T.I.M battle – Old vs. New

Scris de: , in categoria: Racire, in 8 October, 2010.

CONCURENTII

Asadar avem in acest articol cele mai renumite si reprezentative paste termice apartinand mai multor generatii. Primul concurent si cel mai vechi este Arctic Silver 5, care pentru multa vreme a reprezentat un standard de performanta si singura alegere a entuziastilor.

La aparitia lui MX-2, AS5 a pierdut teren pentru ca renumita pasta a celor de la Arctic Cooling avea o serie de avantaje precum o performanta mai buna, nu conduce curentul electric si nu necesita timp de asezare. Vascozitatea optima este si ea un avantaj pentru MX-2 dar nu putem spune ca AS5 este deficitara in aceasta privinta.

In urma cu nu foarte mult timp Arctic Cooling lanseaza TIM-ul MX-3, foarte performant, dar vascozitatea prea mare a facut sa fie ocolita de foarte multi utilizatori (aici puteti citi articolul in care se infrunta cele mai bune paste termice apartinand celor mai importante clase de materiale folosite in componenta).

Pentru foarte multa vreme Thermalright a pus in pachetele coolerelor TIM-uri cu performanta  slaba. Am primit Chill Factor in pachet cu Arrow, adica o pasta siliconica care nu trebuia inclusa in nici un caz cu un cooler de asemenea nivel (aici puteti citi cum se comporta Arrow in compania celor mai performante coolere de pe piata).

Chill Factor 2 desi era mult mai performanta decat Chill Factor, avea o vascozitatea foarte mare iar aplicarea si performanta nu erau optime in anumite cazuri. Iata ca a venit momentul sa ne intalnim cu a treia generatie de Chill Factor, care vine in pachet cu cele mai noi coolere Thermalright, dintre care amintesc de HR-02 si Silver Arrow.

A reusit oare Thermalright sa aduca TIM-ul marca proprie la nivelul foarte inalt al heatsink-urilor?, vom vedea cu siguranta in acest articol.

Un moment important domeniul pastelor termice l-a reprezentat aparitia lui PK-1, TIM-ul ce insotea coolerul numit Megahalems. Compania producatoare, Prolimatech, compusa din fosti ingineri Thermalright a dat un exemplu la acea vreme despre cum trebuie facut un cooler. Baza, arhitectura, calitatea si sistemul de prindere au facut din acest cooler  un standard pe care doar putini producatori l-au atins, sau daca vorbim de sistemul de prindere, inca niciunul. Mai mult de atat, pasta termica ce era inclusa in pachet a intrecut ca performanta orice pasta traditionala din acel moment. (aici puteti citi articolul facut la aparitia lui PK-1, unde sunt testate 38 de paste termice). Un cooler foarte performant trebuie sa fie insotit de o pasta foarte performanta pentru a-si pune in evidenta potentialul maxim, iar aici Prolimatech au fost din nou pionieri.

Va fi o confruntare foarte dificila pentru pastele termice vechi, care lupta pentru a-si pastra renumele. Generatiile noi, in frunte cu MX-4 nu par sa le dea vreo sansa, mai ales daca ne gandim la conditiile de testare pe care le voi folosi. Nu trebuie sa spun decat Fermi sau Nehalem si se intelege totul.

Comentarii

16 comentarii la: T.I.M battle – Old vs. New

  1. Diferente imense, dar marimea cam mare…

  2. Foarte bune informatile ! O sa tin cont de ele. Multumesc !

  3. mihai a scris pe:

    bun articolul !
    totusi am o intrebare…din cate scrie pe AS5
    nu este conducator de curent , voi ati scris ca este , care este varianta corecta?

  4. cel mai greu dupa mine atat la acest tip cat si la cel veci este sa faci curat dupa tine:|
    in rest banuiesc ca a avut loc un upgrade de performanta la ele.

  5. DNY a scris pe:

    vrei sa vezi ce stie asus rampage extreme?uita-te pe lab501!
    vrei un cooler bun(noctua nh-d14)verifica pe lab501!
    vrei o pasta termica buna?(mx-3)check lab501!
    vrei o placa video tare(hd5970)?-lab501!
    am cumparat toate aceste dracii(si multe altele) doar dupa ce am citit lab501!!!

    sa nu va puna draqu sa spalati putina la fel cum au facut-o aia de la xpc!!!!

  6. @ mihai

    AS5 contine particule de argint, care dau in anumite situatii o usoara conductibilitate electrica; de asta nu e recomandat a fi folosita in zone unde ar putea ajunge pe trasee electrice.

  7. Jocuri Barbie a scris pe:

    interesant articol

  8. darco_2 a scris pe:

    primul gand ce m-a lovit cand am vazut acest articol a fost:”wow! articol scris de Ramiro, de numai 15 pagini!” 😛

  9. eidos a scris pe:

    Me like this !

  10. San Ace 120 9SG1212P1G03 (6000 RPM). Acest ventilator de la Sanyo Denki, de la noi din Romania, de unde se poate achizitiona?? Thx.

  11. poparamiro Post author a scris pe:

    Din pacate nu se pot achizitiona de la noi astfel de ventilatoare, eu le-am cumparat din SUA.

  12. Daca este posibil, intr-unul din articolele viitoare sa faceti si un clasament al celor mai performante ventilatoare (de 92, 120 mm; ma intereseaza in mod deosebit acel CFM!), care pot fi achizitionate de la noi si nu numai.
    Multumesc.

  13. poparamiro Post author a scris pe:

    Nu stiu cand o sa fac asa ceva, dar in linkul de mai jos (incepand cu postul 422) poti vedea cate ceva.

    http://forum.lab501.ro/showthread.php?t=18&page=22

    Am facut un test simplu in care am verificat eficienta unor ventilatoare foarte cunoscute pe doua coolere cu arhitectura diferita.

  14. @poparamiro, multumesc de informatie.
    Legat de cele mentionate, nu este o graba gen – peste o zi, o saptamina. Cind aveti voi timp si posibilitati.
    Inca o data multumesc.

  15. Nice… Nici de asta nu stiam … merci de informatie.

  16. Pompe a scris pe:

    Multumesc pentru articol, asteptam de mult niste informatii, teste si noutati din acest domeniu, o zi buna.

Lasa-ne un comentariu: