!

  9. SilviuBC a scris pe:

    Foarte bun articolul, mai ales MX-2 vs MX-3.
    Se vede ca au facut ceva imbunatatiri.
    Am mx-2 -ul si sunt f. multumit de el.La 20 ron nu aveam cum sa fiu altfel 😉

  10. Bebe a scris pe:

    Foarte bun testul, dar mi-ar fi placut sa apara in test si AS5

  11. poparamiro a scris pe:

    Multumesc, intr-adevar AS5 fiind o pasta termica foarte cunoscuta si raspandita era bine sa fie inclusa in acest test. Nu a fost inclusa deoarece ea a fost testata aici:
    http://lab501.ro/racire/38-de-paste-termice-testate-iulie-2009
    In testul de fata pentru comparatie a fost folosita MX-2 care este ceva mai buna decat AS5, dar daca totusi ai “rezerve” acasa din acesta pasta (AS5) o poti folosi in continuare cu incredere, inca “se tine” bine.

    Daca vrei totusi o parere de entuziast iti spun ca e vremea sa folosim produsele noi mai ales in cazul in care suntem cam la limita cu temperaturile, in cazul unor procesoare fierbinti sau in cazul in care se doreste un overclocking cat mai bun, deoarece aduc un spor insemnat de performanta.

  12. Foarte interesant articolul! Mi-a fost de ajutor pentru un referat 🙂

  13. Un studiu pentru AS5 ar fi indicat de asemenea. Foarte bun articolul, felicitari!

  14. Catalin a scris pe:

    Este vreo diferenta intre LIQUID PRO si LIQUID ULTRA?…care ar fi cea mai buna pasta not metal?

  15. poparamiro Post author a scris pe:

    Nu am testat comparativ dar iti pot spune ca si Ultra e foarte agresiva si performanta.

    TIM-uri performante:

    MX-3 – cu specificatia ca sistemul de prindere al coolerului trebuie sa aiba presiune mare

    MX-4
    Gelid GC Extreme
    Antec Formula 7
    Prolimatech PK-1
    TR Chill Factor III

  16. dslkj a scris pe:

    Liquid metal SUX.
    First, it will corrode Aluminium-based heatsinks.
    Second, it solidifies with the time ( even the Ultra version ) so it’s almost IMPOSSIBLE to remove it. There are videos showing how easy is to remove the Liquid Pro/Ultra with Isoprophyl Alcohol… but it’s FALSE. One it solidifes ( 1 month aprox ) the only way to remove it is sand-boxing or lapping the CPU.

  17. Max a scris pe:

    din cate stiu aceasta pasta termoconductoare corodeaza aluminiu din cate stiu majoritatea coolerelor au talpa din aluminiu

  18. Monstru a scris pe:

    Majoritatea coolerelor au talpa fabricata din cupru, nu din aluminiu.

Lasa-ne un comentariu: