GT300: primul chip video Nvidia care va suporta DirectX 11

Scris de: , in categoria: Stiri, in 26 October, 2008.

Finalul acestui an este destul de aproape, iar un astfel de eveniment reprezinta o buna ocazia pentru  a face predictii pentru anul viitor. Pentru ca am ales o astfel de tema, haideti sa ne axam putin pe planurile Nvidia care vizeaza noi solutii grafice. In primul rand, daca toate informatiile existente indica drept certa aparitia videochip-ului pe 55nm GT206 chiar in actualul trimestru, este destul de greu sa vorbim despre caracterul innoitor al specificatiilor pe care le va afisa  amintitul produs. Totusi, acest chip va avea o alta misiune: sa asigure reducerea costurilor de productie ale placilor video din seria GeForce GTX260…

In 2009, produsele Nvidia asteapta trecerea la procesul tehnologic pe 40nm, iar in privinta denumirilor si perioadelor la care vor fi anuntate noile chip-uri nu exista inca un consens. Astfel, in timp ce unele surse au sustinut ca primul produs Nvidia fabricat pe 40nm va fi GT216, altele ne-au asigurat de faptul ca acest chip video nu va fi prezentat mai devreme de luna iunie 2009.

Pretinzand ca se bazeaza pe informatii preluate din roadmap-ul Nvidia, site-ul german Hardware-Infos incearca sa clarifice ordinea in care vor fi anuntate viitoarele inovatii ale companiei cameleon si ne prezinta urmatorul calendar:

  • GT206 (55nm) -> in ultimul trimestru al anului 2008;
  • GT212 (40nm) -> in primul trimestru al anului 2009;
  • GT216 (40nm) -> in trimestrul al doilea al anului 2009;
  • GT300 (40nm) -> in trimestrul al patrulea al anului viitor.

Sursa mentionata nu insista foarte mult asupra modificarilor pe care le vor propune chip-urile grafice preconizate pentru prima jumatate a anului urmator. Posibil, GT216 va oferi compatibilitate cu memoria de tip GDDR-5. GT300, destinat sa devina noul varf de lance din catalogul produselor de gen semnate de Nvidia, este creditat cu support pentru DirectX 11. Cu alte cuvinte, pana la aparitia lui GT300, niciun alt chip video Nvidia nu se va lauda cu suportul pentru mentionatul API Microsoft. In sfarsit, dat fiind caracterul sumar al informatiilor referitoare la specificatiile viitoarelor procesoare grafice Nvidia, nu ne ramane decat sa speram ca foarte curand vom avea mult mai multe date… Imbucuratoare, desigur.

Comentarii

Un comentariu la: GT300: primul chip video Nvidia care va suporta DirectX 11

  1. Erasmus a scris pe:

    Quote: “GT300 (40nm) -> in trimestrul al patrulea al anului viitor.”

Lasa-ne un comentariu: