Fractal Design Celsius S24 – Test practic

Scris de: , in categoria: Racire, in 10 May, 2017.

Teste practice

 


 

Colegul Ramiro pregateste o serie de proiecte mai interesante, prin urmare nu l-am deranjat cu un sistem de racire atat de putin “extrem”. Nici nu avem pretentia de a putea emula calitatea testelor rulate de el, prin urmare astazi discutam despre un test practic, in cazul caruia am vrut sa vedem cum se comporta Fractal Design Celsius S24 pe platforma noastra de test in cateva situatii “real life”.

Pentru asta am folosit procesorul nostru Intel Core i7 7700K, editia “cartof”. Fiind vorba despre un procesor fara de-lid si lapping, temperaturile pot scapa destul de repede de sub control daca sistemul de racire nu este suficient de performant.

Pentru a vedea unde se pozitioneaza Fractal Design Celsius S24 din punct de vedere al performantei, l-am comparat cu un clasic, mai precis Noctua NH-D15 si un cooler testat recent (MSI Core Frozr L), in doua situatii. Astfel, mai intai am tactat procesorul la 4500 MHz pentru toate nucleele cu o tensiune de 1.2v si am lasat ventilatoarele pe “auto”. Ventilatorul montat pe cooler-ul MSI a atins 1200 rpm, temperatura procesorului ajungand la 75 oC. Ventilatoarele montate pe Noctua NH-D15 au ajuns la 900 RPM, in conditiile in care temperatura nucleului grafic a atins 72 oC, in timp ce Fractal Design Celsius S24 a obtinut aceeasi temperatura, insa cu ventilatoarele turate la 650 rpm. In aceasta situatie, utilizarea lichidului pe post de agent termic a avut un cuvant de spus, Fractal Design Celsius S24 obtinand aceleasi performante cu Noctua NH-D15 cu un nivel de zgomot semnificativ mai redus.

In al doilea scenariu, am tactat procesorul la 4800MHz cu o tensiune de 1.31v si am setat ventilatoarele la maxim (1800 rpm pentru MSI, 1500 rpm pentru Noctua, respectiv 2000 rpm pentru Celsius S24). Daca MSI-ul este usor depasit de situatie, atingand rapid 88 oC, temperaturile atinse cu Celius S24 s-au stabilizat in jurul valorii de 83 oC, in timp ce Noctua NH-D15 reuseste sa castige un grad in plus. Acest lucru se datoreaza sistemului de prindere solid, care are ca efect o urma de pasta mai buna decat cea obtinuta de Celsius 24.

 

Comentarii

3 comentarii la: Fractal Design Celsius S24 – Test practic

  1. Cristian a scris pe:

    Oare puteti face si un test comparativ de aio-uri mai de buget cum sunt cele de la DeepCool?

  2. kvarq a scris pe:

    poate trebuia inclus si un H110i pentru comparatie daca tot a fost amintit
    radiatorul e mai gros de 30 mm?
    cablul de alimentare a pompei e fix sau se poate deconecta?

  3. Monstru Post author a scris pe:

    Cristian – nu stiu daca lui Ramiro ii surade idea 🙂

    Kvark – alta gama de pret. Ambele sunt produse de Asetek, dar radiatoarele sunt diferite.

    Dimensiunile radiatorului in cazul lui Celsius S24 sunt 284*122*31 mm

    Cablul de alimentare al pompei este fix, doar ventilatoarele pot fi deconectate

Lasa-ne un comentariu: