Round-up paste termice 2017 – Arctic, Cooler Master, EKWB, Gelid, IC7, Kingpin Cooling si Thermal Grizzly

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Racire, in 18 August, 2017.

Platforma de test

 

  • CPU – Intel Xeon W3520
  • MB – Gigabyte X58A-OC
  • RAM – 12GB Corsair DDR3 2000 CL9
  • HDD – Samsung 500GB
  • PSU – Corsair AX1200
  • VGA – Geforce 8400GS
  • Ventilator – Delta 140mm 370CFM@24v
  • Cooler – Reeven Ouranos 140mm

UN LUCRU BINE FACUT

Nu cred ca mai este necesar sa explic de ce utilizez un procesor “invechit”, dar totusi, pentru cei care nu sunt la curent cu testele mele voi explica pe scurt. Astfel, TDP-ul urias generat de un Nehalem overclockat, combinat cu precizia in cazul raportarii temperaturii, explicata pe larg de colegul meu Tudor aici, precum si rezistenta la degradare prin comparatie cu toate procesoarele lansate de Intel de la Sandy Bridge incoace, stau la baza unei platforme cu ajutorul careia putem testa precis performanta solutiilor de racire, indiferent daca discutam despre coolere sau paste termice.

Un alt motiv este rezistenta in timp a procesoarelor si a placilor de baza din aceasta generatie, iar aici as avea de facut o precizare. Placa de baza folosita in acest articol este al doilea exemplar de X58A-OC, primul murind in fum si flacari dupa un an de teste. Din cei 12 mosfeti care alcatuiesc VRM-ul CPU-ului, doi au luat foc, luand cu ei si CPU-ul, o situatie nu tocmai placuta. M-am intrebat din ce cauza s-a defectat, pentru ca am foarte mare grija de componente si nu intelegeam de ce o placa foarte solida moare dupa doar un “an de munca”. De cand am inceput sa testez coolere si pana la X58A-OC, desi testele mele sunt foarte brutale, nu am avut nici un deces la categoria placilor de baza, fiind destul de limpede ca placa de baza avea o problema.

Rezistenta unui lant este data de cea mai slaba veriga a sa, asadar trebuia sa gasesc veriga slaba a placii de baza, pentru ca nu intentionam sa am surprize si cu al doilea exemplar. Punctul slab al placilor de baza sau al placilor video este VRM-ul subdimensionat, dar nu putem discuta desprea asa ceva in acest caz. Mai ramanea de verificat racirea lui, mai exact contactul mosfetilor cu radiatorul, un aspect de multe ori neglijat de producatori.

Cand am desfacut radiatorul de pe northbridge-ul/VRM-ul placii am observat ca ultimii doi mosfeti nu faceau deloc contact cu thermal pad-ul, aceasta fiind si cauza incendiului. La setari stoc este foarte probabil ca VRM-ul sa reziste ani buni, dar aici vorbim despre o placa premium, destinata overclockingului. Oricum nu conteaza, un lucru bine facut trebuie sa fie bine facut in toate aspectele lui.

 

Comentarii

9 comentarii la: Round-up paste termice 2017 – Arctic, Cooler Master, EKWB, Gelid, IC7, Kingpin Cooling si Thermal Grizzly

  1. kobro a scris pe:

    Bravo, nene!
    Imi place ca pe ultima pagina ai pus cumva punctul pe i 🙂

  2. idbaghera a scris pe:

    Ramiro loveste din nou 🙂

  3. nicugoalkeper a scris pe:

    Frumos si la subiec.

  4. Doru a scris pe:

    Ma bucur ca mai vad si astfel de teste. Imi trezeste nostalgii 🙂
    Ca tot veni vorba de metale lichide si influenta lor asupra materialelor de orice fel, nu numai aluminiu; ce parere ai despre utilizarea lor in operatiune de delid ?

  5. poparamiro a scris pe:

    Nu recomand folosirea sub ihs, nu merita efortul si riscul pentru cateva grade.

  6. Zoli a scris pe:

    La operatiunea delid fiecare decide ca daca gresesti atunci adio processor
    eu conductonaut am folosit si am castigat 20-24 grade asa ca pot spune ca a meritat. Procesorul in loc de 85-87-90 sta la maxim 67-69 depinde de core1-2-3-4
    Gelid Extreme nu am gasit cand am avut nevoie.

  7. Bogzilla a scris pe:

    Dar pe un i7 7700HQ, Acer Aspire VX 15, ar fi mai indicat sa folosim Conductonaut sau mai bine ramanem pe ceva clasic, MX-4 si GC Extreme?

  8. Monstru a scris pe:

    Obligatoriu clasic in cazul asta

  9. Dor a scris pe:

    Bine-ai revenit! Foarte util și bine făcut articolul!

Lasa-ne un comentariu: